Trouble-full Wire-less

Без-жичен, но със-проблемен!
Разказа ми се играта.

След прибиране от работа със задоволство отбелязах наличието на купчина кашони в хола. Това са нашите неща от Пловдив. В повечето от тях даже сигурно има още български въздух :(. Който невъзвратимо се смеси с датския, след като отворихме кашоните.
Всъщност, докато се прибера, Веси вече беше смесила въздуха от повечето кашони. Не беше пипала само в кашоните на компютърните дреболии, монитора (смее ли?) и компютъра. Компютърният кашон беше толкова яко опакован, че след дълга борба дори аз самия не успях да го отворя, докато не прибегнах до услугите на един нож в стил “Психо”.

След разопаковането инсталирах wireless картата, която бях купил. Веси ме “зарадва” с новината, че заварила днес Ангел как е разопаковал картата и замислено дъвчел антената (пича му с пич – вече уж е голям за такива бебешки изпълнения, ама пуст пордотлък – няма на кой да се метне). Аз, разбира се, не вярвах нещо да и е станало на антената след интервенцията, но си запазих едно на ум!

Сложих аз всичко, включих тържествено (и с леееко блеснали очи от мисълта “ех, Пловдив”) компютъра и зачаках. Картата се разпозна, всичко тръгна. НО дойде време за голямото но. Картата откриваше само половината от мрежите, които ноутбука можеше да открие, като при това сигналът, който показваше беше повече от “poor”. Брех, нейната кожа! Въртях, суках антенката – нищо! Пробвах да конфигурирам компютъра, пробвах да го разконфигурирам, след това пак – и нищо. Очевидно работещ хардуер и очевидно никаква мрежа :(.

Почти отчаян от манипулацията, по случайност (по същия начин са правени повечкото велики открития на нашето време) забелязах, че ако леееко накривя антената сигнал се появява. Но ако след това я бутна без да искам – изчезва :(. Според мен Ангел е видял сметката и – дано само не е проблема в картата…

Имайки вече тази научна база, експериментирах няколко пъти и успях да закрепя сигнал. Като има – има! Лееекичко да чукна антената – няма. Скапана история. И няма начин да се оправи – според мен.
Единствената причина днес веднага да не си купя нова антена е, че не съм сигурен че е в нея причината за сакатлъка. Дали не е картата? Не ми се демонтира сега. И след малко – пак не ми се демонтира! Ще изчакам няколко дни – да видя какво ще стане. И ако се закрепи така – ще карам така, а след време (в България вероятно) ще се опитам да диагностицирам желязото с добрите приятели от “Магитон-Сервиз” ООД. Ако обаче номерата продължат и/или се усилят – ще го дрънна (може и в земята)!

След като подкарах wireless-а (но на 11МБит засега) се опитах да подкарам и интернета. Оказа се, че явно aDSL провайдера детектира пакети, които идват зад рутер, и ги реже. Затова се наложи набързо да инсталирам едно примитивно прокси (NaviScope), докато се намери подходящ прокси софтуер за Windows. Ако някой знае безплатен (или свободен – още по-добре) такъв софтуер – да не забрави да “свирне” тук – направо с линка, ако може. Предварително ви благодаря!

Толкоз засега. Отивам да се порадвам на резултатите.

2 thoughts on “Trouble-full Wire-less

  1. Аз много уважавам Proxy+ – управлява се през web интерфейс, за до 3 клиента е безплатно. За над три си има keygen ;-).
    Хочеш линк? http://www.proxyplus.cz/
    Готиното е че можеш да му кажеш да се стартира като услуга на Windows. Има си и добър хелп за настройки и филтриране на страници ако ти трябва. Малко е като големина.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text