VS Code TotalTypeScript от Matt Pocock

Преди дни (месец?), на поредното събитие, свързано с VS Code, попаднах на чудесен автор и много вдъхновяващ презентатор. Matt Pocock е прекарал целия си професионален ИТ път с JavaScript/TypeScript и от всяка негова дума, а и действие изглежда, че е абсолютен фен на езика.

Такива хора умеят да мотивират, да вдъхновяват другите. От тях става не само перфектен специалист и търсен и уважаван член на технически екип, но и идеални учители. Почти винаги тези хора намират своя път към учителството: дали директно в училище или университет, или в онлайн курсове (като Мат), тези хора винаги успяват да удовлетворят страстта им към технологоията, разпръсквайки знание (като учител) и резултати (като специалист). Възхищавам се на такива хора. Някога и аз бях един от тях, но това време е толкова чуждо и далечно, че вече дори не си спомням всичко за него.

Мат направи невероятно шоу в подкаст-канала на Visual Studio. Беше удоволствие да се гледа (макар и на 1.5х, и въпреки глупостите, които продуцентите вършеха зад сцена). Епизодът “Can VS Code teach you TypeScript?” е посветен на неговото VS.code разширение TotalTypeScript, което улеснява TypeScript разработчиците, особено по-новите, в това да “разгадаят” и да им бъде разтълкувано (поредното) неясно и свръх-подробно съобщение за грешка, което TS е изплюл.

Аз, макар и фокусиран повече на С++, с кеф инсталирах разширението и “прегледах” как нещата се промениха в някои от някогашните ми опити да се сборя с TypeScript. Само мога да кажа, че ми се ще и за Angular и React да имаше подобно нещо. Може би ИТ светът щеше да е по-добро място тогава, защото щеше да е пълен с по-малко спечени Angular и/или React програмисти :). А може и да има, само че аз, бидейки гост в тези два свята, да не го знам?

В подкаста Мат даде много други ценни съвети. Те са между редовете, затова ще се опитам да си ги обобщя тук.

Първо, видях Github Copilot в действие. Понеже е платен (пък аз не съм чак такъв професионалист в момента), така и не съм си го инсталирал, но пък ми направи впечатление колко добре се справя в примерите, които Мат показа. Ще взема да си го купя, като започна С++ курса тази година, да видим дали ще помогне с нещо.

Второ, Мат представи сайта (си?) TotalTypeScript.Com. Там изглежда има полезни курсове (имаше обратна връзка от участниците) за начинаещи, но изглежда има и “про” курсове за по-напреднали. Не съм гледал нищо от там, но предвид как се представи човекът ми се ще да ги направя. Но трябва да си измисля подходящ за целта проект. Че ако се сумират всички мои намерения за учене, то “един живот не стига” (за намеренията), както се популярна песен. Но ако сте TypeScript ентусиаст и имате нужда от курс мисля, че ще останете много доволен от Мат.

Втори и половина: Правя една скоба тук, за да кажа колко бях очарован от това, че Мат използва PPP (Purchasing Power Parity), за да ценообразува и да даде възможност за хора от цял свят да имат достъп до знанието, което той създава. Например, за България PPP дава отстъпка от 60% (в момента). Разбира се, ако закупите с тази отстъпка, ще имате достъп до платените функционалности само от България, но затова и може да я откажете и да си платите стандартната цена.

Трето, в YouTube канала на Мат има интересни видеа, които естествено са фокусирани върху TypeScript, но понякога показват суперяки други неща. Например, в краткото (изглежда като рекламно) видео “Automate your life with TypeScript” той набързо показва как използва TypeScript, за да постигне автоматизация на работния си процес и на дома си чрез ScriptKit. Е, да, Мат казва, че не било рекламно видеото, но големият ми, подозрителен нос казва друго. Но и да е рекламно, то не го прави по-малко яко!

Visual Stuio Code става все по-мощен и по-мощен инструмент за софтуерна разработка. Удоволствие е да се наблюдава развитието му и навлизането му все по-дълбоко в професионалния свят. Интеграцията му с Github, възможността да работиш с него в браузър (многократно вече си пиша думите директно в мобилния Edge под iOS – много става!), безбройните разширения… всичко това създаде такава платформа, която мисля, че вече не може да бъде спряна и ще се налага все повече и повече. А най-якото е, че тази конкуренция кара платените IDE-та да са още по-безпощадни откъм възможности. Не помня кое последно гледах, но бях много впечатлен от това докъде стигат компаниите, за да успяват да се борят с безплатни, но мощни инструменти като VS Code.

Конкуренцията е най-якото нещо (ако си потребител) :).

// снимката е от сайта на разширението

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text