Фото-Форумец

Днес се престраших: разчистих профилът си във ФотоФорум.Нет и сложих три снимки, които си мисля че имат някаква стойност. Най-добрата от тях (по моя скромна преценка) отиде в “Избрани”. Дано :Веси: да не се сърди – тя много-много не харесва тази снимка, но според мен “има нещо” в този нейн портрет!

Бих искал да помоля хората, чийто фото-познания уважавам (Ира, Йовко, Жорж а и всеки, който се чувства компетентен) да си каже мнението (тук или във ФотоФорумът) за снимките. Къде и как мога да ги усъвършенствам, къде съм сгрешил и евентуално как да се предпазя от такива грешки. Разбира се, всичко е до вашето желание и време – ако нямате такова аз на никой няма да се разсърдя :). Само искам да ви кажа – това са снимките, правени със стария Pentax Optio 430 RS, а не с новия Canon!

Като оставим фотофорумската работа, целият останал ден си играх с апарата. Като казвам “играх” имам впредвид четене на онлайн книга за начинаещи, напасване идеите и инструкциите от тях към конкретния апарат, експериментиране, разучаване на контролите и настройките на апарата, разучаване на различните режими (основно тези с ръчен елемент – на другите няма кой-знае какво да им се разучава, или все още не знам какво). Все още не мога да разбера кога и дали съм фокусирал правилно (когато използвам ръчен фокус), но вече знам съотношението (ползи/вреди) на различните ISO, ползата/вредата от ръчната скорост на снимане (особено при слаба светлина и без светкавица), както и това, че имам още страшно много да “усещам” в този апарат. Все още не мога да разбера фокусното разстояние и как да го регулирам, но с времето и това ще дойде. “Опуках” поне 150 снимки, докато усещах каква е разликата при смяна на съответната настройка – това като че ли е най-правилния (и бърз) начин да усетиш нещата. Практика му е мамата, както се казва! Надявам се ще съм се научил, докато животът на затвора на апарата свърши (според Жорж – 40-50 хиляди кадъра).

А днес не беше ден за практика и правене на истински снимки :(. Или аз не бях в настроение за това, или 17те градуса и мрачен ден навън попариха ентусиазмът ми за разкарване наоколо и щракане на интересни неща. Можеше например да си направя една екскурзия до Елсиньор (замъкът щеше да пасне на мрачното време), но :Веси: може би щеше да мрънка, защото имахме идея заедно да ходим там :).

Утре смятам да продължавам с разтъпкването. Дано само не вали. Горещо се надявам синоптиците да бъркат и утре да е поне сух, ако не и слънчев ден.

Остатъкът от вечерта мина в къпане, пране, гледане на “Приятели” и “Шоуто на Труман”. Вече самотата започна да ми писва. И някакси от самосебе си “броячът” в главата все по-често през деня започва да ми повтаря: “остават 5 дни”. “остават 5 дни”, “остават 5 дни”. Доскоро успявах да го заглуша, но май с идването на началото на отпуската “шумът” от брояча ще става все по-силен и нетърпим.

22 thoughts on “Фото-Форумец

 1. Дончо, аз рядко коментирам снимки, а и фото-форума гъмжи от готови да дават какви ли не оценки, затова предпочитам тук. Портретът е интересен като гледна точка и ракурс. Фонът е добре убит така, че да изпъкне обекта, въпреки че аз лично бих оставил много леко по-фокусирани камъните отзад, което със сигурност можеш да направиш по-лесно с новия Canon, отколкото със стария дребосък 😉

  Подозирам, че снимката си я направил импулсивно и с мисълта да уловиш момента, което се е получило. Има настроение, има нежност – добре е…

  Между другото ако портретната фотография е тема, която те интересува – току-що излезе в България книжката на Майкъл Фрийман за портретната фотография. Ето БГ линк: http://www.books.bg/book.php?ISBN=9549436055

  Другата за пейзажните снимки също вече я има на български. Малко са скъпи, но са перфектно луксозно издадени както подобава на книги за фотография. Още се чудя как в БГ може да излизат чернобели книги за Фотошоп, примерно, отпечатани на вторична хартия…

  И изобщо тук има ценни неща: http://www.ilex-press.com/a7_my_order/01_bookshop_title_list.htm

 2. Йовко, мерси за благата оценка :). Изключително ценя похвалата, още повече идваща от твоите уста :).
  Мерси също и за книгата. Аз засега съм заръчал на Веси да ми вземе двете книги от поредицата “Тайните на фотографията” на National Georgraphic: “Как се правят хубавите снимки” и “Цифровите снимки – практическо ръководство”.

  Отделно ми се ще след време да си взема и “Пейзажните снимки”, както и “Портретните снимки” от същата поредица, но нека да изям първите две, и след това ще взема останалите (освен ако не ми щукне друга идея, докато съм в България).

  Ако някой може да сподели впечатления от горните книги, ще съм му изключително благодарен! Особено ако впечатленията са негативни и са придружени с по-добри алтернативи. На мен засега горните книжки ми хващат окото и смятам да ги взема.

  Изцяло съм съгласен иначе с мнението ти, че книги за фотография не може да се издават на вестникарска хартия и с вестникарски печат – технология 1974-а!

 3. Поредицата на NG е слаба 🙁 Съжалявам да го кажа, но това е горчивата истина. Може би само първата книга си струва – останалите представляват изкуствено раздути по обем глави до размерите на малка книжка. Никоя книга не е вредна, но на мен лично книгите на ILEX са няколко класи по-добри. NG-поредицата е твърде общообразователно-любителска…

 4. как се правят хубавите снимки само си струва.
  наистина си струва като за начало.
  иначе като идваш из варна, или йовко като идва викайте.
  имам доста класни книги за фотография но са бая множко като обем за да ги качвам из нета. иначе няма проблем да ги пражна на подложка за който иска 🙂

  за портретната фотография не бързай. иначе ще стигнеш до това, че трябва да поинвестираш едни от 80 до 500 долара за портретен обектив. за да стават наистина добре! 🙂 има време за там. пак ти казвам тичай за 50/1.8 мк2 мисля че се водеше аутофокусния обектив за цифровите канони. и върви към 70 доларес из щатско. той освен хубав дефокус ти дава и бленда 1.8 вечерта. като го събереш с нелошите 800 и 1600 аса. получаваш доста бленди до 5.6 колкото ти дава китака на 50мм. можеш да си снимаш бая късно вечер от ръка с него без грижи.

 5. пукай спокойно, апарата е гаранционен 🙂
  пък и като свърши гаранцията смяната излиза 100тина евро.

 6. 50мм 1.8 е страхотен обектив, поне доколкото чувам 😉 Побеснях вчера, като в Техно-нещоси-маркет го видях с етикетче “249 лева”. В Щатско наистина е около 70 долара, в магазините в Интернет достига най-много до 95-99 долара…
  Ама 250 лева… Тия се оливат 🙁

  Та, Дончо, докато си в чужбиния можеш да се възползваш от такива покупки – тук фототехниката е двойно по-скъпа 🙁

  Иначе Канон имат твърди обективи на 50мм и с бленда 1.4 😉 Ама това вече в щатско е към 200 доларес. 1.8 – някой ден, живот и здраве ;Р

 7. @turin: не мисля, че под “чужбина” разбираш Дания. Вчера точно говорих с Йовко по въпросът. Исках да си купя поляризиращ филтър, който се оказа че струва точно ДКК 500 (около 130 лв). Филтър! При това – не особено марков (не че разбирам, ама не ми се видя много марков). Затова поне филтри ще си взема от БГ – като идвам насам тия дни.

  Колкото до обективите – съгласен съм (разбира се!) с Жоро и с теб, но мисля засега да отложа покупката и на втори обектив. Искам първо да свикна с апарата, и той да свикне с мен, да проваля 3-4 хиляди кадъра (поради моята неопитност), и когато започна да се чувствам “натясно” – тогава може да взема и друг обектив. Защото ако тръгна в тази посока, ще искам да знам точно какво купувам и защо – в смисъл ще искам технологично да са ми ясни ползите и разликите от сегашното положение. А дори и те в момента не са ми ясни – тепърва ще трябва да се науча!

 8. Филтърът е много важен, наистина. Поне за мен, с лентите – не зная дали е така и за цифровите тела. Най-осезателна (пак при лентите, де;) е разликата при снимане на небе. Ако снимам небе без поляризационен филтър, в 8 от 10 случая излиза сиво-синкава боза. А пък “наживо” е изглеждало “дълбоко”.
  Поляризационният филтър не пропуска поляризираната светлина (отразената най-често) и така премахва силните отблясъци. При небето това ти дава малко по-наситено синьо с повече детали в облаците. Предполагам, че важи със същата сила и за морската повърхност, например, но не зная – не съм ходил на море още тази година ;Р
  Та един ултравиолетов филтър (винаги на обектива ти – една от функциите му ще е да ти пази оптиката от прах и надраскване) и един поляризационен – това е страхотна комбинация.

