Хостингът падна

Web Hosting - WestHost Inc. Web HostingОт събота сутринта хостингът дефакто го нямаше. Нито www, нито поща, нито администрация. Нищо не работеше. Два дни се мъдреше подобно съобщение на страницата за статистика на хостинга:

Affected System(s): System
Fix ETA: 8:00 p.m. MDT
Outage Information

On Saturday, February 20 2010, at approximately 2:20 p.m. MST during an annual fire system inspection of our data center the fire suppression system was inadvertently triggered and discharged into the data center environment. The discharge of the fire system has affected the hardware and operations of our servers. Not all servers have been affected by the discharge. We are working to restore servers and services as quickly as possible. Due to the nature of this interruption we will be experiencing extended outages.
The network service status listed below is inaccurate due to hardware failures.

Affected System(s): Systems
Fix ETA: TBD
Outage Information

Due to the recent events at WestHost all scheduled server maintenance and accounts moves have been postponed until further notice.

Забелязах, че на всеки 12 часа променяха “Fix ETA”. Започнаха от събота вечерта, след това неделя сутрин, и така през 12 часа. И до момента го местят, макар хостинга вече криво-ляво да работи (пощата на всички домейни още bounce-ва!). Забелязах също, че оправданието им е мега тъпо. И че времето, през което ги нямаше, прецака тотално обещанието за 99.9% uptime.

Сега чакам да видя дали по някакъв начин ще ме компенсират. И с колко. Ако не се коригират, най-вероятно ще ме загубят като клиент.

WestHost до сега бяха почти безупречни. От няколко седмици се забелязваха кратки прекъсвания: Вера беше хванала такова преди две седмици. Но далеч по-кратко. Сегашното е без аналогия в работата ми с този доставчик. Миграцията на doncho.net, ladyvera.net и vesi.li няма да е лека, но аз съм инато магаре и като нищо ще се хвана с нея.

Друг хостинг доставчик, с който работя, е DreamHost. С тях засега проблеми не съм имал. Адвокатска кантора “Желеви” го ползват от години и проблеми никакви. Като вариант също стои и Superhosting.BG, най-вече че ако падне, знам на кой да звъня и да мрънкам Smile.

Така че като почне някой да мрънка срещу българските доставчици, да знаете че бели стават и в американските такива. И оправданията им хич не са цветущи. И вдигането на рамене е също толкова абсурдно. Иначе не пречи на WestHost да се хвалят колко дейта-центъра имали и колко голяма работа били. То с хваленето явно е много лесно!

5 thoughts on “Хостингът падна

 1. Аз лично се изнесох от dreamhost, бягайки като дявол от тамян! Проблеми стават навсякъде. Но цигански номера никак не обичам…

 2. Къде хостваш сега? Аз отидох при ДриймХост най-вече заради твоята препоръка (изпуснал съм кога си ги зарязал 🙂 🙂 ).
  Но WestHost са тотално друг хостинг, а в ДриймХост съм нямал засега проблеми. WestHost, виж, ми отровиха уикенда (донякъде).

 3. Аз съм виновният да препоръчам DH на Йовко! 😉

  По-късно обаче самият аз нещо не бях много happy с тях… На моменти се държат супер-добре, в други моменти почват едни ERROR 500 и сума ти php5.cgi процеси тръгват, пък не искат да спират и в един момента allocated memory to your account свършва и почват да падат сайтове при 1 от 5 зареждания… 🙁

  В момента пак са добре, сървърът нещо е станал бърз и пъргав, ERROR 500 не съм виждал от доста време. Истината е, обаче, че доколкото чувам, един от най-добрите доставчици възможно|вероятно е MT (Media Temple), обаче там цените тръгват от $20/month а това никак не е малко… И другото е, хич не си представям да местя безброй пощи и бази данни и сайтове с по не знам си колко гигабайта данни… PITA отвсякъде…

  За WestHost май не знам почти нищо…

 4. Аз от една година почти съм на eleven2. Още имам някой неща при “мечтателите”, но дреболии – и са на приятели. Dreamhost имат един голям проблем и това е downtime-a, който се появява понеже пренаселват машините си. Окей, това е shared хостинг, но все пак всяко нещо си има граници. Не може сайта да е down половин денонощие и никой нищо да не прави, докато не изревеш, а като го направиш ти обясняват, че ти или комшиите ти по машина са прекалили с потребяването на машината. Ми как да не прекалят като им обещават unlimited ресурси с глупавите си маркетингови оферти.

  Всъщност подозирам ги в целенасочена политика в това отношение за да те преместят на private server план – проблемите зачестяват като наближи да си плащаш за следващия период – аз private сървъра си го имам в къщи (няма на тях да им го дам) и честно казано ако се хоствах в къщи без UPS и без резервираност на свързаността щях да имам по-малко downtime от Dreamhost…

  Eleven2 дават приемлива услуга – и там се случват случки (навсякъде се случват) – но далеч по-рядко и са в пъти по-кратки. Отскоро имат и локация в Лондон, която преди нямаше. За bluehost също се чуват хубави неща. А за Media Temple ела да те запозная с хора дето им плащат луди пари за илюзии 😉

  Аз все повече разсъждавам да си хоствам личния сайт в къщи. Не искам да се хоствам в българска юрисдикция – само това ме спира – не че има защо – принципно просто. Иначе бих преживял спиране на тока и т.н. за личния си сайт на фона на псевдоуслугите на shared hosting компаниите. Това не е услуга за хора като теб или мен.

  Щото като се замисиш – за тези пари толкова – на практика Dreamhost са ми върнали повече пари отколкото аз съм им дал за тези две години. Как да искам каквато и да е услуга?… Пък аз искам много.

 5. Здравейте,

  аз от доста години ползвам DH не много натоварени, но важни web приложения и, да чукна на дърво, с изключение на един голям outage преди може би година, всичко е на ниво откъм uptime & availability. Чувал съм доста хора да се оплакват от ДХ, но и други да са предоволни. Явно е въпрос на късмет да си на читава машина при тях с читави съседи потребители.

  От 2 месеца иначе ползвам Virtual Private Server, който с промоцията им ми излиза с точно 5 долара отгоре върху цената на shared hosting-а и мога да кажа, че всичко изглежда наред.

  Относно съпорта на дриймхостърите – аз съм взискателен (и разбиращ, смея да твърдя) потребител – и досега рядко съм оставал недоволен. По-скоро не на 100% удовлетворен може би, но не и недоволен.

  Единственото, което им липсва е телефонен съпорт, макар че досега не е имало чак такива критични случаи в които да ми е потрябвал.

  Иначе да намериш хубав хостинг е като със зъболекарите май – докато не ползваш услугите им няма как да разбереш що за стока са, ако и да са обслужвали твои познати.

  My 2 cents.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text