Гръцкият домашен интернет опит…

Тези седмици (всъщност – месеци!) се занимавах с драмата да реша проблема с интернет достъпа в къщата в Неа Потидеа.

(Почти) Винаги интернет връзката, на която сме попадали в гръцките места за настаняване, е била много зле. Имаше едно-две приятни изключения, но основното беше пълна скръб. Дълъг ping, слаба връзка, въобще кошмар отвсякъде. Отдавах го на факта, че не искат да инвестират, защото така или иначе клиентите им не търсят това.

След опитът ми с доставчиците обаче започвам да си мисля, че нещата може би не са изглеждали съвсем така. Там, където сме ние, доставчиците са всъщност “доставчикЪТ”. Да, един. КосмОТЕ. Друг не се намери. А КосмОТЕ предлагат… ADSL. По медни жици. Телефонни. Не знам как си мислят, че по това могат да изтискат 50 Mbps, но явно има вече такива ADSL технологии. Когато ADSL-ът беше опция в България (1995-1998) той беше по една или две двойки кабели и съответно беше умопомрачителните 64 kBps или 128 kBps. Но е нормално от тогава до сега да са се променили нещата.

Та… поръчах си аз кабелен интернет. Отначало на “по-евтината” тарифа, само €24/месец. За “цели” 25 Mbps. Но 25 Mbps обещания, защото самите те си казаха “това е теоретичният максимум, който можем да постигнем”. Реално, докато бях на този план, практическият максимум беше 6-8 Mbps входящ канал. Изходящият беше 800 kBps.

Премерено спрямо 1996-а година например, това е колосална скорост. Тогава интернет доставчиците имаха такава свързаност. На едро. Само, че днес нещата не стоят така, защото хората не цъкат IRC и BBS-и, а дори гледат “нормалната” си телевизия през интернет. А с 6-8 Mbps не можеш гледа телевизия. Никаква.

В опита си да си осигуря изходящ канал от поне 3 Mbps, за да мога да правя изходящ стрийминг, реших да ъпгрейдна скоростта си от 24 Mbps до 50 Mbps. Според техниците това щяло да доведе до “поне” 2 Mbps, което беше някакво очаквано решение на моя проблем. И ако входящият трафик беше стигнал примерно едни 25-30 Mbps, тогава нещата щяха да се случат.

Речено – сторено. Направих ъпгрейда, преподписах двугодишният договор за още две години напред. И зачаках да видя какво ще стане.

Само че стана така, че след ъпгрейда на скоростта тя се покачи до колосалните 16 Mbps максумум входящ. Изходящият не мръдна въобще, или ако мръдна, мръдна до 1 Mbps. Което отново не вършеше никаква работа. За капак, тези 16 Mbps не бяха стабилни, а варираха между 800 kBps до около 10 Mbps, като рядко минаваха това магическо число.

Междувременно опитвах и решения през мобилната мрежа, но повече от 60% качество на 3G сигнал там не постигнах. Което автоматично отложи (може би – за късмет) “последният възможен ъпгрейд за домашни клиенти”, който щеше да ме снабди с ADSL рутер с 20 GB mobile data backup, за още малко повече пари на месец.

Тогава се вбесих и направих опита със Старлинк (благодаря много на човека, който ми осигури неговата чиния, задължен съм ти!). Старлинк показа, че ще реши проблема, но не за това ми е думата тук.

Виждайки как съм се прецакал изключително качествено, вярвайки че гръцките телекомуникации са като нашите (поне в технологично отношение) реших, че ще оставя текущият план за къщата, но ще си ползвам за моите служебни неща лична Starlink чиния, която така или иначе ще си изплатя сравнително бързо заради това, че ще мога да работя свободно и от Гърция. “Домашният” ми нет щеше да остане по-скъпия вариант.

Докато и това решение не се скапа една вечер. Скапа се по такъв начин, че чак ми дожаля за самия доставчик. Никой не заслужава да бъде принуден да доставя толкова лошо качество… Връзката взе да изчезва осезаемо, дори приложението им (не е лошо приложението на КосмОТЕ, да знаете) само си призна “съжаляваме, по линията ви има проблем, моля обадете се на техниците”. А аз разбрах, че има проблем само по това, че ми спря БГ телевизията… Ако не беше спряла, нямаше и да усетя, защото цялата фамилия (и аз) тестваше Старлинка по това време. Само че аз се усетих и на другия ден имах поредният доста напоителен телефонен разговор с техниците.

Хората бяха много любезни и отзивчиви. Явно отлично ги тренират. Аз също гледах да съм човечен, защото въпреки ядът и разочарованието ми, техникът отсреща не е виновен, че работодателят му има скапани жици. И може би защото през цялото време запазихме добрия тон, а може би защото са си професионалисти, хората изследваха жиците отново и казаха “вижте, каквото и да направим, вие сте на такова разстояние от оптиката ни, че повече от 14 Mbps входящ трафик няма да може да имате. А този ще го имате в най-добрите дни при най-доброто състояние на жиците.”

