Първи засечен разход при зимни условия

Тази сутрин (05:00) пътувах с електричката от Пловдив към София. В зимни температури, между -4 и -8°C, но не и зимни пътни условия (леко влажен път, никакъв сняг, мисля че имаше някакъв вятър, но не съм сигурен).

Останах малко неприятно изненадан от разхода на iX3. До Лозен, със 120 км/ч на темпомата, с моментни изпреварвания до 140-150 км/ч (но наистина моментни: докато изпреваря и се прибера в дясна лента) автомобилът даде 30 kWh/100 km:

Двата пика, които се виждат на 10…100 графиката (тази в средата) са двете изкачвания: по-високият пик е изкачването на “Траянови врата”, по-ниският до него е вакарелските възвишения, а най-мъничкият е от Околовръстното към къщи – последните 4 км.

Разходът, съотнесен към батерията на колата, показва обхват от 250 км при тези условия, при 100% заредена батерия. Предвид, че на дълъг път се пътува между 10% и 80% заряд, това значи че в най-лошия случай ще трябва да се спира за петнадесет-двадесет минути на всеки 180 км. Което не е кой-знае какъв проблем, защото ние не сме от пътуващите, които сядат и не стават 600 км. Едно време бях(ме), вече не сме. И то далеч не заради електромобилността.

Иначе, по пътя от София към Пловдив вчера колата даде 25 kWh/100 km. Което беше напълно очаквано, но пак значително повече предвид 18 kWh/100 km по същия път при топло време.

При обхват от 400 км през лятото, зимен обхват от 250 км си е сериозен спад. Признавам си, че не очаквах (чак) толкова. Мислех си, че ще слезе до 300 км реален пробег (при 350 км реален лятото), но явно съм се заблуждавал. Или пък съм улучил кофти атмосферни условия, за които не знам, примерно – сериозен насрещен вятър, какъвто не се усеща с тази кола заради ниският ѝ център на тежестта и стабилността ѝ на пътя. Не знам също така и колко разлика ще има, ако всъщност вали сняг, но тогава пък ще се пътува значително по-бавно, така че според мен това би компенсирало разликата и обхватът ще е същия, само дето тези 200-250 км ще се вземат по-бавно заради съобразеното с условията на заснежен път шофиране.

Допълнително, аз рядко карам с такава висока скорост. Но магистралата беше почти празна тази сутрин, а и исках да стигна с една идея по-рано, затова оставих с 10 км/ч по-висока скорост. За електрическите автомобили влизането в тези граници вдига рязко разхода. И сега ме е малко яд, че не я засякох със 110 км/ч: реалната скорост, с която бих шофирал на дълъг зимен път. Но станалото – станало.

След по-малко от седмица предстои десетдневен експеримент: София-Пловдив-Пампорово-Пловдив-София с кутия за багаж (под наем) на покрива и темпомат на 110 км/ч. Резултатите от този експеримент малко или много ще ми кажат дали да тръгваме с iX3-ката към Шьонебен февруари месец или да превърнем цената на амортизацията на автомобила в десетдневен наем на подходящ ДВГ автомобил.

Да съм напълно честен: хич не ми се ще да наемам кола, защото в никакъв случай автомобилът под наем няма да ми даде комфорта на тази кола. Но сметките показват, че така или иначе цената на амортизацията е съизмерима с наема: 3400 км път, при цена на автомобил 115К и очаквано осреднено време на живот 300,000 км дава около 1300 лв амортизация, т.е. около 130 лв/ден. Но въпреки това съм много любопитен какъв тип преживяване ще е дотам и обратно с електрическата кола. Но да видим първо разходът с кутия за багаж и тогава ще му мисля.

За справка слагам и графиката за последните пет месеца. Явно тогава за последно съм я нулирал:

Абсолютно осредненият ѝ разход за тези 9500 км е 19.4 kWh/100 km: всичко в кюпа: градско, извънградско, лятно, есенно, зимно…

Имам същата графика и откакто е произведена колата, но поради смяната на собственост не мисля, че ми е актуална. Но като стигна 50К км сигурно ще започна да гледам и нея. Засега е рано.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text