Сладко “Извънредно положение”, еп.2

Както говорихме преди, още когато започнаха с издевателството над собствения си народ, нашите г-да управляващи диктатори решиха да си подарят още месец “извънредно положение”.

Още поне месец, през който бизнеса ще “топи сланинката”, която Бащицата така лелеяно показваше.
Още поне месец, през който неадекватният здравен министър ще издава още по-неадекватни заповеди, част от които след това ще отменя, защото “няма обществена нагласа” да бъдат понесени поредните абсурдни мерки.
Още поне месец, през който щедро и безконтролно ще се харчи бюджет, ще се издават декрети, ще се подготвя целокупното население за времето, когато няма да има нужда от удължаване на “извънредното положение”, защото държавата ще се е превърнала от парламентарна демокрация в управлявана с декрети, авторитарна “демокрация”.
Като “демокрацията”, която Орбан си спретна. Като “демокрацията”, в която Путин има доживотно гарантирана власт. Защото “просто няма кой”.

ГЕРБ окончателно изплискаха легена. Не, че не го очаквах. Още когато се появиха първите наченки на вероятност за карантина бях сигурен, че ГЕРБ яко ще залитнат към модела на държавно управление “Орбан”. Наивно е да си мисля, че ГЕРБ ще дадат доброволно авторитарното управление, на което се радват сега. Или че ще се стараят да го ограничат. Напротив: ще се стараят максимално да го удължат.

Вместо, чрез съответни хигиенни мерки, да се започне с постепенно връщане към нормализация на работата, икономиката и движението на хора, ние сме ударени с още карантина. За последния месец карантина се “зарадвахме” двадесет хиляди безработни, повече от половината икономика на трупчета, фалити на малък и среден бизнес, сложиха КПП-та на изходите на градовете, обяснителен режим за всеки от нас защо се придвижваме от точка А до точка Б, забрана за разходка в парка, вечерни часове, забрана за ползване на велоалеи, и още много “гарантирано от ГЕРБ”. И от кметовете му. И от областните му управители.

Следващият месец вероятно ще се “насладим” още на:

  • Задължителни маски;
  • Задължителни ръкавици;
  • Забрана за излизане от къщата;
  • Следене на придвижването на всеки български гражданин чрез задължителна декларация или направо мобилен телефон;
  • Още държавен дълг (актуализацията на бюджета вече е готова, лакомата паст на ГЕРБ и приближените му фирми е разтворена до разчекване на челюстите);
  • Още удари по базови граждански свободи, най-вероятно започвайки с ограничаване на свободата на словото (Туркменистан дава ярък пример).

Разбира се, ще има солидна Великденска литургия пред всяка църква. Хората ще използват случая да излязат “на разрешено” от къщи. Ще се радват, ще палят свещички един от друг, дишайки си в лицето.

На ГЕРБ им трябват повече болни, за да могат да оправдаят авторитарните си мерки. Сегашните и бъдещите.

Великденската литургия ще е в събота, 18.04. До седмица-две след това ще има експлозия на новите случаи, две-три седмици след това ще има още повече критични (и починали).

Сещате ли се с кое време ще съвпадне това? Познахте: с времето, когато пак ГЕРБ ще трябва “мъдро да решат” дали да продължат карантината още месец-два или не. Да се обзаложим ли дали ще свърши карантината на 13.05.? И разбирате ли сега защо ГЕРБ забранява разходката в парка, но не забранява провеждането на абсурдните църковни сборища?

Тази литургия ще гарантира на ГЕРБ още поне месец “извънредни мерки”, през което ще продължат да бетонират авторитарното си управление. С извънредно положение, което ще продължи поне до средата на юли (не забравятйте: ще има доста починали три до четири седмици след великденската литургия) ГЕРБ така ще са се ояли и опаковали във властта, че ще могат вече съвсем открито да започнат промяната на законите така, че да им се гарантира бетонна власт десетилетия напред. Естествено, всичко ще е сторено “за доброто на обществото”.

Разбира се, съществува вариантът (все още) съществуващите Народно събрание и Президент да предотвратят приемането на удълженото “извънредно положение”. Но не мисля, че ще имаме този късмет.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: