Tamrac Photo-Video 1

Днес ходих до Люнгби, за да си потърся чанта за новият фотоапарат. И идея си нямате колко ми е мръсна раницата вътре – имам чувството, че е пълна с пепел! Колкото пъти вадех апаратът от нея, толкова по него имаше малки сламчици по гумените части. И след второто разчистване на миниатюрните сламчици от гумата (откъде, по дяволите, се е взела тая слама?!) реших, че е крайно време да си купя специализирана чанта за апаратът.

Идеалната чанта изглеждаше така в представите ми:

* достатъчно голяма, за да не му е тясно на хайванът вътре;
* да има место за още един обектив, евентуално и за зарядното с кабелът (когато ми трябва да го нося с апарата);
* да побира телефонът ми (който всъщност е Pocket PC – т.е. достатъчно голям);
* да има джоб за парички, портфейлчета и други благини и по този начин да ме оттърве от необходимостта да нося втора чанта при излизанията ми из града.

Ясно беше, че няма да е лесен избор. Но в Lyngby STORCetner-ът има един прекрасен, голям магазин за фото-аксесоари, където намерих огромен избор от чанти.

След като хванах първия попаднал ми продавач за ушите да избира, последнва дълга сесия. Спряхме се на 4 чанти, момчето ги занесе до касата, за да видим как са цените. Междувременно то беше много доволно, че апаратът беше с мен, защото (както ми се извини) в момента точно този модел го нямали, а било направо задължително да пробваме “как стои”. Та след дълго избиране, най-накрая се спрях на Tamrac Photo-Video 1 чантата, която някакси най-ми пасна (моята е в черно).

Ако трябва да съм честен, една друга чанта беше по-красива. Но тази е много по-функционална. “Закачалките” на онази бяха пластмасови, а аз съм се нагледал на пластмасови счупени закачалки. Затова се реших, взех я и апаратът вече има уютна чанта, където в момента спи доволен.

Много съм доволен от покупката, даже в един момент се зачудих дали пък просто не съм имал нужда от нова чанта, а покупката на апаратът да е била провокирана от стремежът на подсъзнанието ми към нова чанта [шегичка… май трябва да си лягам]? Ако е така, подсъзнанието ми сериозно ме е прекарало, за пореден път :)!

На връщане се опитах да снимам “неща” (паметник и една къща). Най-се дразня, че още не мога да намеря откъде да дам корекция на експозицията, защото на всички пейзажи като че ли се получава преекспозиция на небето :(. Щраках средно по 15 пози, докато успея да докарам балансирана експозиция… Тук надвечер небето е много светло, а сградите са тъмни. Понеже сме на север, в този час лъчите са почти успоредни на земната повърхност и небето “свети” по особен матов начин… което само спомага за преекспозицията. Не, не ми е виновна Дания – просто аз трябва да се науча да снимам…

17 thoughts on “Tamrac Photo-Video 1

 1. Оставих коментари под @Сашо… не знам дали си ги забелязал. Не че имам бърза работа нещо 🙂
  Също така исках да те питам… има ли някъде където може да показваме снимките си онлайн? Някъде където да сме само българи (не че съм расист нещо:)) и да съветваме, оценяваме и коментираме. Не знам дали е идея която ще се хареса на много хора но все пак. Ей тоя дигиталния бунтовник ей.

 2. @Сашо: Забелязах го, но не коментирах, понеже ми допада да приключим така темата… висящо. Имам чувството, че всеки един от нас си има своята позиция и засега няма нужда да се опитваме на промненяме позицията на другия – поне докато тя е толерантна.
  Колкото до това къде може да показваме снимките ти онлайн – ти не хвърли ли око на връзките по-горе (и в по-предишните постове)? Photo Forum не ти ли се вижда достатъчно добре?
  Ако не – тогава Webshots имат повечко место и възможности – само лицензионното им споразумение малко не ми допада на мен лично. Но за семейно-лични снимки смятам, че е приемливо.

 3. Дончо, освен другите неща – и място за външна светкавица! 😉 Върло полезна джаджа, добре е да имаш място и за нея в чантето

 4. Тя тази чанта има места и за много други неща, защото е upgrade-абле. Т.е. – може да си купуваш още джаджи и да и ги редиш отстрани, както и на самата презрамка.
  Много съм доволен от нея!

 5. Страхотна е чантата!!! За фотото да не говорим, направо е трепач канона, ама бая ще трябва да се учиш как се снима с него 😉 аз лично не бих имал нерви, то затова и хората произвеждат и “сапунерки”, за такива като мен…

 6. @zdravko: Мисля, че тук грешиш:

  бая ще трябва да се учиш как се снима с него

  Да, щях бая да има да се уча, ако имах на разположение само ръчния режим на апаратът :).
  Факт е обаче, че той има както пълен автоматичен режим (също като сапунерка, само дето обективът и фото-сензорът му са по-големи), така и полу-автоматични режими за портрет, пейзаж, нощни, и т.н. и на последно место полу-полу-автоматични – при които апаратът контролира два от параметрите, а ти променяш третия.

  Аз искам да се науча да владея точно тези полу-полу-автоматични режими като за начало. След това ще се мъчим и на чисто ръчния такъв, ако има смисъл (и само за някои много специални кадри).

 7. Дончо, голямата дилема на пейзажната фотография от много време насам е именно тази – ако измериш небето, долу ландшафта остава недоекспониран – ако замериш пък него, небето се преекспонира…

  Класическият хак е да снимаш два пъти – един път заради небето, втори път това под него. Не е смешно – това се правеше и при класическата лентова фотография. Сега с цифровата нещата са лесни като детска игричка, клъцваш небето и го налагаш върху добре експонирания пейзаж. Postprocessing, пич – това е… Някои разправят, че не било фотография това, ами монтаж… И аз такива неща съм разправял навремето. Истината е, че трябва да решиш какво снимаш документална фотография или изкуство. Ако правиш изкуство – какво значение има кое е естествено и кое от измерението на въображението или технологиите? Изкуството по дефиниция е въображаемо 😉

  Има и друг хак – градиентен филтър – нали се сещаш такъв дето е наполовина тъмен, наполовина прозрачен с плавен преход по средата. Слагаш тъмното към небето и действаш… Има леко съобразяване с линията на хоризонта, но това не е сложно…

  Има и трети хак – запитай за него george, като се върне от отпуска – той ме светна за него – той разбира се е дело на математиката, но кой е казал, че математиката няма място в изкуството 😉

 8. Хм, моята мечта за чанта e Lowepro CompuRover AW или поне CompuTrekker AW II. Последната е около 200лв в България…

 9. Аз си взех Unomat от вносителя в София, директно. За 28 лева, изглежда почти като твоята, само дето не може да се прикачат отвън още отделения. Странното е, че същата чанта във фото-магазините струва поне три пъти повече.
  За Lowerpro съм чувал все хубави неща, дори прекалено хубави ;Р Също и за Tamrac 🙂
  С две думи – чантата е за тебе, да си я носиш където решиш, да ти е удобна и в никакъв случай да не ти пречи. Затова моето мнение лично е, че наистина човек сам трябва да си я избере. Радвам се, че ти си доволен от Tamrac-а си. Аз също лично избирах моя Уномат и сега е почти като част от мен (може да звучи тъпичко, но си го нося все с мен – през рамо като съм с колело на работа и т.н.;)

  За полу-автоматичните режими – не се изкушавай прекалено много от тях! Както каза Йовко, те много често по-скоро подвеждат. Мисли за тях като за режими “за зор заман” 😉 Като разучиш режимите, добра първа стъпка към ръчния режим (М) е да свикнеш да снимаш с приоритет на блендата (Av) или на скоростта (Tv).

  Е, не ме слушай много-много 😉 Аз съм начинаещ, само интересът ми е силен 😉

 10. Аз си взех Unomat от вносителя в София

  Ясене, би ли пояснил къде и как, моля.

 11. Unomat се продават във фотомагазина на втория етаж на Централни хали в София. В Техномаркет пък продават една чудесни техни аналози.

 12. Да, Уномат имат стоки във “Фото Ъгъл”-а на втория етаж на Халите.
  Но, Йовко, там е безбожно скъпо. Една външна капачка за обектив ми струваше “само” 17 лева. Парче пластмаса с две по-малки парченца, щракнати в него 🙁

  Пейо, вносителят на Unomat има адрес в “Емил Марков”, точно не мога да се сетя, но трябва да го има в мрежата. http://www.bulphoto.com/importers.php – ето ти списък с вносители. “Интеграл” е на Уномат. По принцип продава на едро, за зареждане на фото-магазините, затова не твърдя тук, че можеш да си вземеш директно (да не ми се разсърди някой “профи”;)
  Но ти иди при възможност и питай собственика – човекът е фотограф и е готин. Можеш да си вземеш и на дребно нещата. Съвсем легално – ще ти даде и фактура, нищо, че не си магазин, купуващ на едро.

  Предполагам, че това важи и за другите вносители от списъка. Не е тайна, че фото-магазините изкуствено надуват яко цените. Което е гадно и ако вносителят продава и на дребно, е тъпо да се връзваме на изнудването.
  Предполагам, че високите цени са заради сравнително ниското търсене на толкова специализирана техника, но дори и така да е… не е хубаво така. 😉

 13. какво стана с теб бе човек :)))

  представям си колко кадри си направил в планината. айде идвай, че да се включваш в ърбанстайл и да показваш фотки.

 14. @george: Отпускааа :). Влизам сега, че ми пратиха warning, че служебната кутия ми се била препълвала, иначе кефът е пълен :).
  Ще се срещнем пак след морето. Кадри има, ама не съм горд с тях, затова си “мълча” и кротувам. Ще видим как ще е след морето. Апаратът иначе е… абе трепач :).

 15. Здравейте,
  Бих искал да попитам дали някой знае каде има специализиран магазин на “UNOMAT” и съответно да ми каже 🙂
  Благодаря предварително

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: