Не е проблемът в “пропуснатите часове” по каквото и да е

close up photo of dog

Срещам го все по-често, назидателно и надменно в социалните мрежи: “Ами така ще е, като са/сме пропуснали часовете по физика, химия, математика, история, <сложи пропуснат предмет тук>.”

Срещам го най-често, когато някой (обикновено в публична група) иска да изпъкне с факта, че не е съгласен с “Ганя” (който е описан в поста), и въпростният някой по този начин показва, че той/тя не е пропуснал/а съответният час.

Но Ганя го е пропуснал, и затова следва да бъде заклеймен като тъпанар, който нищо не разбира, но смее да има мнение по въпроса.

Напоследък, съвсем в тон с горещите теми, за които се караме, това най-често се среща, когато се описва някой “Ганя”, който не разбира, че ваксините ще ни спасят от пандемията и съответно не ще да си сложи ваксината.

Затуй се замислих: а дали в “нормалните” държави тамошните “Ганя” са толкова научени, посетили са всички часове и допълнителни подготовки, особено по микробиология и имунология, та затова са избрали да се подчинят на държавния мандат?

Познавайки доста “Ганя” от доста различни държави мога да ви кажа, че според мен и тамошните са си “пропуснали” часовете. Даже в някои случаи са ги пропуснали повече от нас, щото някои неща даже не ги учат в общообразователните им програми. Но как тогава тамошния “Ганя” се подчинява на “Държавника Ганя” и отива да му шибнат “експерименталната” ваксина? (кавичките са напълно иронични, защото от прочетеното къде ли не, но и в реномирани източници като Nature, съм убеден, че ваксината, макар и нова, не е никак “експериментална”)

Изглежда, проблемът не е в общата култура на “Ганя Българина” и например “Ганя Германеца” или “Ганя Датчанина” или “Ганя Шведа”. Според мен проблемът е друг. И проблемът е в “Ганя Управляващия” на съответната държава.

Гледам “Ганя Румънеца” сега е по-зле от “Ганя Българина” откъм “избрали да умрат”. Нищо че откъм процент ваксинирани ония са малко по-добре. Но това е друга тъжна тема. Тук ще продължа безсмислените ми разсъждения за “Ганя Управляващия”.

Според мен причината да не искаме да си шибнем по една ваксина веднага, след като ни казаха как това “сички ше ни оправи” е липсата на доверие. Липсата на доверие от “Ганя Пропусналия Микробиологията” в “Ганя Управляващия”.

Като всичко родно-държавно, комуникационните стратегии на Ганя Управляващия са под всякаква критика. Ама толкова са под всякаква критика, че като се напънат да сготвят нещо по темата, те вместо да сготвят нещо вкусно, което зяпналият Ганя Пропусналия Химия да погълне и да приеме като негово си, всъщност изакват нещо голямо и миризливо, което постига точно обратния ефект: Ганя Пропусналият Химията си казва: “Абе тия нормални ли са, за (чак) такъв идиот ли ме мислят, я да си гледат работата, те тия са по-тъпи (даже и) от мене”.

И някакси този лидерски авторитет, който Ганя Управляващият трябва да излъчва, това чувство за “можене” и “правене” се загубва.

Предполагам сте чували, че доверие се печели трудно и бавно, а се губи лесно и за миг?

Е, тѐ това е положението с Ганя Пропусналия Химията. Той не изпитва никакво доверие, а още по-малко уважение към професионалните или моралните качества на Ганя Управляващия. И не е, щото е недоверчив по природа. Напротив: Ганя Пропусналия Химията е твърде доверчив и доказателство за това са литналите през терасата пачки, предназначени уж за подкуп към Ганя Управляващия.

Но Ганя Пропусналия е доверчив за това, че Ганя Управляващия е винаги готов да вземем подкуп, независимо по каква тема и в каква ситуация. Независимо колко абсурдна е ситуацията. Затуй и летят пачките. Затуй и Ганя Пропусналия по-скоро ще повярва, че някой някъде иска да му метнат 50,000 лв за подкуп през терасата, отколкото някой някъде ще иска доброто на Ганя Пропусналия.

Та, туй е проблема, скъпи търпеливи (щото стигнахте дотук) читатели. Не е проблемът в Ганя Пропусналия. Няма и как да е. Щото ако в една система виждаш, че “всички са грешници”, то най-вероятно грешният си ти. Казвам го в цялото си низвергнато състояние на десен либертарианец, който е грешник в 80%-90% от случаите (“Абе много карат в това насрещно!”), когато има мнение за нещо политическо.

Което може би директно значи, че греша и тук.

Основната снимка към поста се нарича “Obedience” (подчинение). Смятам, че е подходяща за този текст.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text