Навици при шофиране

Интересно ми е как и дали са се променили навиците ви на шофиране с времето? При мен се получи доста интересна метаморфоза. Основната причина не знам, но ще опитам да поразсъждавам по темата.

Доскоро винаги шофирах на границата на ограничението, макс до 10 км/ч или 10% отгоре (което е по-малко). Е, казвам “винаги”, но всъщност имам предвид 95% от времето – веднъж на всеки двадесет пъти си позволявах да шофирам и по-безотговорно. Последният път, който си спомням, беше Созопол-София през лятото, на 23.07, при сухо и жегаво време, когато в колата бяхме само аз и котката. Тогава средната скорост от изхода на Бургас до входа на София ми беше около 130 км/ч, без спиране никъде и без никакви задръствания по магистралата. В началото, докато имах достатъчно енергия в батерията, cruise control-ът беше настроен на 160 км/ч. Провеждах експеримент (различен от този “а дали ще се утрепя някъде по пътя?”). Исках да видя как ще се държи хибридната кола при тази висока и нетипична за мен скорост, при празен автомобил и сравнително дълго разстояние.

Резултатът беше, че за около 300 км, при тази скорост и празна кола, хибридът изтощи почти изцяло батерията си. Ако бях продължил така, до София батерията щеше да е изцяло празна, а аз щях да имам само един бензинов двигател около стотина конски сили, който да трябва да мести 1500 кг автомобил (с мен – 1600). Та затова, малко след Пазарджик, си върнах cruise control-a на 110 км/ч. И само след тридесетина километра батерията (а и аз) бяхме спокойни, че ще изкача възвишенията без никакъв проблем.

След като реших, че следващият ми автомобил ще да е чисто електрически (преди няколко месеца това) съм си наложил, че по магистрала ще шофирам с не повече от 110 км/ч. Тази скорост не е случайна. Забелязал съм (чисто теоретично, засега), че за новите електрически автомобили тази скорост е компромисът между “ще пътуваме с магистрална скорост” и “но няма да спираме на всеки сто км, за да зареждаме поне по десет минути”. Тук правя една скоба: знам, че “Тесла” имат далеч по-добри показатели, но аз не искам да си позволявам “Тесла”, докато нямам официална поддръжка в България и Хюндая, на който съм се спрял, е доста “по-лаком”.

Но има и нещо друго. Дали заради колата, дали с възрастта, дали с разума, а може би и поради всички комбинирани, скоростта 110-120 км/ч ми е най-комфортната за пътуване. Свикнах с това, след като седнах зад волана на плъгин-хибрида, за който също тази скорост се оказва най-ефикасната за дълъг път: при скорост 130-140 км/ч колата започва да губи заряд от “голямата” батерия, докато при скорост 110 км/ч дори успява да я дозарежда. Това забелязах с времето, но най-вече установих при два от най-дългите преходи, които сме правили с колата: София – Атина – София.

Всъщност истински започнах да се замислям за изцяло електрическа кола, когато установих този факт. Докато смятах, че 140 км/ч е почти задължително при магистрален преход, дотогава ми беше ясно, че със съвременното ел.задвижване не е комфортно да използваш електромобил с тази скорост: ще спираме често за зареждане. Но вече, при 110 км/ч нещата стоят значително по-различно. Това е “магистралната скорост” на повечето модерни електромобили и при нея моделите, които бих си купил, правят поне 250-300 км преход. Което вече си е съвсем разумно разстояние да спре човек за 10-15 минути и да си почине.

Откакто го реших това започнах да залагам шофиране със 110 км/ч на cruise control-а. И вече, с над 2000 км с тази скорост смятам, че определено това е най-приятното и най-комфорното шофиране за мен. Естествено, при изпреварване на някой ТИР натискам педала малко повече (плъгина е доста мощна кола, когато има нужда, та ускорява бързо), но почти веднага след това плавно връщам на круизната скорост.

Когато трафикът не позволява се случва да шофирам и по-бързо. Но това е изключение. Дори при най-натоварен трафик по-добре човек да сложи 100 км/ч и да остави smart cruise control-a да се оправя с ускорение/намаляване, отколкото пак при натоварен трафик да гоня 150 км/ч, колкото тогава е обичайната скорост на изпреварващата лента. Предполагам, с чист електромобил нещата пак биха изглеждали по подобен начин. Успокояващото тук е, че тази ситуация обикновено е неделя вечер, на прибиране от някъде, та тогава не бързаме за никъде, т.е. може спокойно да пожертваме 10-15 минути и да си караме със скоростта на дясната лента, пък ако ще тя да е и 80-90 км/ч. Или пък ще сме на по-близък преход, та ще може да ускорим на 140-150 км/ч, за да следваме “скоростния трафик” по магистралата.

Всичко това, естествено, са теоретични обяснения, които не е ясно как ще се реализират на практика. Може да се окаже, че новата кола ще е с кошмарен разход при нашата натовареност (нещо от рода на 280W/km), та така или иначе ще се спира на “всяка керемидка”. Може да се окаже, че с моя стил ще успявам да докарам разумен разход (220W/km) и при 130 км/ч. Но дори тогава 110 км/ч мисля, че ще остане моята предпочитана скорост при по-дълги магистрални преходи.

При вас как е? Как се случват нещата при хората с повече опит? Пестите ли енергия по време на пътя? Съобразявате ли се с това, или си карате както ви е кеф и просто спирате на следващата зарядна станция?

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text