  Но всичко е снимане и трупане на опит, градене на визия. Тъй че ти си решаваш най-добре – сам и снимайки 😉
  Между другото, като каза “да проваля 3-4 хиляди кадъра”, направо изтръпнах ;)) За мен това е разликата между лентовия и цифровия SLR – аз имам ограничение от 37 кадъра, което мога да усетя съвсем директно ;)) За мен и хиляда кадъра са страшно много 😉
  Но то това са си два различни подхода към снимането – просто споделям, не искам изобщо да отварям измислен спор “цифрови срещу лентови апарати” 😉

 9. 50/1.4 е към 350 доларес ако не се лъжа в щатско
  50/1 Л е към 2000 или нещо такова. 🙂

  абе може и ФД механичен 50/1.8 вчера мернах на фото-форума в базар че го продават с повредено лентово тяло ае-1 за 50 лева.

  филтрите – земаш си от софия, Хама 58мм линеарен поларизационен, струва точно 50 лева. може да прочетеш и това онова за селективните цветове във шопа. с тях мога да имитирам пол филтър :Р макар че не е съвсем същото.

 10. Мерси за допълнителните разяснения. Като свързах думите ти с коментара на Жоро, получих дежа-ву! Сега съм 100% сигурен, че филтърът, който вчера гледах в Люнгби беше точно поляризационен на Хама. Потресен съм – два пъти разлика в цената! Дания си е Дания, няма какво да се лъжем! Само апаратът излиза по-евтино от в България :).

  Като се прибера в България, една от първите работи в съботата ще бъде да се обзаведа с поляризационен и с UV филтри. Turin може да казва, че не разбира (:)), но пък мнението му по въпроса за филтрите съвпада с това на човекът, който съм сигурен че разбира – Жоро. Така че след като се снима с този апарат, ще е срамота да не си помогнем с филтри!

  Жоро виждам, че започва да вдига мизата за обектив :). Няма да си вземам засега – ще карам с китовия. Надявам се за другото лято да съм порасъл за по-свестен обектив, и обещавам тогава (пак) да се допитам [освен ако не съм си вирнал много носът, да речем].

  Иначе много ме кефи как се заформи полезен за мен разговор. Благодаря ви, приятели, че бяхте и оставате с мен по този фото-път :). Добри учители сте, дано аз да се окажа кадърен ученик!

  Относно пост-процесингът на снимките: с това имам голям проблем. Трябва да използвам GIMP (не ща да крада фото-шопи и др. високо платена сволоч), а засега не искам и да купувам MS Photo-It! :). Има ли според вас други алтернативи на свестни свободни/безплатни пост-процесинг програми? Нещо, което вие ползвате?

 11. Освен The GIMP (http://www.gimp.org) (става перфектно за всичко по снимките; без да заформям флейм;) можеш да ползваш един негов дериват – Cinepaint (http://cinepaint.sf.net). По-опростен интерфейс, туулкит-ът му е FLTK май, вместо GTK+ и също става за сравнително по-прости манипулации. Пак върши работа, просто не е “тежка артилерия”, но пък и честно казано, тя рядко трябва – основният ти ресурс е самата снимка и качествата й. Също като The GIMP го има и за Уиндовз.

  Освен тях, предполагам можеш да се възползваш от софтуерите за връзка с цифров апарат. Но там аз съм бос; чуй George, Йовко – те са спецовете 😉
  Само предположения: Digicam, GIMP-dcRaw, GtKAM (тези поне ги има в Линукс).

 12. Жоро не вдига мизата ами говори за различни обективи. Някой малки означения и цифрички имат генерално значение. Първата цифра в обозначението е фокусното разстояние: 50 означава 50mm, 18-55 пък значи, че обективът е варио от 18 до 55mm. След наклонената черта обаче има друго число, което е много важно, а след него понякога едни завесещи от производителя буквички, които могат да се отразят много рязко в цената, както прословутата L-серия на Canon, примерно.

  Иначе, различните програмки могат различни неща. Най-доброто свободно нещо е GIMP, иначе лидера е ясен кой е – Photoshop се нарича – непрекъснато никнат нови неща там, които другите догонват (и GIMP включително) – за нищо друго освен за Photoshop не си струва да даваш пари, особено пък ако започва с MS – къде го опита на MS с imaging продуктите?

  Покупката на Photoshop и без това те вързва с Windows, освен ако не заделиш едни пари и за Mac-Mini. Иначе да казвам ли как се купува Photoshop – чакаш да излезе нова версия и пазаруваш една бройка от предходната версия на четвърт цена… 😉

  Със апарата ти не дойде ли някакъв Photoshop Elements или нещо такова?

