Лозенчани казваме “НЕ” на “Насекомо”

Днес бях на протест. На местен протест срещу смрадливият (буквално) бизнес на “НАСЕКОМО” АД. Едно предприятие, което заради смрадта си е било изгонено от гр. Елин Пелин и е решило да се нанесе в с. Лозен, в промишлената зона, която е на пътя между долната част на селото и магистралата.

Този протест, както и повечето местни протести, е координиран от местната ни фондация “Развитие за Лозен”. Фондация, една от основните цели на която е да официализира местното недоволство, когато един или друг самозванец заплашва комфорта, чистотата, а понякога и здравето на лозенчани.

Въпросното “насекомо” е с изключително силен политически гръб. Толкова силен, че буквално за дни успяват за завъртят държавно-общинското корупционно колело така, че да получат необходимите разрешителни, за да могат да започнат организацията на дейността си. За наш късмет обаче местните хора са ги усетили, може би все още навреме, и от там, за по-малко от седмица ние трябваше да се организираме, за да се чуе гласа ни.

А гласът на местните е ясен: в Лозен и в околоята му нямат място производства, които са замърсяващи по какъвто и да е начин.

Насекомите може да са по-безопасни от кариера на 600 метра от първите къщи, но са точно толкова некомфортни и с дългосрочни последствия върху живота и здравето на хората и цената на имотите.

Потърпевшите, някои от които срещнахме на днешния процес, наподобяват миризмата от въпросното производство на тази от екарисаж. Ако не знаете какво е екарисаж: това е крематориум за трупове на добитък. В екарисажите се извършва преработка чрез висока температура на животински трупове и на месни отпадъци. Смрадта, която се носи от тях, е една особена, “лепкава” миризма, от която по съвсем естествен начин на човек му се повдига. И с тази миризма няма свикване.

Мога само да си представя какво би станало, ако на тези им се позволи да започнат замърсяването на въздуха, което се очаква да бъде като резултат от производството. Да, аз лично живея далече от мястото, от където ще идва зловонието, но не мога да остана несъпричастен към очакваната мизерия на съгражданите от тази махала. Защото днес ще са те, а утре – ние.

Тук ще отворя една скоба

Вече чух ехидни, злоради забележки на приятели, че проявявам двоен стандарт. Защото аз бях изключителен противник на протестите, които не позволиха развитието на ски зоната над Банско. Смятах (и още смятам), че ски зоната трябва да се развива, за да може да стане Банко едно приятно място за зимни спортове.

Моите приятели, които днес ехидно злобеят в ангажираността ми с лозенския проблем обаче удобно пропускат да забележат две неща:

 1. Банскалии бяха също “за” развитието на ски зоната и против протеста на “зелените”. Всъщност, май си спомням и някой и друг сблъсък (не само на идеи) по въпроса. Но не пазя линкове към репортажи.
 2. Протестите се извършваха от паркетни еколози на жълтите павета. Никой от тези протестници не посмя да пренесе протеста си в Банско, защото банскалии щяха да им дадат такъв отпор, че може би щеше да се стигне до по-солиден бой и размирици, при който не бих се обзаложил на страната на протестиращите.

Банскалии са “за” ски-бизнеса. Затова паралел с днешния ни протест не е възможен. Лозен е “против” бизнеса на “Насекомо”.

Затварям скобата и се връщам на лозенския ни проблем с “Насекомо”

В природата има нещо, наречено “симбиоза”. Най-накратко Уикипедия описва симбиозата като “взаимоотношение на определено равнище между два организма, от което те могат да имат едностранна или взаимна полза”. Симбиозата я има както между живите организми, така и в обществения живот. Симбиозата я има в отношенията между мен и съседите ми. Симбиозата я има и в отношенията между местните бизнеси и останалите лозенчани.

Когато два организма не са в симбиоза, но си влияят един на друг, тези отношения вече са съвсем други, Тогава единият организъм с голяма вероятност паразитира върху другия, т.е. вреди му, възползвайки се от това, че по един или други начин се е настанил там. Отношението на “Насекомо” е точно като на паразит, който идва неканен, настанява се и започва да вреди чрез присъствието си.

В общност като Лозен не можеш да се настаниш, ако не си готов да живееш в симбиоза. Не можеш да живееш (или поне няма да живееш приятно), ако тръгнеш срещу местните порядки, срещу местните нагласи, срещу местните обичаи. Имал съм случаи, в които е трябвало да правя (и за някои все още правя) компромиси. Защото не става да се изтърсиш на едно място, и още неогледал се, да започнеш да обясняваш на местния как да си гледа живота. При положение, че той е там десето поколение, например.

Особено ще усетиш това, ако тръгнеш срещу местните хора.

Тръгнеш ли нагло, с рогата напред, без да се допиташ до местните, да правиш каквото и да не, най-вероятно ще бъдеш низвергнат като външна, вредна намеса. А ако пък тръгнеш да разваляш и комфорта на местните, да им пречиш, да ги тормозиш, тогава нямаш абсолютно никакъв шанс. Ни на теория, ни на практика. Лозенското общество има силна “имунна система”, която ще те усети и ще те унищожи. Има вече достатъчно много бизнеси, че и организации, които са си взели поука от това. И на тези от “Насекомо” тепърва им предстои да разберат. Жалко, че демонстрираното тяхно високомерие и политическият им чадър не им е позволило да видят по-далече от носа си, не им е позволило дори бегъл опит да спечелят предварително на своя страна местните хора. Не, че щяха да успеят, защото никой не би искал да живее до бизнес със зловонието на екарсаж, а лозенци познават елинпелинци. Но вероятно поне щяха да намалят загубите си, продиктувани от безумната идея на някой техен висш мениджър да си премести зловонното прозиводство досами пред лозенските къщи.

Сега вече положението е “късно е либе, за китка”.

“Насекомо” има̀ наглостта вчера да заяви, че били изпълнили всички законови разпоредби. Има си хас и да не бяха ги изпълнили: с това връзкарство и шуробаджанащина, която цари из държавната бюрокрация съм сигурен, че са ги изпълнили точно за седмица. Да, част от силните на деня стоят зад тази добре финансирана фирма. Но има неща, които парите не могат да купят. И за съжаление на “Насекомо”, едно от тези неща е толерантността на местните към техния бизнес.

Днешният протест беше първия от редица такива. Аз се присъединих към него, защото вярвам, че на всеки трябва да се даде шанс да поправи грешката си. “Насекомо” все още може да преотдаде парцелът на “ОРТ” на 800 метра от къщите, който са наели дългогодишно на някой друг, който да развива бизнес, несвръзан със смрад. Вероятно ще загубят някакви пари, но нека погледнат на тази загуба като на частен урок по бизнес, който местните им даваме. Защото не тръгваш да строиш екарисаж на километър от селото.

Сигурен съм, че ще намерят чудесен парцел, който ще е на няколко километра (съветвам ги да са поне десет) от най-близкото населено място, на който ще могат да си отглеждат колкото искат ларвите си на мухи и да произвеждат тоновете “полезен протеин”, който възнамеряват да правят. Защото, ако започнем да смятаме колко мухи ще се родят, за да се родят тоновете протеин… поне в Лозен не ни излизат добре сметките!

Да обобщим: “Насекомо” – ВЪН от Лозен!

Накрая, ето няколко репортажа за днешния ни протест:

 1. Протест в Лозен: Недоволство срещу изграждане на ферма за мухи – БНТ
 2. Село Лозен на протест срещу бъдеща ферма за ларви: Въздухът ще бъде замърсен! – Bulgaria OnAir
 3. Жителите на село Лозен на протест заради ферма за ларви, News.BG
 4. Лозен излезе на протест срещу бъдеща ферма за лаври, Dnes.BG (следва да се отбележи неграмотността или невниманието на написалия това заглавие, защото Лозен не протестира срещу “лаври”, а срещу “ларви”)
 5. Жителите на с. Лозен на протест заради ферма за ларви, Actualno.com
 6. Жителите на Лозен излязоха на протест срещу производство на старт-ъп с френски собственици, Дневник
 7. Жители на Лозен организираха протест срещу фирма за ларви, Нова
 8. Жители на село Лозен протестираха срещу ферма за насекоми, БНР
 9. Лозен се вдигна на протест срещу ферма за мухи, Труд

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text