Предстои ново предизвикателство

Преди близо две години беше моята начална дата в SEGA. Пред нас (мен и колегите от финанси и ЧР на SEGA Black Sea) стоеше нелеката задача да изградим от нулата Development Services Centre, в който да се разположи (на първи етап) QA организацията, която се грижи за финалния продукционен тест на европейските (и не само) заглавия на SEGA. А те не са никак малко. И не са никак лесни. Но пък са страхотни.

Горд съм, че днес, две години след това, нашият център не само работи перфектно, но и продължава да расте и да се доказва като ефективна и качествена алтернатива пред SEGA студия, коитo вече не са и в Европа. Първоначалната цел постигнахме още април, сега пред центъра стои нелеката задача да продължи да развива QA (и свързани с тях) услуги на все по-добро ниво, във все по-сериозен мащаб.

Аз не успях само в една от целите ми: да превърна нашия център в истински Development Services център. Фокусът остана в QA и следващите няколко години вероятно ще бъде там. Поради това днес е време организацията да се поеме от човек, който има солиден опит точно в QA и има повече страст и знания точно в тази област.

Тези мисли, а и някои други, ме накараха да направя следващата крачка в кариерата си. Надявам се тази крачка да е също така успешна, като досегашните. Но винаги го има това гъделичкащо чувство “под лъжичката”, което трябва да подтискаш, за да можеш да променяш за по-добро. Чувството, което ти казва “абе добре си си така, защо ти е да променяш нещо”. Е, няколко пъти успях да подтисна това чувство (беше все за добро), дано и този път да е от тях.

От 02.11. няма вече да съм част от чудесния екип на SEGA Development QA Services София. Тези около стотина млади, ентусиазирани, живеещи и дишащи гейминг хора ще ми липсват. Те вече ми липсват, защото от шест месеца не сме се виждали като един екип. Пропуснахме много общи сбирки, много варианти да седнем и да изпием по нещо заедно. Но това ни поднесе 2020-а година. И така е за всички. Ако за нещо съжалявам, то най-вече съжалявам за това, че не успях да бъда лидер и ментор на тези млади хора така, както си го представях преди година.

Естествено, работих и изграждах чудесни technical leads. Подпомогнат от моите QA мениджъри успяхме да запазим организацията работеща и доставяща същото качество услуги при огромного предизвикателство “всеки си е от къщи”. Защото когато екипът ти е със средна възраст 23-25 години, това си е предизвикателство. Но проработи. И успяхме. И съм горд с тези хора, с всеки един от тях!

Моят екип си търси нов лидер. Търси се QA Director1, който знае как да управлявва организация с основен фокус тестване. Ако знае как да тества игри, още по-добре. Този човек ще трябва да поеме тези стотина млади хора, разпределени в няколко QA под-организции, водени от съответните мениджъри.

Хората ми ще очакват от този човек да помага в решаването на казуси, свързани не толкова с техническото обезпечаване на съответните проекти (за това си имаме QA мениджъри и ръководители на екипи), колкото с връзка с нашия HQ и студия. Той ще рапортува на нашия Director Studio Operations, базиран в Лондон. Той ще работи с мениджърите на нашите студия (Creative Assembly, Sports Interactive, Two Point, Relic, Hardlight, и още доста други, а вероятно и нови за в бъдеще), за да подсигури по-дългосрочната стратегия на екипа. Той ще работи и с екипи в Лондон, обезпечаващи мениджмънта на данните (JIRA / PowerBI), без които не може да се управляват нашите проекти, както и с екипа Submission and Equipment Management.

По моя оценка, работата на този човек ще свързана в 60% задачи, касащи организацията в София и 40% задачи, свързани с обезпечаването на условията на тази организация да работи (там ще се говори с хора в Лондон, Париж, Ванкувър, може би и Токио [един ден, дано?]). Този човек ще представлява и развива SEGA QA Centre of Excellence и негова ще бъде задачата да се предоставят услуги с такова качество и организация, че все повече от нашите студия да предпочитат София като мястото, където тестват заглавията си. Ще наема и (доста) нови хора2.

Работата е предизвикателна. Но и удовлетворяваща. Когато дадено заглавие излезе и видиш, че клиентите са доволни от качеството, купуват и хвалят, тогава знаеш, че си част от този успех. Знаеш какво е струвало, знаеш рисковете, които си поел. Е, знаеш и грешките, които си направил. Но това е част от пътя напред.

Много се надявам да намерим свестен човек. Много!

[1] Director of QA Job Ad
[2] SEGA @ Jobs.BG

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: