За стандарта на живот в Дания

Преди няколко дни получих много учтива поща, в която един читател ме молеше да споделя с него някои факти относно стандарта на живот в Дания. Интересуваха го неща по принцип, затова и си позволявам да напиша моят отговор тук – за да е достъпен до максимално широка аудитория (а и защото ме мързи да пиша подобни неща отново, така че смятам да давам препратки към тази статия при бъдещи подобни въпроси).

Искам предварително да направя уговорката, че информацията е изложена по начина, по който я виждам и анализирам аз (което някакси е логично). Далеч съм от мисълта да правя тежки икономически анализи, за това си има професионалисти.
Също така информацията е актуална към 1 Юни 2006. Цените се променят навсякъде, условията също. Цените ще дам в EUR, средно изчислени на курс 1/7.5.
И на последно място: ако се доверите на тази информация си е изцяло за ваша сметка. не може да ме държите отговорен за никакви ваши загуби, причинени от нея. Ако имате ползи, може да ме държите отговорен :).
А сега на въпросите. Следвам логиката на човека, който ме попита, за да му е максимално удобно.

### Цените

Дания, и особено Копенхаген, е много скъпа за живот страна. Има много основания за това:

* Висок стандарт
* Високи данъци (ДДС е 25%, и това е само началото)
* Отлично развиваща се икономика (макар датчаните да не мислят така), което обуславя и добра покупателна способност на хората, а оттам – и фактът че може да плащат повече

Ако човек планира да дойде като турист, трябва да си приготви известно количество пари. Някои примерни цени:

* Хот-дог от уличен киоск (на мен ми трябват 2, за да се позаситя): ЕУР 2.80
* Нормално полу-седмично посещение на магазин, за да заредите с продукти за 3-членно семейство: EUR 20-80. Храната от магазина не е скъпа, бих казал че е най-близка по цени с България. Да, по-скъпа е, но не 20 пъти (да, има неща, които са 20 пъти по-скъпи)
* 0.5 литрова халба наливен “Туборг” в любимото ни заведение с Веси: EUR 11
* Каса бира (24 бутилки по 0.38 мл) на промоция от FAKTA: EUR 11 (не е грешка, колкото горната наливна бира е)
* Билет за градския транспорт: от EUR 1.5 до EUR 14 (EUR 14 струва карта за 24 часа за целия транспорт на острова, на който се намира Копенхаген). За това как е организиран градския транспорт може да се напише поне дипломна работа, но веднъж като му стане ясно на човек, му става ясно че няма нищо кой-знае колко трудно. Въпросът е веднъж да разбереш как и колко се плаща. Билет за градския транспорт от летището до центъра на Копенхаген: EUR 5.
* Такси от летището до центъра на Копенхаген: ≈EUR 30. Зависи от фирмата, а не от настроението или “помпичката” на таксиджията.

Както може би вече сте се досетили, ключовата дума е “човешки труд”. Има ли го замесен, особено ако е квалифициран, цените стават интересни. Например:

* Час консултация при счетоводител: EUR 110
* Час работа на майстора на колата: EUR 50-200. Зависи от майстора, от това дали ви харесва (защото не говорите датски, например) и от местоположението и условията на сервиза му. Накратко: по-евтино излиза нова скоростна кутия например, отколкото двудневен ремонт на старата такава (справка – цената на час).
* Час работа на телефонния техник: EUR 50, защото сте клиент на компанията. Иначе пак става ‘интересно’

Малко комунални услуги:

* Парно отопление на апартамент от 70 кв.м: EUR 75/месец, целогодишно плащане.
* Електричество: около EUR 300/година, зависи от консумацията ви, разбира се
* Газ: около EUR 200/година.
* Квартира:
* В центъра: за около EUR 1000 може да се намери добро место. Зависи от късметът ви и от това как търсите. Ако си платите на консултант да ви намери место, вероятно ще си избиете неговата цена от спестените пари от наем през следващите 3-6 месеца. И ще живеете на много по-добро место, отколкото ако сам търсите.
* В не-центъра: много варират. Същата квартира от по-горе може да намерите в не-центъра от EUR 700. Ще плащате малко по-висок данък обаче, както и билетчета, за да отидете до центъра. Така че трябва да се смята внимателно.
* Изтрещяване за богати хора или дипломати и друга сволоч, пръскаща народни пари: месечен наем EUR 2000 за 70 кв.м. апартамент на 25 метра от брега на морето.

Не си мислете, че горните тарифи са само защото хората са безжалостни кожодери. Прочетете по-надолу обясненията за данъците и ще разберете защо е така.

Автомобилите: Голяма болка на всеки, живеещ в Дания. Данъкът на внос на автомобил в Дания е над 200%. Поради това чисто новичка Шкода, без екстри, се продава от EUR 25,000 до EUR 30,000. Не можете по никакъв начин да избегнете плащането на тези пари, аз лично цяла година кроях схеми и комбинации, докато си купих 13 годишен Ситроен АХ 1.1 за EUR 1800. При това го взех на убийствено ниска цена от колега. Такава кола нормално струва EUR 3000 на свободния пазар.

Ако решите да довлачите стария си автомобил в Дания, никой не ви забранява това. Просто колата се оценява по Шваке и върху тази стойност се изчислява данъкът от около 200%. И си го дължите в момента, в който ви се начисли.

### Заплати и лични данъци

Вече сигурно се чудите: “абе как има хора в тази ненормална държава, тогава?”. Ами има. Истина е, че много хора (е)мигрират в Европа или САЩ и поради това Дания има крещяща нужда от специалисти в много области. Безработицата е близка до критичния за икономиката праг, макар че самите датчани въобще не са убедени, че има работа. Но е факт, че работа има.

Необлагаемият годишен минимум в Дания е около EUR 5000. На фона на горните цени би следвало да ви стане ясно, че тази сума е едно нищо, особено разхвърляна върху цяла година.

Ако ще работите в ИТ сектора в Дания, трябва да внимавате и в никакъв случай да не се съгласяване на по-малко от EUR 2000 чиста заплата (след данъци). Ако се съгласите на по-малко, вероятно няма да успеете, или ще успеете с цената на излишни компромиси. Имайте впредвид, че поне EUR 1000/месец ще ви струват квартира+комунални+храна, ако сте сам вкъщи, така че умната!

Горещо съветвам всеки, който смята да се мести в Дания, да си направи задължително данъчна консултация с местни специалисти. Повечето датски компании, знаейки за възможните проблеми, ще ви го предложат автоматично. На всяка цена го приемете.

За данъците в Дания няма да говоря в цифри, мога направо да изпея мъката си :). Средната данъчна тежест в Дания е 55%. Ако сте ерген, вероятно ще ви удари данъчна тежест от 62%. Ако не сте, използвайте семейното облагане – помага да се чувствате малко (ама мъничко само) по-добре.

Ако половинката ви работи, двамата ще плащате около 60% данък всеки месец.

Затова по-горе говоря за консултация и за чиста заплата. Защото никога няма да разберете иначе колко чисто ще вземате, ако консултант не ви сметне нещата предварително.

Имайте също така впредвид, че в Дания се плаща данък върху цялата ви собственост по света. Т.е., ако имате имот в България например, датските данъчни ще ви го обложат с техния си данък. А вие как ще се оправяте с тях и с българските данъчни си е ваша работа.

### Социални

При толкова много данъци, ясно е че ще се очаква да има поне някакви социални придобивки.

Като цяло, Дания е много подредена и красива страна. Снегът никога не ги изненадва, макар да вали сравнително малко. Улиците им в повечето случаи са почистени – дали от сняг, дали от мръсотия.

Ако сте велосипедист, Дания ще ви се стори рай. Тук нещата се строят с идеята да са удобни за достъп с велосипед (при тия цени на колите, всеки датчанин има средно по 2 велосипеда). Поддържаната велоалея е навсякъде, когато вали сняг рядко ще я видите с киша. Когато вали сняг, __първо__ се почистват велоалеите, а след това автомобилните пътища.
Велосипедистите биват много пазени от шофьорите. Едно защото е страшно, ако удариш човек (независимо дали си виновен или не), друго защото велосипедистите са си психопати и не гледат много-много. Затова шофьорите им треперят много. Е, случва се и някой да бутне някой друг, но рядко фатално. Поне аз не съм чул още за убит велосипедист, дано и да не чуя. Сигурно има, просто случаите са редки.

