За стандарта на живот в Дания

Преди няколко дни получих много учтива поща, в която един читател ме молеше да споделя с него някои факти относно стандарта на живот в Дания. Интересуваха го неща по принцип, затова и си позволявам да напиша моят отговор тук – за да е достъпен до максимално широка аудитория (а и защото ме мързи да пиша подобни неща отново, така че смятам да давам препратки към тази статия при бъдещи подобни въпроси).

Искам предварително да направя уговорката, че информацията е изложена по начина, по който я виждам и анализирам аз (което някакси е логично). Далеч съм от мисълта да правя тежки икономически анализи, за това си има професионалисти.
Също така информацията е актуална към 1 Юни 2006. Цените се променят навсякъде, условията също. Цените ще дам в EUR, средно изчислени на курс 1/7.5.
И на последно място: ако се доверите на тази информация си е изцяло за ваша сметка. не може да ме държите отговорен за никакви ваши загуби, причинени от нея. Ако имате ползи, може да ме държите отговорен :).
А сега на въпросите. Следвам логиката на човека, който ме попита, за да му е максимално удобно.

### Цените

Дания, и особено Копенхаген, е много скъпа за живот страна. Има много основания за това:

* Висок стандарт
* Високи данъци (ДДС е 25%, и това е само началото)
* Отлично развиваща се икономика (макар датчаните да не мислят така), което обуславя и добра покупателна способност на хората, а оттам – и фактът че може да плащат повече

Ако човек планира да дойде като турист, трябва да си приготви известно количество пари. Някои примерни цени:

* Хот-дог от уличен киоск (на мен ми трябват 2, за да се позаситя): ЕУР 2.80
* Нормално полу-седмично посещение на магазин, за да заредите с продукти за 3-членно семейство: EUR 20-80. Храната от магазина не е скъпа, бих казал че е най-близка по цени с България. Да, по-скъпа е, но не 20 пъти (да, има неща, които са 20 пъти по-скъпи)
* 0.5 литрова халба наливен “Туборг” в любимото ни заведение с Веси: EUR 11
* Каса бира (24 бутилки по 0.38 мл) на промоция от FAKTA: EUR 11 (не е грешка, колкото горната наливна бира е)
* Билет за градския транспорт: от EUR 1.5 до EUR 14 (EUR 14 струва карта за 24 часа за целия транспорт на острова, на който се намира Копенхаген). За това как е организиран градския транспорт може да се напише поне дипломна работа, но веднъж като му стане ясно на човек, му става ясно че няма нищо кой-знае колко трудно. Въпросът е веднъж да разбереш как и колко се плаща. Билет за градския транспорт от летището до центъра на Копенхаген: EUR 5.
* Такси от летището до центъра на Копенхаген: ≈EUR 30. Зависи от фирмата, а не от настроението или “помпичката” на таксиджията.

Както може би вече сте се досетили, ключовата дума е “човешки труд”. Има ли го замесен, особено ако е квалифициран, цените стават интересни. Например:

* Час консултация при счетоводител: EUR 110
* Час работа на майстора на колата: EUR 50-200. Зависи от майстора, от това дали ви харесва (защото не говорите датски, например) и от местоположението и условията на сервиза му. Накратко: по-евтино излиза нова скоростна кутия например, отколкото двудневен ремонт на старата такава (справка – цената на час).
* Час работа на телефонния техник: EUR 50, защото сте клиент на компанията. Иначе пак става ‘интересно’

Малко комунални услуги:

* Парно отопление на апартамент от 70 кв.м: EUR 75/месец, целогодишно плащане.
* Електричество: около EUR 300/година, зависи от консумацията ви, разбира се
* Газ: около EUR 200/година.
* Квартира:
* В центъра: за около EUR 1000 може да се намери добро место. Зависи от късметът ви и от това как търсите. Ако си платите на консултант да ви намери место, вероятно ще си избиете неговата цена от спестените пари от наем през следващите 3-6 месеца. И ще живеете на много по-добро место, отколкото ако сам търсите.
* В не-центъра: много варират. Същата квартира от по-горе може да намерите в не-центъра от EUR 700. Ще плащате малко по-висок данък обаче, както и билетчета, за да отидете до центъра. Така че трябва да се смята внимателно.
* Изтрещяване за богати хора или дипломати и друга сволоч, пръскаща народни пари: месечен наем EUR 2000 за 70 кв.м. апартамент на 25 метра от брега на морето.

Не си мислете, че горните тарифи са само защото хората са безжалостни кожодери. Прочетете по-надолу обясненията за данъците и ще разберете защо е така.

Автомобилите: Голяма болка на всеки, живеещ в Дания. Данъкът на внос на автомобил в Дания е над 200%. Поради това чисто новичка Шкода, без екстри, се продава от EUR 25,000 до EUR 30,000. Не можете по никакъв начин да избегнете плащането на тези пари, аз лично цяла година кроях схеми и комбинации, докато си купих 13 годишен Ситроен АХ 1.1 за EUR 1800. При това го взех на убийствено ниска цена от колега. Такава кола нормално струва EUR 3000 на свободния пазар.

Ако решите да довлачите стария си автомобил в Дания, никой не ви забранява това. Просто колата се оценява по Шваке и върху тази стойност се изчислява данъкът от около 200%. И си го дължите в момента, в който ви се начисли.

### Заплати и лични данъци

Вече сигурно се чудите: “абе как има хора в тази ненормална държава, тогава?”. Ами има. Истина е, че много хора (е)мигрират в Европа или САЩ и поради това Дания има крещяща нужда от специалисти в много области. Безработицата е близка до критичния за икономиката праг, макар че самите датчани въобще не са убедени, че има работа. Но е факт, че работа има.

Необлагаемият годишен минимум в Дания е около EUR 5000. На фона на горните цени би следвало да ви стане ясно, че тази сума е едно нищо, особено разхвърляна върху цяла година.

Ако ще работите в ИТ сектора в Дания, трябва да внимавате и в никакъв случай да не се съгласяване на по-малко от EUR 2000 чиста заплата (след данъци). Ако се съгласите на по-малко, вероятно няма да успеете, или ще успеете с цената на излишни компромиси. Имайте впредвид, че поне EUR 1000/месец ще ви струват квартира+комунални+храна, ако сте сам вкъщи, така че умната!

Горещо съветвам всеки, който смята да се мести в Дания, да си направи задължително данъчна консултация с местни специалисти. Повечето датски компании, знаейки за възможните проблеми, ще ви го предложат автоматично. На всяка цена го приемете.

За данъците в Дания няма да говоря в цифри, мога направо да изпея мъката си :). Средната данъчна тежест в Дания е 55%. Ако сте ерген, вероятно ще ви удари данъчна тежест от 62%. Ако не сте, използвайте семейното облагане – помага да се чувствате малко (ама мъничко само) по-добре.

Ако половинката ви работи, двамата ще плащате около 60% данък всеки месец.

Затова по-горе говоря за консултация и за чиста заплата. Защото никога няма да разберете иначе колко чисто ще вземате, ако консултант не ви сметне нещата предварително.

Имайте също така впредвид, че в Дания се плаща данък върху цялата ви собственост по света. Т.е., ако имате имот в България например, датските данъчни ще ви го обложат с техния си данък. А вие как ще се оправяте с тях и с българските данъчни си е ваша работа.

### Социални

При толкова много данъци, ясно е че ще се очаква да има поне някакви социални придобивки.

Като цяло, Дания е много подредена и красива страна. Снегът никога не ги изненадва, макар да вали сравнително малко. Улиците им в повечето случаи са почистени – дали от сняг, дали от мръсотия.

Ако сте велосипедист, Дания ще ви се стори рай. Тук нещата се строят с идеята да са удобни за достъп с велосипед (при тия цени на колите, всеки датчанин има средно по 2 велосипеда). Поддържаната велоалея е навсякъде, когато вали сняг рядко ще я видите с киша. Когато вали сняг, __първо__ се почистват велоалеите, а след това автомобилните пътища.
Велосипедистите биват много пазени от шофьорите. Едно защото е страшно, ако удариш човек (независимо дали си виновен или не), друго защото велосипедистите са си психопати и не гледат много-много. Затова шофьорите им треперят много. Е, случва се и някой да бутне някой друг, но рядко фатално. Поне аз не съм чул още за убит велосипедист, дано и да не чуя. Сигурно има, просто случаите са редки.

Здравеопазването в Дания е напълно безплатно. Има, разбира се, и частни клиники, но то е защото в Дания има и доста богати хора. Здравеопазването, което средния човек получава, е повече от прилично – оборудвани са с всичко необходимо и до сега не съм забелязал да се скъпят да го използват.
Много датчани или българи, живеещи отдавна тук ще ви кажат, че здравеопазването не струва. Аз поне засега не им вярвам, защото имам пресен спомен какво “безплатно” здравеопазване имаме в България.
Нека ви дам само един пример: когато веднъж имахме нужда от линейка за не-особено спешен случай, линейката дойде за 3 минути. Т.е. затворих телефона и почти трябваше веднага да ходя да им отварям, едва имах време да се облека с не-домашни дрехи.

### Технологии

Някъде четох, че в официално проучване за най-компютризираните нации в света датчаните са трети след Япония и САЩ. Новината всъщност беше, че САЩ били ядосани, че са втори, докато на мен най-вече ми направи впечатление датската позиция.

Смея да твърдя, че в голяма степен е вярно. Не знам как е в останала Европа, но в Дания почти всичко може да свършиш от домашния офис. Хартиени пари почти не ти трябват, освен ако много не държиш на тях. Всеки датчанин си има безплатен електронен подпис, гарантиран му от държавния телеком (правете някои аналогии с нашите :)). Електронен подпис практически получаваш в момента, в който получаваш своето датско ЕГН (тук се нарича CPR). Твоя задача е да си вземеш подписа на носител от официалната институция. Безплатно!

Интернет тук е евтин. EUR 50 струва месечния абонамент за 2Mbps ADSL връзка (512 KBit upload). Без други ограничения. Има, разбира се, и по-евтини планове, всичко си зависи от вас.

### Накрая

Ако имате още въпроси – питайте. Ако имате коментари – коментирайте.

#### Версии

* 1.00 / 30.05.2006 – Първа публикация
* 1.01 / 15.11.2006 – Нещо символа за евро се беше смотал (показваше се като питанка), та статията беше придобила много “въпросителен” вид. Коментарите засега ги оставям да са допълнение на статията.

140 thoughts on “За стандарта на живот в Дания

 1. Общо взето повечето неща, които прочетох в статията за Дания са верни, с изключение на данъците. Авторът пише, че средно данъците се равняват на около 60%, което не е верно. Наистина има данък от 60%, но процентът на облагане варира според стойността на доходите. Минималният е 5%, а максималният е може би 65%, но средният данък не е 60%, а някъде около 40%. Данъчната им система е измислена така, че по-богатите съответно да бъдат облагани с по-висок данък. Трябва да спомена, че има и някои данъци, които на са задължителни, като например църковния данък, ако искате да бъдете член на общинската църква, където живеете, но те са по-скоро символични.

 2. @Engelsen: Не зная откъде си научил това, което споделяш тук. Но има твърдения, които са откровено неточни, като:

  • “минималният данък е 5%”: в Дания няма човек, който да плаща 5% данък. Първата данъчна ставка, която плащат например студентите за своите стипендии, е около 35%. Това е и най-ниската възможна. Не знам и не искам да научавам колко плащат хората на социални помощи, но съм почти сигурен, че и те плащат данък някъде там

  • “някои данъци, които не са задължителни, като църковния”: църковния данък е абсолютно задължителен за членовете на Датската лутерантска църква. Не знам какъв е точния му процент, мисля че беше 1% (или половин), но единствения начин да не го плащаш е официално да декларираш, че си от друго вероизповедание. Ако това си имал впредвид като “не е задължителен”, тогава ОК, но ако си датчанин и член на църквата им, няма начин да не си плащаш за това.

  Датската система, както и българската, както и повечето европейски, е прогресивна. Колкото са ти по-високи доходите, толкова си по-натоварен от данъци. Когато сложиш всички утежнения, като ДОД (А-Скат още казано), фондове безработица, социално, здравно и т.н. се получава данък малко над 50% за единствен работещ член на семейството. Ако и двамата работят на средни заплати, тогава всеки от тях плаща между 55% и 60% директен данък върху доходите си. Това го знам от личен опит, така че много ще ми е трудно да ме убедиш в противното – нали си гледам фиша за заплатата всеки месец 🙂 ?

  И последно – искам да те помоля да пишеш на кирилица. Пишеш от България, на български език. Няма причина да си спестяваш кирилицата и да ме караш да превеждам ръчно мненията ти. Благодаря предварително!

 3. Paarvo otnosno kirtilicata. Nikoy ne te zadaaljava da chetesh na latinica, kakto men nikoy ne moje da me zadaalji da pisha na kirilica.

  Коментарът беше модериран. Причина: коментарът е на 6lyokavitza.

  Не че дължа обяснение на някого, но явно учтивата ми молба да се пише на кирилица не беше уважена. Аз, като домакин на този сайт, не смятам за правилно неприятната, трудна за четене и възприемане 6lyokavitza да загрозява моя блог.

  Истина е, че не мога да задължа никой да пише на кирилица, но пък мога да управлявам какво се случва в собствения ми виртуален дом. Ако Engelsen е така добър да пренапише коментара си на кирилица, ще се радвам да продължим да обсъдим темата, макар за мен тя да е до голяма степен изчерпана.

 4. Здравей Дончо.
  Получих предложение за работа от лице,което твърди,че Дания е приела закон за освобождаване от данъци на чужди граждани.Звучи ми меко казано невярно.Има ли начин да се провери официално това твърдение.Благодаря предварително.

 5. @vas: Не вярвам, че има приет такъв закон. Има закон за намаляване на данъците, които плащаш в Дания, за първите три години. Но в замяна си плащаш всичко, включително и лечението, което (повярвай ми!) хич не е евтино. И, разбира се, нямаш право на повечето социални придобивки (ако въобще имаш право на някакви). Това може да се случи само ако получаваш повече от определена сума на месец, която е доста висока. Трябва да провериш (или да изискаш работодателя ти да провери) в някоя голяма счетоводна консултантска фирма като KPMG например. Но провери в датския им офис, защото те са си локално там и знаят най-добре. Успех!

 6. Engelsen е донякъде прав- средната данъчна ставка е по-скоро към 45-50 %, отколкото 60%- ако не за друго, понеже има доста данъчни облекчения (напр. ако имаш жилищна ипотека, можеш да приспаднеш част от платената лихва) и висок първоначален необлагаем минимум (първите спечелени 49 000 DKK за годината). Има и редица правила за корегиране на данъците, ако човек е семеен- има някакво прехвърляне от единия на другия съпруг. Системата е сложна, при нас мъжът ми се занимава с това, и въпреки това всяка година при изравняването се оказва, че или аз дължа нещо, а на него има да му дават, или обратно /но семейно сме към предвиденото, или малко на плюс/. Понеже данъчната ставка тук се определя предварително и данък доход се уддържа преди изплащане, чак при подаване на годишните окончателни декларации се въвежда приспаданията/някои облекчения- към средата на следващата годината данъчните са готови със сметките, и ти изпращат съобщение да внесеш еди-колко си, или че са ти превели по сметка надвнесеното.
  Относно 5% данък …Engelsen сигурно има предвид този, който плащат учениците (да, в Дания детския труд е разрешен, и от 9-годишни започват да работят с раздаване на вестници, разнасяне на мляко и пр.)- доколкото знам е 9%, но може би този процент включва и соц.осигуровка?
  За църковния данък- и датчаните могат да се откажат да го плащат, като изпратят писмо (предполагам на Министерството по църковните въпроси- обикновенно е слято с някое друго министерство- при всяко правителство се мени, но факт е, че няма разделение на държавата и църквата), че не искат да бъдат членове на църквата. Рядко се прави, но ние имаме познат, който по принципни съображения го е направил…

 7. Допуснала съм грешка по-горе- необлагаемата сума е към 39 000 крони
  Ето полезна инфо за данъците в Дания
  http://skat.dk/getFile.aspx?ID=4262

  Има възможност определени категории чужденци, които няма да пребивават дългосрочно в Дания, да плащат по-нисък данък (25% данък доход). Правилата, обаче, не са много ясни- има някакво кратко обяснение тук
  http://www.workindenmark.dk/Tax_scheme
  Аз лично съм останала с впечатлението, че ако работодателят не е информиран за всички хватки, или работещия не иде на място до местното данъчно, всички плащат нормалния данък… чувала съм, че чужденци са си връщали надвнесения данък след като са се изнесли от Дания- но пак, ако сами започнат процедурата…може правилата да са се изменили и да няма такава ретроактивност…. тук данъчното законодателство е изключително динамично, защото от една страна искат социална справедливост и да не се ощетяват определени групи, а от друга- искат да привличат мозъци и работна ръка, и предлагат стимули

 8. Това, което написах относно данъците е вярно и мога да го потвърдя от личен опит. Аз работих временно в Дания и плащах САМО 5 % данък. Това го уреди датският ми работодател. Така че вероятно информациата на т.нар. Дончо (наистина странно име за живущ в Дания 😉 ) явно не е актуална.

  Коментарът е редактиран. Моля, пишете на кирилица!

 9. @Engelsen: Защо смяташ, че аз не говоря от личен опит? И защо е тази конфронтация? Не зная под каква форма си работил в Дания. Хубаво е, че си успял да платиш само 5% данък. Но явно твоят случай е единичен (т.е. – рядък, т.е. – приложим за лимитиран брой хора).

  Не смятам, че лъжеш или умишлено заблуждаваш. Аз тук давам само моето мнение, базирано на около три години опит. И редица данъчни консултации.

  Ще си позволя да оставя ехидната ти забележка непроменена. Но приятелски те съветвам да се изразяваш по-внимателно, и по-технически грамотно (на кирилица). За последен път, ама наистина последен, ръчно ще редактирам коментара ти, защото мразя да гледам 6lyokavitza в блога си. Следващия ти коментар на шльокавица просто ще бъде изтрит.

 10. Paarwo: Napisah, che az goworya ot lichen opit,…
  [ Коментарът е модериран. Engelsen така и не пожела да бъде възпитан гостенин, поради това се извинявам на всички четящи тук за това, че трябваше да са свидетели на просташки прояви. Дончо]

 11. До Engelsen: Е, хубаво, Енгелсен, сподели го твоя опит в детайли да се уверим всички как става – и ние искаме да плащаме 5% данък!

 12. Ne mislya, che tuk e nay-podhodyashtoto myasto da spodelyam opita si, taay kato “herre” Doncho oryazwa i blokira aktualnata informacia…
  [ Коментарът е модериран. Engelsen, моля пишете на кирилица. Коментари на български не се допускат, ако са написани на латиница. Дончо]

 13. Ами като не ти харесва, не посещавай блога – аз лично нямам нищо против. И наистина – дръж се като гостенин.

 14. Здравейте, бих искала да разбера какво е положението с раждането на дете, първо, второ, в Дания, придобиване на датско поданничество, дали е разрешено двойното гражданство и каква е осигуровката за децата? Дали е достатъчна за тяхната издръжка или се налага и майката да работи? Има ли някакви данъчни облекчения ако имаш деца? Ако имате информация по темата много ще съм ви благодарна ако я споделите! Всичко добро и много усмивки 🙂

 15. @Diyana: Аз нямам никакъв опит относно раждане на деца в Дания. Нямахме възможност да имаме бебе там. Не съм искал и да се натурализирам. Препоръчвам ти да се присъединиш към групата във Facebook и да питаш там.

  Моето мнение е, че ако бащата е на средна заплата, издръжката на четиричленно семейство не е проблем.

  Аз не съм ползвал данъчни облекчения за деца. Има “детски”, които покриват (частично) детската градина.

  “Осигуровка за деца” – това не го разбирам.

 16. Здравейте! Искам да попитам електрониката и модата (дрехи,обувки..) в какъв диапазон вървят отностно цените. Имам предвид компютри и други лиготий

 17. @Sham: Като се има впредвид, че ДДСто в Дания е 25% на почти всички стоки, можеш да си направиш извода как варират цените на техниката, дрехите, козметиката, колелата… Ако правиш сравнение с цените в България, определено са по-високи в Дания, но ако сравняваш спрямо общия стандарт на страната, цените са си ОК, да не кажа и ниски. А понякога си и късметлия, когато попаднеш на добър tilbud (оферта), а такива има постоянно.

 18. Привет!
  Благодаря ти за откровението 😉
  Все пак от личен опит,ако можеш да споделиш някаква информация в числа. Ясно,че става дума за по-скъпи неща,но все пак в каква степен..
  Например,ако се сещаш нещо наскоро да си си купувала,нещо такова.
  Извинявай за неудобствата предварително
  Поздрави

 19. Може ли някой да ми каже колко струва преглед при добър частен лекар-хирург в Дания, по-точно в Копенхаген.

 20. Здравейте на всички!Аз от скоро разбрах за Дания като възможност да работиш,а и всеки говори за Англия,САЩ,Испания,но за скандинавските д-ви никой.За Финландия знам че стандартът е много висок понеже познавам финландка и тя ми е разказвала.Бих се радвала някой да ми каже нещо повече и по-конкретно за работа като детегледачка или чистене на къщи или в някаква ферма въобще каква работа…аз съм студентка английски знам,но не перфектно.Незнам и дали съществуват студентски бригади за Дания не познавам някой да е ходил.Ще съм много благодарна ако някой сподели информация по тези въпроси.Предварително ви благодаря!

 21. Много добре, никой обаче не се й сети да попита какви хора са датчаните, какво им е отношението към емигрантите и какво мислят за България и българите.
  Сещайте се и за тези неща. Искам само да Ви кажа на всички дето сте се запътили за Дания, че след не повече от 6 месеца ще се почуствате като че целувате змии по цял ден. Много противни хора, независимо от първоначалните усмивки. А отношението им към българите си е направо скандално, стига изобщо да го усетите защото вероятно ще комуникирате с тях само на английски, а те най-безцеремонно “обменят мнение” пред вас на датски.
  Не ме питайте от къде ги знам тези неща, но се кълна че това не са повърхности впечетления. НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО КАТО СКАНДИНАВЕЦА!!!! ХИЧ НЕ ПРИПАРВАЙТЕ ДА ИМ ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИ НА ТЕЗИ …

 22. Здравей ,Дончо
  Имам въпрос , свързан с намиране на teaching job.Преподавам еанглийски и се интересувам от работа като English teacher за средношколци и по -големи защото с тази възрастова група имам опит. Имам доста неща в сивито(фирмено обучение , сертификати ) , уча датски и шведски , владея писмено и говоримо испански , руски , френски , назнайвам и други езици покрай преподаването . Естествено, имам магистърска степен и стаж в средно училище, владея бейсик компщтърни умения -word excel Internet . Ще ти бъда признателна , ако ме информираш има ли възможности за работа в Дания и горе-долу пътят на документите . Запитвала съм в училища .

 23. @dimova: Здравей! Ние от повече от година не сме в Дания. В София сме си, прибрахме се, защото животът в БГ ни се струва по-пълноценен, макар и малко по-мизерен като цяло.

  Колкото до намирането на работа, съветвам те да се обърнеш за информация към българските пощенски списъци. Там може би ще има хора, които могат да ти помогнат. На връзката, която съм ти посочил, има информация как да се запишеш и как да попиташ. Честно казано, моето мнение е че по принцип намирането на работа не е лесна работа (ама че каламбур), но пък наистина имаш впечатляваща квалификация, поне според мен, а и в Дания учители се търсят.

  Успех, и съжалявам че не мога да помогна с друго, освен с този съвет.

 24. Так! интересно ще ми бъде да напишеш какво имаш пред вид под причините ви да се приберете без персонални подробности естествено а просто като сравнение
  på gensym

 25. здравейте, на всички…работех в дания близо 4 месеца за един бг в дания. има фирма за почистване. заминах с фирма от Бг, но се оказа, че работата била на черно без документи, но това разбрах в последствие в момента имам пресниман договора. и вапроса ми е след толкова време мога ли да направя нещо тъй като в договра ми пише на датски, а и парите който там са записани като заплата не се равняваха на това което сам зимала. знам, че мога да го садя, но ако някои знае каде точно трябва да отида да се оплача, моля пишете ако ли не,няма проблем..надявам се някои да е наясно с датските закони.благодаря ви предварително

 26. здравейте, на всички…работех в дания близо 4 месеца за един бг в дания. има фирма за почистване. заминах с фирма от Бг, но се оказа, че работата била на черно без документи, но това разбрах в последствие в момента имам пресниман договора. и въпроса ми е… след толкова време мога ли да направя нещо, тъй като в договра ми пише на датски, а и парите който там са записани като заплата не се равняваха на това което сам зимала. знам, че мога да го съдя, но ако някои знае къде точно трябва да отида да се оплача, моля пишете ако ли не,няма проблем..надявам се някои да е наясно с датските закони.благодаря ви предварително

 27. @miroslava: Добре е да си търсиш правата в чужбина, но първо се научи да пишеш правилно на български.

 28. mersi vse pak. vidqh, 4e sam napravila nqkolko ge6ki ne slu4aino go napisah otnovo kakto i da e.ako nqkoi e naqsno sas zakonite v dania da mi pi6e na maila……mersi

 29. Izvinqvam se predvaritelno na liubezniq domakin za na4ina po koito pisha,za vsi4ko se namira opravdanie…obeshtavam da ne zagrozqvam bloga otnovo :),iskreni posdravi ot Copenhagen,DK,za pyrvi pyt,ot kakto jiveq tuk(ve4e 2 god) proqvqvam interes kym podobni publikacii.O4arovana sym.Moeto mnenie za stranata,po-obshto kazano e,4e tuk horata,sa dori prekaleno tolerantni sprqmo 4ujdencite,mojete da se ubedite sami kato se zapoznaete po-zadylbo4eno s datskoto(tova vkliu4va cqla skandinavska oblast)zakonodatelstvo.Informaciqta,koqto e izlojena e napylno to4na,razbira se s godinite ima leki reformi,no kato cqlo spored moq li4en opit e takava.Po temata za taka osporvanite danyci,az li4no pyrvite 6 meseca plashtah 8%,sled izti4aneto na tozi srok,vsi4ko se iz4islqvashe sprqmo dohodite,…(kakto e i navsqkyde po sveta):) Kysmet

 30. Izvinqvam se predvaritelno na liubezniq domakin za na4ina po koito pisha,za vsi4ko se namira opravdanie…obeshtavam da ne zagrozqvam bloga otnovo :),iskreni posdravi ot Copenhagen,DK,za pyrvi pyt,ot kakto jiveq tuk(ve4e 2 god) proqvqvam interes kym podobni publikacii.O4arovana sym.Moeto mnenie za stranata,po-obshto kazano e,4e tuk horata,sa dori prekaleno tolerantni sprqmo 4ujdencite,mojete da se ubedite sami kato se zapoznaete po-zadylbo4eno s datskoto(tova vkliu4va cqla skandinavska oblast)zakonodatelstvo.Informaciqta,koqto e izlojena e napylno to4na,razbira se s godinite ima leki reformi,no kato cqlo spored moq li4en opit e takava.Po temata za taka osporvanite danyci,az li4no pyrvite 6 meseca plashtah 8%,sled izti4aneto na tozi srok,vsi4ko se iz4islqvashe sprqmo dohodite,…(kakto e i navsqkyde po sveta):) Kysmet

 31. p.s. “e,az ne se povtorih,zashtoto se zatrudnqvam da pisha na mai4iniq ezik,stranicata zabi i ne bqh sigurna,4e sym uspqla da se izkaja,rejih da se zastrahovam :P” Undskyld,Tak 🙂

 32. Привет на Всички, разискват се интересни теми, поучителни случки и различни мнения. Впечетляваме добрия тон, който изисква Домакина! Ще се постарая и аз да се придържам към него. Бих искал да разбера, има ли неща на които Датчаните обръщат особено внимание, неща които създават …да го наречем “добри първи впечетления” нещо от типа “по обувките посрещат, по акъла изпращат”. Какво те ценят, каква е същноста им, към какво изпитват респект (определен спорт, майчин език, приятелство, …и т.н.). Малко Датска Психология, Бих се радвал Всеки, който е усетил нещо подобно да сподели. Все пак не може да се гледа на една държава единствено и само , като на Възможност за печелене на ПАРИ!

  П.П. Предварително се извинявам за допуснатите правописни и препинателни грешки …защо не и синтактични! 🙂

 33. Здравейте, аз заминавам след 2 месеца за Дания и се надявам там да остана да живея. Чудех се дали някой може да ми помогне с намирането на работа в Копенхаген

 34. Здравей!
  От септември ще уча в Дания и искам да попитам трудно ли се намира работа с английски(нискоквалифицирана)??
  Ще ви помоля да ми дадете колкото се може повече информация.

 35. Здравейте Дончо! Имат ли шанс за работа хора на възраст 50 плюс, които ще отидат в Дания да заработят за пенсия, примерно. Поназнайват елементарен английски, компютри и търсят работа – на първо време – каква да е. Имаме желание да учим езика им. Ще тръгнем с някакви суми за известен престой, но все пак – имаме ли шанс да работим нещо. Примерно готвач…Благодаря предварително!

 36. @Plamen: Не знам какво да отговоря на такъв въпрос. Мога да говоря общи приказки и “по принцип”. Аз лично не познавам българи, преселили се на 50+ и тепърва установили се за работа. Не мога да ти дам никакъв практически съвет в тази посока, защото бих могъл да сгреша, а това са важни неща. Това е толкова важно решение, че трябва да се вземе самостоятелно и без доброжелателни (или зложелателни, недай Боже) съветници.

 37. Здравейте Дончо! Аз съм на 42г. имам познания на английски на средно ниво,мисля да се опитам да намеря работа в Дания,като сезонен работник.Ще ми попречи ли възраста? А как са данъците за такива работници за 3 мес. престой или повече например?
  Благодаря ви предварително за споделеното!

 38. Дончо, бих желал да те попитам за повече и по-актуална информация относно вноса на личен автомобил в Дания! Смятам скоро да заминавам на там с моето Субару! 🙂 Как точно се оценява автомобила, трябва ли да мине на тех. преглед , ако нямам катализатор какво е положението?!
  Повтарям, интересува ме актуална информация, нека и някой друг сподели, не сте малко българите в Дания доколкото разбирам… 🙂

 39. @krasimir, @Георгиев: Не мога да помогна. Вижте по-горе защо. Писал съм сигурно пет пъти вече едно и също нещо. Хора, трябва сами да си помогнете (като за начало – да прочетете за какво става въпрос), преди да молите други за помощ!

 40. Здравейте,
  Поздрави за блога, рядко интересен е.Отдавна имам влечения към Скандинавия и Вашите обяснения от първа ръка показват много отчетливо разликата между тук и Там(въпреки не-многото 2000км.)Бих искал да Ви задам един въпрос и ако имате свободно време и знаете нещо, много ще се радвам да ми отговорите.Ако живея в България, но имам апартамент в Орхус например, ще трябва ли да плащам данък в Дания и за българските си имоти?Знаете ли как се определят размера на имотния данък там?И какво дължа там ако реша да го дам под наем?Увлякох се с въпросите, извинете ме.Предварително Ви благодаря и поздрави!

 41. @Михаил: Този въпрос вече е задаван по-горе. Виж моят отговор до Мария. Накратко – да, когато живееш в Дания, плащаш данъци за всичките си имоти worldwide. Плащаш данъци за всички свои приходи worldwide.
  Не знам как стоят нещата с имотите ти в Дания, предполагам датчаните ще си искат данъка до дупка :). Не знам как се определя размера на имотния данък 🙂

 42. Благодаря за бързия отговор.Прочетох всичко, включилтено и въпроса на Мария, с което ми се изясниха нещата, но аз имах предвид, случая, в който не живея и работя там(нямам датско ЕГН), а съм само собственик.Поздрави :))))

 43. Здравейте,
  Като за начало искам да споделя, че блогът е супер, много полезно инфо открих тук.
  Искам да попитам по-запознатите как стои въпроса с образованието – конкретно за кралската музикална академия разбрах, че няма приемен изпит и че е безплатно. Магистър съм по финанси, с 4 години опит в банка, добър английски – имам ли шанс да намеря подобна работа в Дания?
  Благодаря предварително на всички включили се!:)

 44. @Дидко: Най-добре е да попиташ не запознатите, а направо да вземеш контактите от сайта на кралската музикална академия, да разгледаш сайта и ако не намериш информацията там, да им драснеш една е-поща. Ще ти отговорят със сигурност, ако не ще бъда много изненадан.
  Иначе уменията ти на мен ми изглеждат ОК, но трябва да си готов да търсиш упорито добра работа. Дания има глад за квалифицирани кадри, така че според мен имаш шансове да работиш там. Но не съм сигурен дали ще можеш да го съчетаваш с обучението си.
  Но докато не пробваш, няма да знаеш дали ще стане. Успех!

  1. Благодаря за включването:)
   Съпругата ми иска да кандидатства в кралската академия за магистърска програма. На мен вече ми е писнало да уча:) Аз само ще работя:)
   Притеснява ме факта, че грам датски не знам, а все пак искам по-квалифицирана работа.
   Искам да попитам дали ти имаш познати, чужденци (в това число българи или други недатчани), които са успели да си намерят квалифицирана работа по специалността си примерно?

 45. Имам. Но само в ИТ. Според мен обаче, ако си упорит и знаеш точно какво искаш, ще успееш. Важи за всяка държава и ситуация!

  1. Все пак да те попитам – човек в моята ситуация горе-долу какво възнаграждение може да си иска или другояче какво възнаграждение може да очаква? Също така работодателите в Дания склонни ли са по принцип на преговори относно заплата, условия, слоциални продобивки или са като българските самсуняци, които гледат само да те прецакат да им работиш за без пари?
   Благодаря ти отново за съветите и мненията:)

 46. Дидко, да уточним едно нещо: аз не живея в Дания от ноември 2007. Но съм запазил тесни връзки с тази страна, защото имам не само много (и близки) приятели там, а и тесни служебни отношения.
  “Самсуняци” има и в БГ, и в ДК. Както има и точни хора и в двете държави. Моите впечатления за Дания са, че хората като цяло са коректни, когато ти си коректен към тях. Писал съм многократно.
  Моят опит с договорите в Дания е, че всеки договор е индивидуален и възнаграждението зависи от уменията ти, от представянето на интервюто, от това доколко си подходящ за тази работа (т.е. колко инвестиция се иска от работодателя, за да постигнеш пълен капацитет), както и от много други фактори. Като цяло може да преговаряш, но всеки работодател така или иначе има бюджет за дадена позиция, както и пакет социални придобивки. Излизането от която и да е от тези две рамки е трудно. Казвам ти го като служител и като работодател едновременно 🙂

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text