@Сашо

Преди няколко дни Сашо пусна един интересен материал за расовата дискриминация и за думата “нигър”. Материалчето си струва четенето. Ако има някой, на който нещо от по-горе не му е ясно, то този някой задължително трябва да го прочете.

Понеже винаги крайните позиции са ме дразнели, този материал леко ме раздразни, на което аз реагирах с първия коментар по темата. Сашо не остана по-назад и написа като отговор цял нов материал.

Дотук-добре. Но след като аз съм почетен с цял нов материал, следва и да отговоря подобаващо, нали? Още повече, че има какво да се каже по въпросът.

>Смятам че историята е била по-несправедлива към негрите (робство) от колкото към белите…. за това са създадени разни закони които се опитват да балансират нещата.

Прав си, Сашо – робството на черните е тежко. Никое робство обаче не може да бъде причина за създаване на дискриминационно законодателство като това, което описваш в първия си материал. Твърдо смятам законодателството, което описваш, за дискриминационно и несправедливо спрямо белия човек. Не може един черен / жълт / светлосин / кестеняв / червено-точест да бъде предпочитан пред някой на сини точки например, само защото на първия точките са червени. И никакво робство (колкото и тежко да е то) не може да го оправдае.

Понеже стана въпрос за робство – ако подходим по тази твоя логика, тогава не трябва ли в България да имаме подобно законодателство, което да казва че никой българин от турско потекло не трябва да прережда българин от българско потекло? Можем да се обосновем на бая робство – 500 години са това! Би ли било справедливо да подходим така? Или демократичния САЩ модел би нарекъл нашето не “робство”, а “временно (500 годишно, само 2.5 пъти по-дълго от тяхната конституция) турско присъствие”? Надявам се да не мислиш така! Надявам се и нормалните хора в САЩ да не мислят така!

> И да ти призная не ми е много ясен въпроса “So if that’s the case, wouldn’t it be racism if A is taken over B just because of this racist quota-shit? Or this is the right thing to do and the thing how it should be?”

Извинявай – въпросът наистина е формулиран завъртяно и неправилно. Ето българският “превод”: “И така, ако това е случаят, не би ли било расизъм ако А (синьо-точестият) се предпочете пред Б (червено-точестият), поради наложената [със закон] квота? Или това е правилното нещо и точно така би следвало да бъде?”. И моля те – недей почва пак с миналото робство. Пра-пра-правнукът на някой тогавашен робовладелец с нищо не е виновен, че робството го е имало! И най-смешното е, че много бели са се били точно против това робство, а сега техните наследници са дискриминирани от същия този закон, създаден да пази някогашните роби!

> Повече научих за циганите от разказа на Григор за Сали

Би ли се съгласил с мен, че Сали е единичен случай? Аз твърдо вярвам в доброто начало на човекът! Т.е. – ако всички цигани бяха като Сали, ние сега с теб нямаше да водим този разговор (защото аз не живея в Америка, аз се подразних и реагирах така най-вече защото направих аналогията с нашите “дискриминирани” роми и турци).

Проблемът, Сашо, според мен е че точно подобни закони и организации разхайтват малцинствата и създават у тях усещане за безнаказаност и пре-защита. Когато се приложи законът – винаги ще се намери някой да тръгне да съди приложилият законът! И така на прилагащите законът им писва. Писва им, защото работят за едни никакви пари, за едно никакво призвание. И защото накрая тях изкарват виновни. Пак мога да дам много примери – най-пресните напоследък са:

* Цигани блокирали пътя за Самоков, защото горските им прибрали каруците, с които те извършвали незаконна сеч (да, Законът така казва!);
* Цигани пребили инкасатор на ток
* Цигани пребили инкасатор на ВиК

Това по-горе е само от изминалата седмица!

Не казвам, че само това е престъпността в България. Тя престъпността в България си ходи безнаказана навсякъде! Едрата престъпност. Въпросът е, че и дребната престъпност трябва да се преследва, а преследването на горните довежда до организации от типа на “Романи Бах” да плещят врели-некипели по радио ДАРИК и да употребяват термини от рода на “позитивна дискриминация” – нещо, намек за което долових и в твоя материал.

Законите са за всички. И трябва еднакво да съдят всички. И да дават еднакви права. А не да има “позитивно дискриминационни” закони, защото малцинството било такова или онакова. Малцинството ако не искаше – можеше да бъде различно. Справка – пак разказът за Сали!

Предложенията ти за събиране на сметките няма да коментирам. Няма да ги коментирам не защото са несъстоятелни, нелогични или неправилни. Те са перфектни. Това е разумният начин – когато са нормални условията. Но те са далече от нормалните. В България вече съществуват подобни фирми. И се използват за принудително събиране на дълговете на етническите българи – и това не е случайно! Това е точно по причините, които съм посочил по-горе (законността и двойния-тройния и четворния аршин, с който [вече и] в България се мери спрямо белите и синьо-сивите българи).

Надявам се не съм те засегнал лично. Твоят блог ми е много симпатичен и не бих желал да създавам отрицателна емоция (тип “абе що се фанах с тоя”). Просто… мисля че не си прав за някои неща!