Аз преглътнах пак ядът си и ги помолих да документират това, което са открили. Те обещаха. Казах, че смятам да преразгледам договора си с тях и те ме посъветваха да го направя, базирано на техните заключения.

Моето първоначално решение беше да се опитам да ги убедя да ми свалят отново тарифата на 25 Mbps, за да може да си спестя поне това, за което плащам и което така или иначя няма да постигна. Спомняйки си обаче как на тази тарифа имах 6-8 Mbps реших, че ще трябва да стрелям с големите патрони и да се убеждаваме, че този договор трябва да се прекъсне.

Имайки плачевният опит с нашите телекоми очаквах това да е мисия, близка до невъзможната. В смисъл, независимо какво и как стане с вашият план, не съм чул някой да е успял да се измъкне без последствия от двугодишен договор с който и да е от А1, Йетел или Виваком. Та очаквах, че и с КосмОТЕ ще е подобна сага.

И тук беше моментът да остана много приятно изненадан от отношението им.

Преди два дни ми се обадиха с това, че съм поискал преразглеждане на договора. Опитаха се да ме убедят да остана техен клиент (макар и на най-ниската тарифа). Предложиха ми “мобилния бекъп”, след което аз им разказах моите опити с тяхната мобилна мрежа. И накрая, за огромна моя радост се съгласиха да прекъснем договора по взаимно съгласие без никакви последствия, защото признаха, че вината е при тях.

Аз останах със зяпнала уста и трудно успяващ да си прикрие радостта, че няма да им давам дори “по-евтините” общо €500 за идните две години за буквално услуга с 20% качество (по-скъпите отиваха на €800). Те бяха много разочаровани, но пуснаха договора за прекратяване. Ден по-късно се чух с техническия човек, който ме увери, че договорът е прекратен, всичко е прекъснато и трябва само да си върна модема обратно при тях, с което нещата приключват.

Благодарих му и много, много доволен започнах да правя планове как като пристигне моя Starlink setup ще си го инсталирам на покрива и ще получа страхотна и бърза услуга за съвсем малко повече пари. Не съм сигурен още къде ще го бодна, надявам се да има начин да е до капандурата, че ще стане доста удобно за слагане и махане.

А по-долу са две снимки от тестовете на Mobile Standard услугата на Starlink:

Мисля, че ще стигне!

4 thoughts on “Гръцкият домашен интернет опит…

 1. Бъркаш ADSL (това го предлагаха БТК в началото на ТОЗИ век) с ISDN, което всъщност е от 1995 до към 2005. ADSL е асинхронна цифрова свързваща линия, по меден чифт имаш телефон и интернет до около 50 мегабита. ISDN е 2 чифта и там има НЯКОЛКО услуги – телефони, факсове, както и … “наета” линия за интернет, ако можеш да си позволиш парите.
  ISDN е цифрова мрежа с мрежови услуги.

 2. П.П. 1996г. интернет имаха богоизбраните, почти нямаше доставчици, всичко живо беше по ББС-те, а максималната скорост на масовите модеми беше 9600 килобита. Предобряш и преекспонираш спомените си.

  1. През 1996-а имахме 33.6 kBps модем. След това, понеже офиса го преместихме в една от стаите в апартамента, имахме ADSL. Наистина беше отдавна, и наистина беше много скъпо.

   Първият кабелен (“истински”) непрекъснат интернет дойде с Технолинк мисля беше, когато започнаха да имат дейност в Пловдив и стигнаха до “Тракия”. Мисля беше 1998-1999? Или по-късно? Спомням си, защото техникът, който дойде да монтира всичко, не провери контакта, който се оказа незаземен, и изгори изходящият канал на кабелния модем. Беше *много* недоволен. Но се наложи да инсталира друг.

   И така… наистина, беше много отдавна.

   1. ADSL в България се предлага от 2003г. И да представям си как през 1996г. веднага след като е излязъл 33.5кбпс модем ти си имал такъв. Моля ти се. По него време продавах модем, масово през 1996г. се внасяха 9600bps максимум. През 1997г. имах ББС, разбираш ли, щото имаше много интернет в България. През 1998г. надградих до 28800, щото хем беше максимално достижимата за аналоговите централи, хем модема не струваше половин апартамент в Обеля. Обмисли малко как домашно си имал интернет по технология, която не е съществувала в България преди 2003г. Стари сме вече, но на мен това ми беше работата. Наета линия или кабелен интернет имахме през 1999г. свързани няколко фирми, за нещо от сорта на 256килобита се плащаха 300лв. (деноминирани, все още струват сериозно количество храна).

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text