И пак за гласуването

Снощи във форумът на BGDev стана отново въпрос за гласуването. И понеже (за втори път) видях един тест за гласуване, реших да го направя и аз. Тестът би следвало да ви провери убежденията (чрез около 25 въпроса) и да ви каже към коя от възгледите/програмите на политическите сили най-вече клоните.

Честно казано, изглеждаше ми малко сапунена постановка. Но след като направих тестът, останах потресен от резултата:

Моят глас

Може да се каже, че резултатът покрива 100% моята позиция в момента. Да оставим настрана това струва ли си да се гласува и за кой. Йовко, Григор и Алекс са обяснили по един неоспорим и изключително точен начин защо трябва да гласуваме и какво се губим, отказвайки се от нашето право на глас. Факт е, че ще гласувам, просто все още не мога да реша за кой. Точно, ама точно както графиката по-горе показва.

Може би не е лоша идея всеки да провери с този елементарен и несериозен тест към какво “клони”. И ако не може по друг начин да вземе своето решение – да го направи ако ще и с този тест. Но не и да заема позицията на пасивния недоволник. Защото няма право!

14 thoughts on “И пак за гласуването

 1. Мхахаха, Дончо, какво съвпадение ;-))) И при мен излезе, че ДСБ е моята алтернатива, a мен това много ме развесели, защото съм убеден антикостовист. Но пък на последно място, с най-дълга червена лента, бяха НДСВ. Тук поне ме улучиха. Аз бях изключително много срещу тях и по времето, когато успяха да заглавичкат почти целия народ. Да, можех да си обясня механизмите, по които го направиха, но защо, д***л да го вземе, народът ни не извлича никога никакви педагогически поуки от грешките си? Но тук, разбира се, както при дълбоките психични разстройства, разуът немее. Както и да е.

  Мисълта ми беше, че както отбелязах и в първия блог, в който видях теста, основното съмнително нещо според мен е, че това са нещата, залегнали в предизборните им платформи и програми, а не това, което обезателно наистина ще получим, ако изберем тази или онази партия… Това много ми напомня на вица за селянина-сватбар. Дано на стане пак така…

 2. @Алекс: Както неведнъж се каза, ако няма обратния контрол по време на мандатът, нищо няма да получим – защото нищо няма да заслужим.

  Както се вижда от коментари из блозите които чета, на много хора просто не им пука за това. Те предпочитат да се изолират от средата, и евентуално да си решават проблемите персонално – когато се сблъскат с тях. Така и масовият българин живее – гледа по телевизията, псува, но повече от това не прави. Е, когато дойдат избори – тогава политиците го карат да се чувства важен. Но изборите не са веднъж на 4 години – изборите са всекидневни, и ако няма гражданско общество (каква изтъркана до последно фраза), тогава политиците ще правят каквото си искат, докато не дойде време за [поредните] избори.

  Не казвам, че съм убеден костовист. Но той успя да направи екип, с който успя да вдигне по един или друг начин икономиката, която беше на колене. Освен това споделям и платформата им (ДСБ/ОДС) – определено държава в преход не може да се управлява чрез повече и по-скъпи “социални мерки”.

  За жалост обаче нито ДСБ, нито ОДС ще спечелят тези парламентарни избори. ТОва обаче няма да ми попречи да гласувам за един от тях. Единственото притеснително е, че не знам дали ДСБ ще събере трепетните 4%, а мисълта че 40-50% от моя глас ще отиде за БСП(к) хич няма да ми е приятна през следващите 4 години!

 3. Като гледам последните социологически проучвания и за ОДС има такава опасност – сега 6-8% но преди месец бяха 10-12% – ако върви с тези темпове до изборите могат и да свалят и под 4% :(.

 4. Хммм, този тесто го направих преди седмица или две. И при мен БСП беше в разрез с разбиранията ми. Още по интересно е че отговорите които дадох съвпадаха с над 50% с отговорите на останалите хора – т.е. логично е повечето хора да гласуват за друга партия. Е не разбрах само защо тогава в класацията по партии БСП беше сложена като фаворит на изборите. Намирисва ми на пропаганда и манипулация. Може и да съм объркал нещо или да съм се заблудил. Някой може да провери ако му е интересно дали ще стигне до същия извод като мен.

 5. 🙂 И аз го направих. И си помислих как хубаво може да се направи тест с въпроси, който накрая да определя дали си повече мазохист, или педераст. С подходящите въпроси човек може да бъде изкаран какво ли не …

 6. Василе, идеята никак не е лоша :). Обещавам да съм първия, който ще направи теста. А що не кажеш какви ти излязоха възгледите?

 7. Защото не помня, честно казано, май същото, само че като размениш БСП и НДСВ. Btw, защо трябва и да вярваме на това, дето го обещават?:)

 8. трябва и да вярваме на това, дето го обещават

  Ами защото винаги трябва да се подхожда позитивно към бъдещето, нали? Както всяко ново правителство има своите 100 дни, така и ми се струва нормално да приеме че в платформите има изразени истински намерения).
  Друг е въпросът каква е реализацията, но за това обикновено започва да се говори след 100-те дни на бъдещото правителство.

  Последният път БСП изкара мандат от около 2 години и половина. Да видим сега колко ще е! От сърце се надявам да е цял мандата, защото нова революция точно преди приемането ни в ЕС е последното, от което се нуждаем. Както и нова инфлационна криза!

 9. @Палавров
  Мисля че си първия който обвинява “Център за либерални стратегии”(един от организаторите на гласоводителя) в пристрастие към БСП :). Според мен нещо си се объркал, аз останах с точно обратното мнение след като го попълних, в повечето въпроси който ме интересуваха (първите 5 например) бях на обратното мнение от повечето хора и мнението на обществото беше мнението на БСП.
  Съжелявам че не привеждам примери но ме мързи да го попълвам пак за да видя крайния резултат
  П.С някой не знае ли директен линк към обобщените данни на гласоводителя ?(Как са отговаряли хората и партиите на отделните въпроси )

 10. Аз си направих експеримент, и попълних няколко пъти въпросника от позициите на абсолютно различно ориентирани гласоподаватели. Във всички случаи се оказа, че БСП е единствената ми алтернатива!!!…

  А аз, заблуденият, да си мисля, че те са единствените, които не са ми алтернатива… 🙂

  А иначе и аз съм антикостовист, но най-вероятно ще гласувам точно за ДСБ. (По мнение към момента – до изборите то може да се промени сто пъти, в зависимост от какво научавам и как то променя преценките ми.) Просто смятам, че при наличната конфигурация на силите един Костов в парламента ще е от полза. 🙂

 11. @Григор
  Ами явно не знаеш какви са различните избиратели или поне не разбираш разликите между партиите (по програми). Каква е технологията на изследването: Значи от програмите а всяка партия са избрани по 5 въпроса, по който те са различни от всички останали (затова и въпросите са 25 и партиите само 5). Не знам как са го постигнали за десните партии защото по доста въпроси възгледте им съвпадат, но веднага си личи кой са въпросите на БСП(1,2,4,5 и 24). Така че ако отговориш с да на тези въпроси и след това отговаряш случайно – надали ще получиш само БСП. Или поне няма да получиш БСП като единствена алтерантива.
  Пък мисля и резултата на дончо те опровергава напълно – ето че има комбинация която не е за БСП.

 12. упс – объркал съм отговара . Ако отговаряш с НЕ на тези въпроси

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text