Здравеопазването в Дания е напълно безплатно. Има, разбира се, и частни клиники, но то е защото в Дания има и доста богати хора. Здравеопазването, което средния човек получава, е повече от прилично – оборудвани са с всичко необходимо и до сега не съм забелязал да се скъпят да го използват.
Много датчани или българи, живеещи отдавна тук ще ви кажат, че здравеопазването не струва. Аз поне засега не им вярвам, защото имам пресен спомен какво “безплатно” здравеопазване имаме в България.
Нека ви дам само един пример: когато веднъж имахме нужда от линейка за не-особено спешен случай, линейката дойде за 3 минути. Т.е. затворих телефона и почти трябваше веднага да ходя да им отварям, едва имах време да се облека с не-домашни дрехи.

### Технологии

Някъде четох, че в официално проучване за най-компютризираните нации в света датчаните са трети след Япония и САЩ. Новината всъщност беше, че САЩ били ядосани, че са втори, докато на мен най-вече ми направи впечатление датската позиция.

Смея да твърдя, че в голяма степен е вярно. Не знам как е в останала Европа, но в Дания почти всичко може да свършиш от домашния офис. Хартиени пари почти не ти трябват, освен ако много не държиш на тях. Всеки датчанин си има безплатен електронен подпис, гарантиран му от държавния телеком (правете някои аналогии с нашите :)). Електронен подпис практически получаваш в момента, в който получаваш своето датско ЕГН (тук се нарича CPR). Твоя задача е да си вземеш подписа на носител от официалната институция. Безплатно!

Интернет тук е евтин. EUR 50 струва месечния абонамент за 2Mbps ADSL връзка (512 KBit upload). Без други ограничения. Има, разбира се, и по-евтини планове, всичко си зависи от вас.

### Накрая

Ако имате още въпроси – питайте. Ако имате коментари – коментирайте.

#### Версии

* 1.00 / 30.05.2006 – Първа публикация
* 1.01 / 15.11.2006 – Нещо символа за евро се беше смотал (показваше се като питанка), та статията беше придобила много “въпросителен” вид. Коментарите засега ги оставям да са допълнение на статията.

140 thoughts on “За стандарта на живот в Дания

 1. С моето семейство искаме да поработим няколко години в чужбина. Като дестинация сме се спрели на Дания въпреки не леките изисквания на тяхното законодателство.
  Целта ни е да тръгнем всички т.е. аз, съпругът ми и двете деца на 6г и 13г.
  Аз съм мед.сестра по професия и имам 8-9г стаж в сферата на ресторантьорството, а съпругът ми се занимаваше 10г с производство на ал.дограма. Синът ни, който е на 13г се занимава активно с бадминтон.
  Молбата ми е да ни насочите как да си намерим работа имайки пред вид горепосочената информация.
  Благодаря Ви предварително.

 2. @Даниела Николова: Мисля, че сте пропуснали да прочетете, че точно по-горе съм споменал, че не мога да помагам на никого. Дал съм адресите на няколко пощенски списъка, в които българи в Дания дискутират проблемите си. Може би там ще намерите помощта, която търсите.
  На мен на времето не ми се наложи да си търся работа, на мен ми се обадиха за интервю и така се озовах в кралството. Веси си търсеше работа като freelancer, но имаше някакви сайтове, които аз не знам.
  Лично аз бих посъветвал да потърсите в мрежата сайтове за търсене на работа в Дания. Но не знам дали това е най-сигурния метод. Както вече казах, аз не съм добър съветник точно за вашия случай. Въпреки това, успех!

 3. Zdrasti,interesno mi e goredolo ima6 li na ideq kak vurvqt zaplatite tam za obiknoven rabotnik. Interesuvame dali si zaslujava da izlqza da se mu4a tam ili da probvam drugade?Nie sme dvama i goredolo ako zaplatite sa im normalni mislq 4e 6te se spravim no mi trqbva informaciq za tqx

 4. @Simona: Няма да стане. Нискоквалифицирания труд в Дания не се цени достатъчно, според мен. И моля, пишете на кирилица!

 5. @ Doncho: Me with my family we’re planning to migrate to another country and we are looking for the best place that we living for the rest and do you Denmark is the place to be that we are looking for?

  1. @Hog: I’ll answer, although I have robot gut-feeling :).
   Denmark is a great place to live. But would it be the best place for you, that I cannot tell. Everyone decides for himself and we decided that Denmark did not suit our overall, daily life. It’s nice, beautiful, safe and clean, but we missed a lot our friends and relatives.
   If you have no such connections to be missed, maybe it’s a good place for you. Good luck!

 6. Здравей!!!
  Темата е малко стара, но все пак да попитам.
  Занимавам се с предпеча, печат, дизаин, фото и видео обработка, работя с някои от най-добрите софтуери.
  Въпроса ми е следния имате ли представа как е развит този сектор и дали се намира работа.
  Ако може да ми дадете линкове към сайтове за работа в която има такъв раздел.
  Поздрави!!!
  Тони.

  1. Здравей Антон,

   Пуснах запитването ти в групата “Bulgarians in Denmark”. Кремена беше така добра (единствена) да даде следния отговор:
   ==
   Във всеки сайт за работа има и секция за график дизайн или уеб девелопмент:
   http://it.jobindex.dk/job/it/internet/
   http://www.jobindex.dk/job/salg/grafisk/
   http://www.jobzonen.dk/jobsoeger/ledige-job?&AW=true&CG=1007&OD=2&Status=Active
   http://www.jobworld.dk/Internet-Web
   Можеш да търсиш по градове или по дата на постване.

   Намирането на работа в тази сфера е адски трудно, особено ако не говориш датски. За мъже от друга страна е по-лесно отколкото за жени.

   1. Ако ще търсиш график или дизайнер е много трудно, само с връзки се намират тези места и взимат изключително датчани (99% ). Използват изключително Adobe CS.
   2. Повечето уеб студия работят с CMS като Joomla, Sitecore, Drupal, Typo, MS Dynamics и др. За повечето ти трябва и .Net като допълнение, както и HTML, CSS, Javascript и PHP.
   3. За уеб девелопмент искат и много силни HTML, CSS, Javascript и PHP, SQL.
   4. Ако използват Flash за разработка ти трябва и Actionscript 3.

   Успех все пак!
   ==

   Ако искаш повече информация, горещо те съветвам да питаш директно в групата, може и директно след въпроса ти. Моля, игнорирай глупостите в коментарите под поста в групата, българите сме хора с претенции, понякога основателни – понякога не. Просто не им обръщай внимание.

 7. Искам да знам дали има фирми, които търсят студенти, които ще следват архитектура и могат да чертаят перфектно на Аутокад само да чертаят чертежи от хартия на компютър.

 8. Здравей Дончо,
  Дали знаеш за тази økonomisk friplads за детска градина? Въпроса ми е: може ли, като студентка в Дания, да я получавам за да изпратя дъщеря си на ясла, при положение, че не съм работила в Дания?
  Благодаря ти предварително и приятен ден.

 9. Здравей Дончо. Едно голямо благодаря за полезната информация, която си публикувал в блога ти. Бих искал да те попитам някои неща, но предпочитам да бъде на електронната поща, ако не е пробле. Не успях да намеря твоята и бих се радвал да ми пишеш на kaloian_angelov@abv.bg. Мерси предварително

 10. Предлагат ми работа в Дания. В България съм мебелист, дали си заслужава? Фирмата е на българин, единственото му условие е да отида с кола.Благодаря предварително за отговора.

 11. Искам просто да благодаря за полезната информация която си публикувал 🙂

 12. искам да попитам може ли да ми се признае трудов стаж от дания тук в българия,и как може да стане това,ако имате информация пишете на desi_2005@mail.bg

  1. Разбира се, че може да попитате, но не вярвам някой тук да Ви отговори. Ако пробвате обаче в НОИ, те ще Ви отговорят, а вероятно и на сайта им има информация. Успех!

 13. Здравейте,

  Копирахме тази Ваша статия и опоменахме източника, както и оставихме връзка към Вашият блог.

  Линка е този: http://informaciq.info/3407

  Не видяхме да има правила за ползване на материала ( общи условия на сайта ) и заради това решихме да го поместим в сайта, като важна информация.

  Моля пишете ни ако искате материала да бъде премахнат ( Реагираме много бързо )

  Поздрави
  Екипа на informaciq.info

  1. Здравейте,

   Всички материали в блогът са налични за преизползване под лиценз Creative Commons – By. Това е упоменато в блога, в секцията License в най-дясната колона на всеки материал или страница. Вие правилно сте спазили това условие, но с един дребен детайл: името ми не е “Данчо”, а “Дончо”. Моля, коригирайте го, както и заменете текста на връзката “тук” с текста “статията “За стандарта на живот в Дания”.

   Предварително благодаря!
   Дoнчо

 14. Извинете за грешката! Статията е редактирана и връзката е както Вие поискахте.

  Простете още един път за неволната грешка

 15. Господин Ангелов, попаднах случайно на Вашия блог. Предстои ми служебно пътуване до Дания – 22 юни – 26 юни. Цените, които сте споделили от 2006 година същите ли са или с някакъв процент нагоре ? Къде мога да намеря инфо за градския транспорт в Копенхаген ? Ще Ви бъда благодарен, ако ми помогнете ?
  Поздрави
  Григор Малинов

  1. Здравейте г-н Малинов,
   Според мен стандартът в Дания е горе-долу същият спрямо това, което съм описал преди почти 8 години. Дания е в нещо като валутен борд спрямо €, така че няма кой-знае колко да се промени стандарта, освен от ниската инфлация.
   Информация за градския транспорт в Копенхаген може да намерите в rejseplannen.dk (имат страхотно мобилно приложение за Андроид, не знам как стоят нещата с iOS. Ако желаете повече информация, не се притеснявайте да ме потърсите (ще ви изпратя е-поща на посочения адрес също).
   Успех!

 16. Здравейте искам да попитам ако работя,като шофьор на Тир в Дания ще мога ли да живея нормално там и да си издържам семейството.

  1. Здравей Жоро,

   Както бях написал по-горе, не мога да отговарям вече на тези въпроси, т.к. не се чувствам авторитет, защото не живея в Дания от години.

   По-горе също има координатите на групи, където ще могат да ти помогнат (евентуално) с отговор.

   Успех!
   Д.

 17. Здравейте г-н Ангелов. Поздравления за добрата и структурирана информация относно живота в Дания! Много полезно. Интересува ме по Ваше мнение с каква сума трябва да разполага на месец в Копенхаген едно тричленно семейство, за да може да поддържа добър стандарт на живот(т.е. след данъци и наем и консумативи). Имам предвид без някакви съществени ограничения или икономии, тъй като е трудно да се съпоставят нивата в България и Дания с прости процентни съотношения. Ако работи само единият от съпрузите това отразява ли се на данъчното облагане?

  1. Моята статия е доста стара. С оглед на това, предполагам и моята информация, която сега ще Ви дам, е доста стара. Горещо съветвам да потърсите информация в някоя от групите, които са указани тук (вкл. и в коментарите), мисля че няма да Ви откажат.

   Иначе моето мнение:

   1. Тричленно семейство се справяхме без проблем с около €1000 за режийни (квартира, електричество, отопление) на месец. Имайте предвид, че имахме ужасен късмет (или може би закономерен успех, защото Майкрософт беше наел много добри relocation професионалисти) с това да намерим много читав апартамент и страхотен квартал на цена от €700.
   2. Храна, докато сте на работа приемам, че ще си носите или ще имате предоставена “безплатно” от работодателя. Слагам кавички, защото безплатно означава, че ще плащате €50-100 на месец за храна наобяд. В този случай, ако не излизате, ще са Ви необходими около €400/седмица за нормално хранене с продукти от масовите магазини. Тези числа си изсмуквам от пръстите, т.к. не съм пазарувал семейно от повече от 9 години там. Пазарувал съм си, когато съм бил в по-дълги командировки на квартирни начала, и тогава на един човек ми струваше около €130/седмица храна вечер вкъщи.
   3. Други “екстри”… зависи от Вас. Цените не са много по-различни от България, като отварям огромна скоба за автомобилите и по-малка за ДДС по принцип (25% в ДК).

