Моето Фейсбук предизвикателство за 2023-а

Краят на годината е. И на края на годината човек си обещава тъпи неща, от които съответно се отказва в началото на следващата. Поне при мен е така. И понеже през годините ми стана ясно това автолицемерие, спрях да си обещавам. Но пък като край на годината е някак едно подходящо време да се замислиш дали да не правиш нещо по по-различен начин.

Гледам си RescueTime за последната година и се дивя. И малко се ядосвам. По принцип той смята много добре, като резултат от многогодишно конфигуриране. Но май му се губят източници. Уж съм го конфигурирал да взема под внимание всички източници, но нещо липсва. Ей го – например – днес не съм сигурен, че айпад времето е влязло, защото им показва само 9 минути. А аз четох и си правих тренинг на него, имам минимум 30 минути. Ще трябва да огледам пак настройките там.

Среднопогледнато от гледна точка разпределение, като че ли отчетът е верен. Но ми липсват екранни часове. Аз съм “активен” на дневна база между 6:30 и 23:30, което прави 17 ча̀са. Не винаги ми се получава, но опитвам да спя минимум 7 часа дневно, затова и давам този интервал. RescueTime е отчел общо за годината 3545 часа, което прави средно 9.85 часа на ден. Да закръглим на 10, по-малко е, но по-лесно за сметки. Сега, ясно е, че едва ли човек е непрекъснато пред екран, но предвид моя начин на работа и на живот, бих очаквал да видя логнати поне 12 от тези 17 активни ча̀са. Защото поне 12 от тях наистина са пред “умен” екран. И ако това ми допускане е вярно, ми се губят поне 20-25% от времето пред екран. Най-вероятно повече (аз и чета пред екран, който би следвало да е свързан с RescueTime).

И като е краят на 2022, реших да си извадя какво съм правил през цялата 2022. Работното време е без значение: аз работя от момента, в който съм буден до момента, в който си легна (понякога и докато си лежа :)). Това ми е било винаги изискването за всяка (мениджмънт) позиция, която съм заемал. Така ясно осъзнавам, че нямам пълен и точен контрол колко точно време отива за работодателят ми, но пък така имам възможност да съм винаги наличен, по всяко време, което и мениджмънт позициите по принцип изискват. Не ми тежи, дори напротив – на мен ми е приятно, че екипът и колегите ми знаят, че могат да ме обезпокоят по всяко време. Този навик ми е от 01.01.2011 – денят, в който за пръв път заех по-висока мениджмънт позиция като управител на Майлстоун Системс България. Защото на управителят трябва да може да му се обадиш по всяко време.

Имайки предвид това, затова и съм извадил “топ” активностите, за да видя за какво иде реч. Базирано на това като цяло съм спокоен: за времето от 07:00 до 23:00 (16 часа) 30% от времето ми пред екрана гарантирано минава в различни форми на забавление, което прави останалите около 11 часа свободни за работа и други дейности (пътуване – често комбинирано с телефонни разговори и срещи), лични нужди (знаете как е), и – разбира се – работа:

От снимката ясно са видни ясно няколко неща:

  1. Visual Studio Code: ползвам го за работните ми бележки и разсъждения. Работният ми тефтер е онлайн такъв, в Obsidian база данни, но пиша във VSCode. Във VSCode също така водя преподавателската ми дейност, тук чертая диаграмите за работни документи, тук пиша и текстовете на документите, които след това влизат в Google Docs, Word или Powerpoint. Въобще, съвсем резонно тази категория, гордо класифицирана като “Software Development” (което при мен не е ама съвсем така), ми е най-голямата.
  2. Slack + Gmail + Meet + Calendar. Тези часове ми се виждат малко, предвид в колко срещи стоя на ден, но както казах, подозирам, че някое от устройствата не логва добре. Най-вече подозирам таблетът, защото там не съм проверявал отдавна статуса на RescueTime, а таблетът от друга страна ми е едно от основните комуникационни устройства за срещите.
  3. Всичко останало, което го няма тук, и което допълва останалите 1400 productive hours. 2022-а има общо 248 работни дни, та като гледам, остават едни 30 дни, които засега отдавам на това, че липсват логнати часове. Разбира се, причината може и да е другаде, но това няма как да се уточни сега. Гледайки как върви средното разпределение, не е чак толкова зле. В смисъл, можеше да е и по-зле.

За 2023-а определено има върху какво да се поработи. Гледам общите цифри и най-вече в очите ми се набива това:

Не ме разбирайте грешно: аз обожавам социалните мрежи. Пристрастен съм към тях като към захар. Щях да пиша “муха към захар”, ама аз съм по-пристрастен към захарта от средностатистическата муха.

Да, но това пристрастяване, като всяко друго, изисква ресурс. В моя случай – време. Вижда се ясно колко време: почти 360 часа. Средно по час всеки ден от годината. Това можеше да е време за четене, за писане, за програмиране или за учене. Вместо това то е отишло за писане на злостни статуси, за караници с (в повечето случаи) непознати. За гледане на клипчета, рийлчета, котенца или някакви други неща.

Разбира се, аз използвам оправданието “ама аз така си почивам”. Е, да, ама май не си и почивам. Даже много често се напрягам. В нехубавия смисъл. И на всичкото отгоре изглежда съм пристрастен към това напрежение, защото дори когато осъзнавам, че ми пречи, не се сещам да го намаля или да спра.

Забелязал съм, че при мен работи само един начин на избягване на зависимост: пълното спиране на зависмостта от раз, докогато издържа. С яденето беше проработи така (за кратко, не издържах за цял живот). С алкохолът засега работи (макар, че е твърде скоро, за да кажа, че има дългосрочен ефект).

Фейсбук ми е взел доста време. Но и ми е дал доста. Платформата ме е свързала с не един или двама полезни хора и начинания. И мога да кажа с голяма вероятност, че ако не беше Фейсбук, нямаше да се свържа с тези хора или начинания. Та не мога да си позволя просто ей-така да я зарежа. Тя е полезна, тук имам много контакти, с които общуваме полезно (а не просто да си разменяме безсмислени опорки и/или обиди).

Та заради това няма просто да (пробвам да) ѝ ударя шалтера. Няма как да стане. Ще трябва да опитам по-ласкав подход.

И тук отново смятам да използвам възможностите на RescueTime. Хубавото на този инструмент е, че дава дневна/седмична/месечна/годишна или по какъвто и да е друг период справка за времето по всяко едно “перо”. Фейсбук (и социални мрежи като цяло) е отделно такова и може лесно да се следи.

Та в главата ми се върти някакъв механизъм от следния тип:

  • Ако за последната седмица/месец консумацията ми е по-малка от съответната консумация за миналогодишния период, значи мога да си позволя да “консумирам”;
  • Ако е по-голяма, ще “почивам”;
  • Няма да слагам число, напр. “30% по-малко”, засега ще опитам само да е по-малко, ако ще и с една секунда. Ще започна с по-слабото предизвикателство. С тренирането на възможност за наблюдение и овладяване на зависимостта.

Тук малко ще попречат нещата ми, за които стоя във Фейсбук, защото няма как да го избегна. Например СофтУни преподаването изисква следене, четене и писане на неща, модерирането на някоя и друга групи – също. Но мисля, че това е капка в морето от време в социални мрежи, което прекарвам. Повечето време, “вредното” време, не е свързано с това. Свързано е с безумните усилия да покажа колко е правилна моята гледна точка и колко е грешна чуждата. И когато някой спор избухне и се затегне: и да проверявам час по час дали пък опонентът да е отговорил, за да може и аз да му отговоря и да си трием един-друг носовете така.

Та, нали уж нова година – нов късмет, та и аз така: ще се мъча на този фронт. Да видим. Ще опитам да си водя отчет, поне пред себе си:

  • в началото на месеца – колко време съм бил в социалки за съответния месец на 2022-а;
  • среднодневно време
  • как се движи прогреса за съответния месец.

Ще е интересно. Аз по принцип съм добър в тези неща: да меря, да планирам, да следя и да постигам. Забелязал съм, че като го правя, имам и повече мотивация да продължавам.

А, да, най-вероятно ще си направя и Телеграм канал, нещо като “Дончовите глупости”, който смятам един ден да замени присъствието ми и писането ми в социалките. Който му е интересно какво и как става покрай мен, винаги ще може да се абонира. Но там, да знаете, няма докладване :).

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text