Бих искал да завърша с един безплатен (но ценен) съвет към всички пътуващи из чужбина българи, които ще прочетат това. В едно Сашо безспорно е прав – думата “нигър” е ужасна, обидна и тежка, когато е произнесена от не-черен човек. За жалост в нашия език съществува думата “негър”, която е книжовна и се употребява масово от всички българи, и е ужасно близка фонетично до думата “нигър”. Та ето го и съветът: приятели, отвикнете от тази дума, особено когато пътувате в чужбина! Ако сте в компания с българин, и ако употребите тази дума разговорно при абсолютно невинен разговор на български език, седящия наблизо черен човек (или по-лошо – отборът по футбол на Нигерия) може да реагира по начин, който нито ще очаквате, нито ще намерите за логичен! Гладката българска реч не позволява да се чуе как звучи думата точно, а и на черния човек много-много няма да му пука! Отборът 100% ще си помисли, че вие говорите нещо отвратително за тях, и може да си навлечете сериозни неприятности (_особено_ ако сте в САЩ). От години се старая да не употребявам тази дума, и вече започвам да успявам. Пробвайте – ще видите, че не е никак трудно. А може да ви спести много неприятности (включително и съд)!

5 thoughts on “@Сашо

 1. Извинявай че със закъснение поглеждам този пост. И извинявай че сега няма да ти отговоря… в момента е 4:26 сутринта. Тъкмо сега прочетох твоя пост. Утре като поосмисля какво да ти отговоря, ще ти отговоря. И въобще не съм се засегнал от твоите доводи. На мен ми приятно да дискутирам стига да не се стига до лоши чувства и обиждания. Ти видя… мен ми казаха “Nobody wants you here anyway… go back to your village in Bulgaria” а даже не й се скарах 🙂
  Също така ще ми е приятно да поговорим и за фотоапарати. И аз се закрастих по тия DSLRs – имам Pentax *ist DS.
  Приятно щракане и лек ден.

 2. @Сашо: не се притеснявай :). Темата е почти “религиозна” – аз лично съм скептичен дали ще успеем да постигнем “примирие” по нея. Хубавото е, че и двамата като че ли сме далече от екстремизмът – поне на мен така ми се струва.

 3. Аз пък смятам че може да постигнем “примирие” по “религиозната” тема… всичко се случва 🙂
  Като чета твоя пост си мисля че съм създал не такова впечатление което съм искал. Така че ще направя няколко пояснения и ще видим после дали още съществува нашия спор.

  1. Искам да отбележа че съм съгласен с твоите доводи и обяснения. Прав си за всичко което обсъждаш. Може би проблема се крие в това че аз не изразявам ясно това което имам предвид. Ти обсъждаш историческия и политическия аспект на проблема. Аз не претендирам да съм компетентен в тях. Така че дай да оставим историята и политиката. И да говорим за това каква може да е настройката на един човек когато се сбълска с расизъм. Когато един човек се сблъска с расизъм (един негър те обиди примерно), има 2 възможности:
  а. Око за око зъб за зъб… ще ти е.. майката (образно казано)
  б. Да опиташ да си толерантен. И въпреки че имаш пълното право да кажеш “твойта майка аз да..”, да се сдържиш (и евнтуално да се опиташ да му простиш). Да се замислиш че може би някой някога се е отнесал така с него и той за нещастие си го изкарва на теб. Че може би е добър човек, но просто по кой знае каква причина днеска не е на кеф.

  С моя пост исках да кажа че смятам възможност “б” за по-правилна. Поне за мен.

  2. Дай да оставим циганите настрана. Не съм достатъчно компетентен с положението на циганите в България. Може в последствие да я подхванем тази тема ако искаш. Моят пост беше за дискриминацията срещу негрите.

  3. В поста @Doncho бях споменал за законите “Това колко добре са направени и колко добре са изпълнявани е друг проблем” – имам предвид че не са добре направени. Законите определно нямат ефекта който се е очаквал от тях. Също така споменах че “не претендирам да имам разрешение на въпроса от политическа гледна точка.” Не знам какъв политически подход би трябвало да се подхване за да се намали (и евентуално елиминира) расизма. Цялата идея на моя пост бе хората да са малко по толерантни. Защото злобата поражда само повече злоба. Със злоба конфликтите само ще се задълбочат.
  Иначе това че законите трябва да са едни и същи за всички – сигурно си прав. Вярно е че създават едно неравновесие. А където има неравновесие се заражда расизъм. Все пак е факт че сега има дискриминация от двете страни. Сигурно решението не се крие в това да се правят закони които да облагодетелстват едните или другите. Не знам. Но имам чуството че няма да е лошо да се измисли нещо което да сближи малко хората и/или да намали расизма между тях.

  4. Споменаваш “Понеже винаги крайните позиции са ме дразнели” в твоя пост. Защо виждаш позицията ми като крайна? Не ми е ясно в какъв смисъл.

 4. Да ти кажа има друга причина поради която смятам че евентуално може да се разберем с теб по тази тема. Аз веднага ще приема твоята гледна точка към проблема ако почерпиш една бира някога. Лесно се подкупвам 🙂
  Да живее Загорката.
  Също така ако журито реши че автоматично губя спора за расизма поради факта че не мога да броя до 4, няма да се обидя 🙂

 5. Току що забелязах още нещо. Името на линка който имаш към моят блог е много оригинално и ме накара да се САЩисам и съответно да се засмея.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text