 13. Между другото за неща от чужбина ако се комбинираме за да си поделяме транспорта до БГ можем да пазаруваме с кредитна карта (моя) – за бога, не давайте ужасните цени, които официалните вносители искат в БГ – има кошмарни разлики понякога…

  Има и друг вариант – etronicsbg.com – момците са точни – пробвани са няколко пъти лично от мен… Доставят всичко каквото ги помолиш – включително да им посочите сайта и да им кажете да ти купят каквото заръчаш – до 2-3 седмици го имате доставено в София и си го получавате от тях. Единствения проблем е, че гаранцията ви е worldwide и официалните (щото толкова са официални) вносители не я признават, но пък etronics я обслужват през първата година.

 14. Абсолютна истина е, че MS са си купили опитът на някаква малка фирма :). Но за сметка на това софтуерът ми излиза евтин (не питай как :))!

  Photoshop е невероятно скъп софтуер, а и аз не се чувствам дорасъл за него още. Явно ще е GIMP.

  С фотоапаратът дойдоха няколко диска. “Изследвал” съм два от тях, трябва да ги преръчкам още веднъж. Инсталирах си драйверите, и след тях “някакъв” софтуер за post-processing (Digital Photo Professional), който е кошмарен като user experience и аз съм потресен как може да се направи толкова не-user friendly интерфейс. Явно момчетата много са се постарали!

  Колкото до купуването не от БГ… с удоволствие бих взел нещо на който и да е от по-горе коментиращите (без никакви транспортни разходи), стига това нещо да се намери в Дания на по-добра цена, отколкото в БГ. Проблемът го знаете – идвам си не по-често от веднъж-два пъти годишно.

 15. Току-що отскочих в обедната си почивка до едно близко фото-студио на Kodak, което продава доста неща, като филтри, светкавици, аксесоари и т.н.

  Та цени на филтри (HAMA) в момента от там, които съм гледал за моя диаметър 58 (не знам какъв е твоя), но все пак стават за ориентир:

  UV филтър /обикновен/ – 16 лв
  UV филтър 390 /multicoated/ – 49 лв
  Pol. филтър /af/ – 71 лв

  В интерес на истината едно желязно правило, което всеки фотограф трябва да прави е в момента, в който извади нов обектив от опаковката, веднага да му навинти един предпазен UV отпред. Ако някой ми продава обектив на старо и дойде и ми каже – нито една снимка няма този обектив без предпазно стъкълце – винаги има значение…

 16. @yovko: Да имаш идея къде в Пловдив ги продават тези неща? Във всяко фото – едва ли… като ги знам повечето гаражни фото магазинчета…?

 17. Забравих да уточня, че с af-то към поляризационния исках да кажа, че става за автофокусни обективи. А същия филтър е и UV между другото…

 18. Нямам никаква идея в Пловдив къде се продават такива неща – за жалост не се сещам за добър фото-магазин там. За съжаление и в София няма хубав магазин – на едно място продават едно, на друго – друго 🙁

 19. йовко, дслр-ите нямат грижа с линеарни поларизационни. това аф и мф повече е за сапунерките. за никона незнам, но канон може и през линеарен и през циркулярен да фокусира прекрасно. така че можеш вместо 75 лева за зиркулярен да минеш с 50 за линеарен. все пак зависи и от марката най добре първо тества – после купи.

  да давам ли примери от почивката и миханичните стъкла?! :Р

 20. Скоро не съм виждал линеарен – даже този циркулярния беше последния – днес го купих за Дончо, по негова молба. Останаха само multicoated за около 150 лв…

 21. Всъщност линеарния е под 40 лв дори (Hama – 38 лв), но съвсем не съм сигурен, че няма значение за DSLR-ите. По-скоро си мисля, че компактните цифрови им е все тая дали е linear или circular. И това е заради огледалото – тези, които нямат огледало се справят всякак, но именно заради огледалото и за лентовите и за цифровите SLR-и се ползва circular поляризиращ филтър – поне такова е правилото. Може Canon да се оправя и с линеарен – не знаех това. За Nikon също не знам как е – а и не се сещам как да проверя, но смятам да си напазарувам circular все пак. Но ще почакам, че онзи ден явно съм купил последната в София Hama за Дончо, а B+W като по-марков е с десетина лева по-скъп.

 22. От Мулето си изтеглих тая книжка, готина е !
  ed2k://|file|2_Michael Freeman – Fotografia studyjna.pdf|60326886|133D52C9A998C7CFD64B4746E61D8457|/

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: