Canonада

От около година занимавам от време на време :Йовко: и George с моите терзания относно цифровите апарати и бъдещите ми планове.

По някое време почувствах, че Йовко се умори от моите приказки по въпросът и реших да го оставя на мира. За сметка на това го отнесе Жоро :). Преди две седмици по време на една дълга ICQ сесия той ми обясняваше (за пореден път) плюсовете и минусите на сюрията популярни цифрови SLR-ки. Аз улучих моментът, защото Жоро тъкмо беше взел неговия 300D. Поговорихме си надълго и нашироко и аз тогава взех решението за моят бъдещ апарат – Canon EOS 350D [Digital Rebel XT].

Тогава тръгнах и към осъществяването на този пъклен план. Апаратът не е никак за подценяване – нито откъм възможности, но и също така откъм пари. Но цифровите SLR камери са “по принцип” скъпи, а и аз предварително бях решил – ще си взема истински фотоапарат, който да замени моята “сапунерка” [Pentax Optio 430RS]. Не че Пентаксът не струва – определено е прекрасен апарат “за начало”. Но мога да кажа, че от поне година този апарат не ми стигаше – искам да видя мога ли да творя качество, или ще си остана на тоталното аматьорско фотографско ниво.

:Веси: знаеше, че семейството ни няма да избяга от този (за много хора – тотално излишен) разход. Прие го мъжки, защото тя си е и мъжко момиче :). Може би ако беше при мен нейното мощно влияние щеше да наклони семейните везни в друга посока, но за добро или лошо тя вече беше в България. И така – аз се разтърсих наляво-надясно и открих купчина оферти. В датските магазини този апарат струва точно EUR 1000 – една приятно кръгла сума (за търговците) и неприятно голяма – за моя джоб. Но в Дания (а и май вече в цял свят) има едно златно правило: “избираш в магазина, купуваш от Интернет”. Въпросът беше само да намеря датски e-магазин, защото иначе местните митници дрънкат по 30% мито (вече ми се случи при дребна доставка от САЩ за $35 да ми вземат $20 мито+ДДС).

Датския е-магазин беше намерен, апаратът беше поръчан, и днес сутринта бях до пощата, за да си го взема (вчера изпуснах пощаджията за някакви си 25 минути – беше минал точно преди да се прибера у нас).

Днес се опознавахме с апарата. Изглежда много, много сложен (просто на Пектаксът единствено балансът на бялото му регулирах ръчно, и то пак там ползвах presets). Докато тук, ако искаш, можеш всичко да правиш “на ръка”, но засега поне при мен в тези режими рядко се получава свястна снимка. Днес поскитах чак и половина с колелото на нещо като фото-hunt, но резултатите не стават за публикуване :(. Масов overexposure, направо съм се отчаял… Дали светлината беше неподходяща (беше в късния следобед, слънцето току беше силно, току слабо, и биеше много косо), дали моите умения още куцат, но спокойно мога да кажа, че 100% от снимките не стават за показване като снимки, излезли изпод сензорът на 350D. Аз пробвах само и единствено пейзажи, макро-китки не снимах, понеже имаше доста силен вятър.

Въпреки днешните неуспехи мога да кажа, че съм изпълнен с надежда :). Не вярвам да съм напълно безнадежден случай – сигурен съм, че след като се образовам и свикна с апарата ще се справям добре! Канончето е невероятно добра машина, и дори с китовия си обектив ще може да прави хубави снимки! Само фотографът малко да се ошлайфа :).

Чудя се дали след време да започна да поствам по форуми. Малко съм стар за унищожителната критика на “младите” и кадърни хора там… ще видим. Сега за сега нищо няма за постване, което прави отговорът на тази дилема много лесен :).

Днес тръгнах по пътят на осъществяване на една цел: да стана добър фотограф! Мога да сравня ентусиазмът ми сега само с ентусиазмът ми през далечната 1982-а, когато за пръв път пипнах клавиатурата на Правец-82… и видях колко съм зле на една игра, името на която дори вече не помня…

11 thoughts on “Canonада

 1. Честито, Дончо! Със здраве да си го ползваш!

  Надявам се да вземеш и по-често да слагаш нови снимки в галерията си, че последните месеци си много неактивен там.

 2. Мерси, Ира! Да ти се връща :).

  Колкото до галерията: както по-горе казах, няма нищо за слагане още – само за примери как не трябва да се правят снимки… Но има време.

  А и колко пъти ще казвам – оплаквания за галерията да се отнасят към жена ми. Аз абдикирах от там – завъртам се само за да ‘раздам справедливост’ на ниско ниво :)…

 3. Веси ли ще снима най-много с новия фотоапарат? 🙂
  Струва ми се, че ти трудно ще го откъсваш от ръцете си – за това и ти напомням да качваш 😉 Или те мързи?

 4. Не знам. Ще видим!

  Аз не качвам – тя качва, това което избере от албумът ни на диска.

 5. Айдее, честито! Творчески успехи и най-вече забавление с новата играчка.

 6. Честито и от мен. 350XT е супер доколкото съм чувал. Чакаме снимки.

 7. @Сашо, @yovko: Благодаря за пожеланията :). Йовко, то не беше много трудно – след като го “подържах в ръце” това бебче, трудно можех да се сдържам. Някакси наистина го има това чувство – като го хванеш в ръце, усещаш че… абе че имате история заедно :). Не знам химия ли е, или просто просташки нагон към сложни техничарски джаджи, но се случи. Надявам се да не съжалявам след време!

 8. честито !!!
  още един психопат (така де, канонец, хи хи)

  потрай още 2-3 дни да се върна в цивилизацията и ще ти дам няколко полезни съвета. не се отчайвай, ще свикнеш лесно. и ще се справяш добре. и не слушай много какво ти казват на фото-форума, повечето идея си нямат за какво иде реч, а има и доста които знаят за какво иде реч, но пък не го могат на практика.

  един-два бързи хинта преди сметката на мобилния ми да е станала колкото един обектив (в какво друго да мерим?! :Р) – снимай на raw! задължително. това ти дава около две бленди корекция ако преекспонираш без проблем при това, също ти дава възможност да вадиш детайли от сенките, а сензора на 350д го умее да го улавя това. и още, засега снимай с EV -0.7 при силно слънце и -0.3 при мрачно време. докато посвикнеш.

  за портрета – дълбочината на фокус куца. куца и самия фокус. поизбягал е. също и композиционно е леко недоизпипано. за подобни портрети прежалваш още 70 доларес за едно 50/1.8 обективче и снимаш на бленда 1.8 за да дефокусира добре фона, или пък 2-2.8. ти ще решаваш на място. с китовия трудно портрети. абе тренирай ще свикнеш.

  пък тия дни ще ти разкажа и за механичните обективи това-онова.
  като например за тоя асахи супер такумар 55/1.8, който се намира из българия за 150 левчета ултра запазен. и прави невероятно боке пример

 9. Аз …регистрирала съм се в http: // www . viaddress . com / и пратките ми отиват до щатите на “мой адрес” като така не ме таксуват извънщатско за такси и др. (кредитните карти) После ми пращат нещата от този адрес към Б-я и е мн лесно. Ако има проблем си се оправям не само аз, а и цялата компания зад ВаяАдрес… и все пак се надявам новия ми апарат да дойди на време… все пак е подарък от милия… лол, а той не е много запознат с интернет пазаруването. Апаратът е също канон, между другото…

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text