   Ами това е… не знам дали ще съм Ви полезен. Предварително снемам всякаква отговорност от раменете си за верността на по-горните цифри, използвайте ги изцяло на Ваш риск. Най-добре питайте в групите. И не забравяйте, човек знае и 2, и 200. Сигурен съм, че БГ студент ще оцелее и с €60/седмица, а някой в командировка ще изхарчи за сметка на работодателя лесно и €1000+ за храна.

   Успех!

   1. Благодаря за информацията! От това което съм чел до сега, смятам че оценките Ви като стандарт и цена на живот са все още така актуални, а и общите организационни въпроси, в това число относно коли, данъци и т.н. са си полезни и валидни.

 18. Здравейте,

  интересува ме дали в Дания мога да си намерят работа хора като мен и съпругата ми, които имаме висше(магистър) по икономика, но не знаем датски, a английски над средно ниво(B2-C1) и имаме опит в сферата на търговията около 3 години?

  Поздрави
  Иван Иванов
  Ловеч

  1. Здравейте,

   Отговорът е “да”. Мисля, че хора с образование могат да си намерят работа където и да е, вкл. и Дания. Естествено, за да наеме работодателят Вас, а не някой друг, трябва с нещо да изпъкнете пред конкуренцията (която може би ще говори датски). Колко трудно ще Ви бъде това не мога да кажа, защото зависи от това какви са ви конкретните умения, които ще предложите, и колко интензивно и в какви фирми ще си търсите работа.

   Тук искам да обясня, че аз не мога да Ви съдействам за това, ще трябва сами да намерите социален кръг, който да може да Ви помогне. Има редица такива, те са посочени по-горе.

   Успех!
   Дончо

 19. Извинявайте! Какъв е климатът през всички сезони в Копенхаген?

 20. Здравей , след малко повече от година завършвам и мисля да ходя да следвам в чужбина и се спрях на Дания . Четох , че там е безплатно образованието и бих искал да ми кажеш долу – горе как ще стоят нещата там и с колко пари ще се оправям на месец . Знам че форумът е доста стар , но се надявам все още да го следиш . 🙂 Благодаря предварително !

  1. Здравей,
   “Форумът” е стар. И съм написал по-горе в коментарите, че не мога да давам вече съвети. Освен това всеки човек сам си решава какво значи “да се оправям на месец”, така че така зададен, на този въпрос може да отговориш само ти, или хора, които те познават добре.
   Съветвам те да прочетеш отново по-горе: писал съм групи, в които може да намериш отговор на въпроса ти.

   Успех! Дания е страхотна!

 21. А вие къде живеете сега? Защо напуснахте Дания, с какво не ви допадна?

  1. Здравейте Стефи,

   В материала си “Обратно” съм описал много накратко защо решихме да се върнем.

   Дания е прекрасна, но ако и днес мога да избирам, бих взел отново същото решение. Защото в България се чувстваме по-добре, въпреки всичко, което песимистите биха Ви казали.

   1. Благодаря за отговора. Ние от 3 години сме в Дания и ни харесва засега. Просто ми беше интересно причините за
    ре-имиграцията ви.

 22. Здравейте Дончо, Благодаря Ви за търпението и полезната информация, която ни дарявате! Моля само за още едно уточнение- само с английски език, без дацки, можем ли да си намерим добра или някаква работа поне като за начало? Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   Както неведнъж вече съм писал, не съм сигурен дали информацията ми е актуална.
   Иначе мисля, че бихте могли и само с английски да си намерите работа като за начало. Но ще е значително по-трудно. Не зная каква е Вашата специалност, но ако можете, при всички положения е добре да имате вече готов предварителен договор, преди да се преместите. Иначе в Дания може много бързо да изгорите спестяванията и да се окажете в много трудна ситуация.

   Успех!

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text