“Скъпи дядо Коледа”

Днес чух по радио Дарик това:

> Скъпи дядо Коледа,
>
> Вечер мама и татко много плачат.
> Сигурно ги е страх да не ги забравиш.
> Затова те моля и те получат подарък за Коледа.
> А аз искам само да имам сърце,
> за да мога да ги обичам още повече.

Така ме вцепени, че се осъзнах едва след няколко минути. Усетих как сърцето ми се е свило колкото юмручето на сина ми. Разбрах и колко отдавна не ми се беше случвало рекламно послание да ме засегне толкова тежко.

Текстът по-горе определено го е измислил човек със сърце. Човек, който е отгледал деца. И не знам дали не е необходимо да имаш собствено дете, за да можеш да го разбереш. Не знам и на колко човека е въздействало по този начин.

Посланието е във връзка с кампанията на БЧК “Българската Коледа”. Накрая на рекламата го разбирате, ако все още не стоите вцепенен и ако може да мислите веднага след горните думи. Кампанията завършва с призив да се обадите на мобилен телефон 1117 и чрез обаждането си да дарите 1 лв.

Преди почти една година бях сериозно ядосан от корупционният скандал в БЧК. Тогава толкова много се ядосах, че реших никога повече да не дарявам нищо на тази организация. Ядът ми беше продиктуван най-вече от факта, че съм дарявал пари на тази организация. Всъщност, това е единствената организация, на която бях дарявал пари, които да отидат за здравеопазване на крайно нуждаещи се. Явно и много хора са решили като мен. Затова БЧК излизат с тази реклама, която… ами която просто е перфектно свършена работа на някой PR специалист.

Много ми хареса. И много ме нажали. Толкова много, че съм доволен да си дойда в България преди Коледа, за да мога да дам моята лепта. Мисля да се обадя поне 20-тина пъти – в крайна сметка 25-30 лв са нищо, отнесено спрямо ежедневните ни разходи тук.

“Скъпи дядо Коледа…”… да пази Бог децата ни от нужда да пишат такива писма. Искам моят син да продължи да пише на дядо Коледа неща като малкия, дървен прелез за влакчето му от страници 10-11 в каталога на BR.

15 thoughts on ““Скъпи дядо Коледа”

 1. Всъщност за скандала около БЧК, много се изписа и изговори….
  Искам отсега да кажа, че нямам нищо общо с тази организация, нито познавам някой, който да работи там.
  Но поне за момента ми се струва, че корупционният скандал свързан с шефа на тази организация е поредната политическа поръчка изпълнявана от прокуратурата в България.
  Даже преди седмица, прочетох някъде из Интернет изявление на прокурора по делото, че разследването хич не вървяло на добре, тъй като нямало доказателства за престъпление.
  Вероятно делото ще бъде прекратено след 1-2 години, всичко ще се забрави, но човека начело на тази организация ще остане завинаги оплют….
  Така впрочем се е случило с много други хора в БГ, особено в политиката, скачат всички медии, ВАЦ-ови вестници, плюят, говорят непроверени неща, дискредитират иначе морални хора…

 2. Аз лично смятам да преведа моето дарение по банков път. С помощта на електронното банкиране, това даже е по-лесен начин

 3. Всъщност изобщо не съм сигурен, че БЧК има нещо общо с тази кампания – най-малкото на сайта не пише да са организатори или партньори…

 4. Дончо, не знам защо реши, че това е кампания на БЧК. И аз чух рекламата – там казаха, че кампанията е “Българската Коледа” и че е под патронажа на Президента на България. Аз лично се включих в предната с превод чрез ePay, смятам да се включа и в тази.
  Сигурно ще се намери някой да каже : “Какво дарявате, като ще влязат в някой дълбок джоб?!”… Е, аз реших за себе си : предпочитам да дам своето и да знам, че съм участвала в едно добро дело, че съм помогнала едно дете да получи шанс. Ако някой има низостта да открадне от тези пари – е все някак ще си получи възмездието! Т.е. риска от кражба не трябва да е пречка на едно дете да получи живот!

 5. Веднага след като прочетох цитата на рекламата направих връзка с този цитат:
  Замислен, Моканина се върна при овцете си и се залови отново за цървулите, които правеше от нещавена волска кожа. “Бяла лястовичка – мислеше си той. – Има ли я!” Но нещо го подпираше в гърдите, мъчеше го. И като пусна шилото и погледна към небето, той извика:
  – Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!
  И пак се загледа подир каруцата.

  (цитатът е взет от тук, намерен чрез гугъл)
  Наистина много тъжно. И се обадих 2-3 пъти. Все пак не си плащам аз сметката и толкова мога да отделя. А и знам че като видя/чуя рекламата пак ще се обадя. Обмислям да направя и превод през epay, но в момента положението на квартирите в софия (статистика тук) не ми го позволява.

  Относно страха, че някой си ще прибере пари – всичко се връща. Рано или късно. Аз моето съм си го свършил, чист съм пред съвестта си.
  За 20-те процента обаче ме е яд, че отиват в гушата на някой тлъст депутат. И съм сигурен че въпроса да ги махнат им е минал през акъла, но са решили да хапнат малко повече на гърба на детенцето, пишещо писмо до дядо Коледа.

 6. ако не сте сигурни къде отиват парите, винаги можете да помогнете директно – като дадете на някого, за кого наистина знаете, че е в нужда

 7. Парите от Българската Коледа се изразходват за неща, които могат да се видят и пинат. Аз съм ходил две години подред в Народния театър на Коледа – идете и вие, или го гледайте по телевизията. Рядко се случва през една вечер да съм се разплаквал повече, отколкото на тези коледни концерти, по време на които показват само деца с проблеми….

 8. Не знам дали ще заминат тези пари в нечий джоб, но най-тъпото е че всички се сещаме за подобни кампаний само по коледа.Тези деца само на коледа ли трябва да се хранят според вас?Сега ще се появят какви ли не кампаний, като “Коледата на Слави”, “Коледата на Биг Брадър”, “Коледата на БТВ” и т.н. и т.н.
  За мен всички подобни кампаний са популистки номера, и точно заради това няма да изпратя смс или да се обадя нито веднъж!
  Когато всички тези медий започнат всеки ден да излъчват подобни реклами тогава със сигурност и аз ще се включа, не че с нещо кой знае какво мога да помогна но тогава ще знам че не е поредната рекламна кампания на медията.

 9. @bozhilov: Май бъркаш кампаниите! Тази не е за хранене на гладни деца и старци. А за даване на шанс за живот на деца чрез плащане на скъпоструващи операции, както и закупуване на ново оборудване за детски и неонатологични отделения и болници. Това не се прави всеки ден!

 10. @bozhilov, просто си търсеше извинение пред съвестта да не се отзовеш.
  Не знам какъв човек е този, който няма да се трогне от гореспоменатата реклама. Не ми се мисли за какво коравосърдечие си говорим…

 11. Ивайло, няма нужда от взаимни обиди! И аз преди 10на години направо си умирах от удивление как може още да има гладни африканци с тези сърцераздирателни реклами по западните телевизии – само за някакви си 2 лири на месец всеки англичанин се приканваше да помогне на семействата в някакво бедно село. Нищо работа! Сега разбирам – защото тези реклами се въртят постоянно докато приемеш тъжните погледи на африканските дечица за нещо нормално! А и се редуват с “Да купим кози на нубийците”, “Да прокопаем кладенци с питейна вода” и т.н. …

  Смятам, че именно факта, че БГ Коледа има силна рекламна кампания ВЕДНЪЖ годишно води до големите приходи – миналата година успяха да спонсорират доста повече деца от предвиденото.

 12. Не съм искал да обидя никой, просто изразих мнение.
  Това че са популистки и т.н. номера няма как да е вярно, защото не го прави един човек, а се обединяват медии, които иначе са конкуренти за една добра кауза.
  И да, права си че ако се прави постоянно всеки ще свикне. За това се прави на коледа. Според мен така е правилно.

 13. браво дончо за темата.
  винаги има опасност за злоупотреби, но си мисля че точно с парите на тия деца идва ли някой му стиска да се гаври. аз лично ей сега ще се включа с всека карта, която имам. по-добре шанс за тия деца, отколкото да ги лишаваме от него, заради нещо наум към местните политици и бизнесмени.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: