Нови условия на SPARK относно паркираните на зарядна станция техни автомобили

Добра новина от днес. Потребителите на Spark.bg са получили промяна в Общите условия и Правилата за използване на услугата. Част от промяната гласи:

Бихме искали също да Ви напомним, че не е позволено да се паркират автомобили на SPARК, както и да се прекратява сесия, на паркоместата с инсталирана зарядна станция, ако преди това не включите автомобила към станцията и не започнете активна сесия на зареждане. В случай, че това не е възможно, моля, използвайте най-близкото свободно паркомясто в рамките на зоната и локацията.

Spark.bg и Eldrive.eu са свързани фирми: първата предоставя BEV под наем, а другата развива инфраструктура за зареждане на BEV. Поради тази свързаност, “спарковете”, както са познати популярно, зареждат основно (и най-вече, защото им е безплатно) на станции на Eldrive. И поради това много от потребителите, които все още не са вникнали в принципите за ползване на електромобилите, се случва да паркират и оставят автомобилите директно на станциите за зареждане.

Разбира се, ако зареждаха нямаше да е проблем. Но тук говоря за паркиране, заключване и освобождаване на колата (и довиждане…).

Понеже няма (засега) начин да се разбере кой потребител е направил подобно недомислено действие, сред хората, които искат да зареждат автомобилите си, битува(ше) мнението “абе по-добре да избягвам станциите на Eldrive в София и Пловдив, защото почти сигурно е, че ще има някой спарк паркиран там”. Когато последният път използвах станцията HomeMax Plovdiv BG196 на “Менделеев” в Пловдив, се почувствах истински късметлия, че и двете места бяха свободни. Съвсем обичайно явление за тази станция е да има паркирани и оставени (без да зареждат) спаркове. Но дали пък не започваме да наблюдаваме промяна на мисленето в правилната посока?

Елдрайв обаче поеха сериозен ангажимент към нас, хората с BEV, че (донякъде и чрез нашата помощ) постепенно ще обучат клиентите си, че местата за зареждане са… ами места за зареждане: оставяш спарка там само, ако ще го зареждаш. Ако не го зареждаш, то си го паркираш на кое да е друго свободно паркомясто (и да, търсиш такова, докато не намериш). Така пише и в точка 4.3.8. от Правилата. Да се надяваме, че повече хора ще ги прочетат и ще ги разберат.

Естествено, че като всяко нещо, което е с пожелателен характер, и това ще се случи сравнително трудно. Но е похвално това, че се правят стъпки и опити в правилната посока. Чакам с нетърпение кога ще има и стандартна процедура, по която всеки BEV, който иска да зарежда на станция, на която има паркиран, незареждащ спарк, да може да се обади на Spark.bg и евентуално или той, или служител на компанията да го премести.

Също така, може би един ден ще е възможно и да се направи и детекция за паркиран и незареждащ спарк. Но това е доста по-скъпо. Но е възможно: паркоместото на станцията може да се направи така, че да се усеща, когато има автомобил върху него. И ако повече от 15 минути се задържи автомобил, без да използва съответната станция, то тогава може автоматично да се реагира по някакъв начин. Допълнително може да се разпознава и дали автомобилът е на Spark.bg и съответно ако е, да се въведе и някаква наказателна такса (мисля 20 лева е едно добро начало, като за стандарта днес) за клиента, който е нарушил общите условия.

Въобще, варианти има. И нещата постепенно ще се случат. Където трябва ние ще помагаме.

В крайна сметка всички ние имаме полза от това зарядните станции да не са паркоместа, а да са действително станции за зареждане. Важното е, че първите крачки вече са направени.

И накрая… една по-весела снимка. Предварително да кажа, че снимката няма нищо общо със споменатото по-горе, а още по-малко пък с мен. Получих я днес от други хора.

Но явно има вече шегаджии, на които им е писнало от ДВГ-та, които паркират на станции за зареждане (предполагам всеки би се възмутил, ако някой паркира на бензиноколонка и отиде да си върши работа). Та в тоз тоз незапознат (или просто нагъл и безпардонен) човечец е бил учтиво предупреден със стикер и с “рогче” на покрива, че е постъпил неправилно. Дано се замисли следващия път. И специални поздравления на охраната на мола, ако това е била тяхна работа. 🙂

Използваната в началото снимка е от сайта на Елдрайв с новината за новооткрит хъб в София. Трябва да взема да си снимам колата, когато я зареждам на някоя станция :).

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text