Новото ми DVD устройство

Онзи ден се сдобих с така чакания Heroes of Might and Magic V. Понеже Лъчо беше в основата на цялото зло, разбира се че успях да се сдобия точно със Super Collector’s Edition. Мерси, Лъчко!

Играта дойде 3 дни след официалната премиера. Т.е. миналия петък. И веднага след като дойде играта ми стана ясно, че DVD-записвачката ми (едно LG на около 18 месеца) е решила да се включи в усилията на НСБОП за овладяване на разпространяването на пиратско съдържание. Проблемът беше, че (точно както и НСБОП) записвачката беше избрала възможно най-лошия, нетактичен и просташки начин да се бори с пиратството: тя просто отказа да чете (не само да пише) всякакви дискове. В петък единствено искаше да отвори DVD-то на Веси с йога-видеото (после отказа и това, явно протеста мина в още по-тежка форма).

Пребивавайки в Дания обаче, аз се позовах на правата си на гражданин (и собственик на скапаната записвачка). Порових из мрежата и понеделник вечер си поръчах едно Lite-On SHW-16H5S. Платих си го още с поръчката (с :Веси: бая се чудехме дали да не отида на варианта външна записвачка, ама два пъти по-скъпи, срамна работа!) и зачаках. Доставка (разбира се) по пощата, за което още DKK 50 (?7.5). Заръчах да ми го доставят в офиса, защото вкъщи може да няма никой, когато мине пощаджията. А мразя да намирам пакети, оставени на прага на апартамента ми, защото е нямало никой вкъщи!

Вторник (т.е. вчера) сутринта получих някакъв мейл на датски, в който се говореше за някакво betaling (плащане), някакъв order (поръчка) и някаква DVD записвачка, и освен това идеше от тази фирма. Въпреки че нищо друго не разбрах, приех че искат да ми кажат че понеже са получили плащането ми са на седмото небе от щастие и в резултат на това ще ми изпратят (или са ми изпратили?) пакета.

Тази сутрин още в автобуса се зарадвах от e-пощата от Finn, който се явява “склададжията” в нашия офис. “Скъпи колега, получили сте 1 или повече пакети, моля елате си ги приберете, да не идвам аз!”. Отидох и ги прибрах. Сега в раничката ми се мъдри една приятна кутия, която чака вечерта да бъде инсталирана.

Интересното е, че записвачката поддържа технология Lightscribe (това е официалния сайт на Lightscripe технологията, но има флаш анимация с музика, което е гадно!). В кутията има и един такъв диск, който смятам да изпробвам още довечера, защото и без това сериозна част от албумът ми все още не е архивирана на DVD. Надявам се софтуера, който идва в кутията, да позволява създаване на тези изображения както и да има някакъв клипарт в него. Съвместимите с тази технология носители на Imation струват:

* ?13 за 10 броя 700 MB CD-R с кутийка [?9.5 за същите 10 CD-та, но без LightScribe]
* ?32 за 5 броя DVD+R с кутийка [?29.5 за същите DVD+R, но без LightScribe]

Ако се използва същия магазин за референция може да си направим извода, че носителите, които поддържат тази технология не са много по-скъпи от тези без тази технология. Imation по принцип са скъпи носители, но то и в Дания няма евтини носители. Едно заради таксата на всяко CD, която се отчислява за заплатите на тия от датското НСБОП, друго заради това, че в Дания малко неща са евтини :).

Всички записвачки до сега са ми издържали между 1 и 3 години. Надявам се тази да държи повече, макар че като си правя някои изводи си мисля, че пак ще е решение за година – година и половина.

А довечера смятам да опитам Heroes of Might and Magic V на най-мощната си машина, че ноутбука на Веси загрява като нафтова печка “Раховец”, като го пусна на нея. А и Веси си го иска, не ми го дава като си е вкъщи!

4 thoughts on “Новото ми DVD устройство

  1. Не съм я пробвал още на новото устройство! Довечера (евентуално), ако пак не се заиграя с WoW.

    Все по-твърдо смятам, че игрите от типа на WoW ще унищожат стратегиите, поне тези от типа на Heroes…

  2. @Владо: Тръгна. Мазен heroes! Но вече му намерих един бъг :)…

  3. Една малка забележцица – може да си забравил, ама никога не е имало нафтови печки “Раховец” – е има си “Раховец ” ама са с ел. котлони и фурна, верно загряват като нафтови.
    Иначе и аз харесвам HMM и пет я гледах /малко преди премиерата ‘щото в Бг ник’во НСБОП не мож’ ни пребори :-)/

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text