Разбирането за демокрация

Нормално е, когато човек пише със страст за нещо, със страст да му отговарят. Така се получи и в разсъжденията ми дали не е време (бъдещият) Генералисимус да си съблича черната униформа да се връща на бюрото си.

Г-н С. Михайлов, поне както се е подписал, отначало откровено и неаргументирано заяви, че смята моето мнение за глупости. Когато помолих да обясни малко повече, беше така любезен да го направи. Ето неговия коментар, който породи при мен доста мисли относно разбирането за демокрация, показано тук:

Г-н Дончо, не знам на Вас каква свобода Ви липсва, но на мен свобода никога не ми е липсвала…За каква цензура говорите, след като предложението на правителството беше за измислени, неверни, или с други думи лъжливи новини, а не както Вие се опитвате да ни внушите, че това е някаква цензура, която видите ли е срещу мнения, неудобни на властта…Пълен смях…Не знам каква компетентност имате и по въпросите на вирусологията, медицината, епидемиите, пандемиите, извънредните положения и т.н.т., че да плюете като ядосана камила правителството и ген. Мутафчийски. Вие искате демокрация, но демокрацията е ред и дисциплина, а не възможност всеки да си прави каквото поиска, да публикува лъжливи информации, да се прави на знаещ, без покритие и да мисли, че всичко му е позволено, дори обиди и клевети, пък било то и към “авторитарното управление на ГЕРБарията”…Г-н Дончо, може да сте червен, а може и да не сте, може да сте обикновен човек, а може да сте и професор, може да сте умен, ама може и да не сте, но единственото нещо, което е сигурно, което и доста хора го виждат е, че БРЪЩОЛЕВИТЕ ГЛУПОСТИ…Не се изявявайте неподготвен – съвет, който може и да не изпълнявате…

Първо ще се спра на частта, в която г-н Михайлов защитава предложенията на правителството за “борбата” с фалшивите новини

предложението на правителството беше за измислени, неверни, или с други думи лъжливи новини, а не както Вие се опитвате да ни внушите, че това е някаква цензура, която видите ли е срещу мнения, неудобни на властта

Когато едно управление гласува механизми за подтискане на фалшиви новини, тези механизми много лесно, почти без всякакво усилие, могат да се използват за цензура на каквито и да е новини. Защото органът, който ще определи дали дадени новини са фалшиви или не, ще бъде под контрол на правителството, същото това, което е приело закона. За “фалшива новина” би могла да бъде определена новината, касаеща една по-специална къща в Барселона. За “фалшива новина” също би могло да бъде определено и някое и друго разследване на независим журналист.

Понеже цензорът ще бъде държавен орган, конците на този държавен орган ще ги дърпа управляващата партия.

Защото така, както според г-н Михайлов аз “се опитвам да внуша”, то много лесно подобен орган-цензор би насочил репресивния апарат на държавата и срещу моята публикация, която представлява лично мнение, но пък би могла да се приеме за “фалшива новина”.

Поради това и в името на плурализма не трябва да има никакви държавни механизми за цензуриране на каквито и да е мнения, текстове, новини, книги или друга печатна, аудиовизуална, или написана в интернет мисъл.

Без плурализъм няма демокрация. Затова и усилията на правителството да създаде цензура на новините, щеше да бъде солиден удар срещу демокрацията.

Второто, много интересно нещо, е за плюенето ми като ядосана камила

Не знам каква компетентност имате и по въпросите на вирусологията, медицината, епидемиите, пандемиите, извънредните положения и т.н.т., че да плюете като ядосана камила правителството и ген. Мутафчийски

Ето какво против имам и защо плюя (като ядосана камила):

  • Клинична смърт на българската икономика. Поради това нова задлъжнялост. Дългът, който ще поемем, ще се разпредели при изключително непрозрачни условия на “извънредно положение”, при неработещ парламент и никакъв контрол. Три хиляди безработни на ден.
  • Непрозрачни мерки за това как ще се разходват огромните средства, “освободени” заради “епидемията”
  • КПП-та на изходите на всички областни градове. Излишни, репресивни мерки, които не помагат с нищо, но пречат изключително много, включително и на медици, които освен изтощителни смени, трябва да пътуват по два часа в посока, за да стигнат до домовете си и да си починат преди следващат смяна.
  • Унизителни и абсолютно ненужни декларации.

Всичко това, а и много друго, беше въведено без никаква мисъл, ангро, с единствената цел да се смъкне контрола от правителството (чрез закона за извънредното положение) относно това как и за какво ще харчи солиден обществен ресурс.

Нито обема на заразата, нито диагностицираните, нито смъртните случаи дори не изискваха (и продължават да не изискат) такива мерки.

За това как се манипулира общественото мнение чрез насждане на страх от мъже в черни, военни униформи, дори няма да говоря. Писал съм вече преди, не смятам да се повтарям.

Третото нещо, което си струва внимание, е разбирането на г-н С. Михайлов за демокрацията

демокрацията е ред и дисциплина, а не възможност всеки да си прави каквото поиска, да публикува лъжливи информации, да се прави на знаещ, без покритие и да мисли, че всичко му е позволено, дори обиди и клевети, пък било то и към “авторитарното управление на ГЕРБарията”

В цитирания текст има явно неразбиране за устоите на демокрацията. Не се учудвам: г-н Михайлов демонстрира същото неразбиране по-горе, одобрявайки създаването на цензурен апарат в една иначе (минаваща за) демократична държава.

Редът и дисциплината са най-трудни за управление в демократичната държава. Точно защото границата между “необходима” и “правителствена” репресия е много, много тънка.

Необходимата репресия е тази, при която прокурорът обвинява престъпници, задигнали триста хиляди лева от инкасо автомобил.

Правителствената репресия е тази, при която правителствена агенция, съзададена да гони корупцията, запорира имот на собственик на опозиционен вестник, като в същото време чудовищна корупция като КТБ (или АЕЦ “Белене”, или “Турски поток”) остават недосегаеми за закона.

Та затова редът и дисциплината е трудно нещо при демокрацията. Което идва не толкова от правителството, а от обществото. Затова и южните държави сме по-разюздани, по-бедни, по-корумпирани и по-мързеливи като цяло, когато имаме демократично управление.

В демократичното общество “обиди и клевети” към управляващите не може да се преследват. Нарича се плурализъм. Или поне не може да се преследват на ниво “държава”. Ако г-н С. Михайлов се чувства обиден или наклеветен от мен например, той е в правото си да заведе дело и да ме осъди, ако съдът прецени, че са налице обида. Но не може да разчита да държавна агенция да свърши това вместо него. Защото при демокрацията няма такъв механизъм и не може да има. Защото, ако го има, то с него властимащите биха могли лесно да злоупотребят, създавайки авторитарен режим.

Да, ГЕРБ създава ГЕРБария. ГЕРБария е авторитарна държава, в която:

  • Има брифинги по два-три пъти на ден, когато хора като Мутафчийски или Борисов ще им бъде позволявано да се карат на целокупното, българско стадо, за да може стадото да се чувства виновно и да е готово за още по-голямо стригане.
  • Главният прокурор работи не в интерес на правото, а в интерес на управляващите
  • Има извънредно положение, без да има категорична нужда от него, а защото така по-лесно се краде и по-лесно се утвърждават трудноразрушими устои на авторитарно управление.
  • Здравният министър е само една марионетка, която въвежда заповеди и след това ги оттегля, защото освен, че са незаконни, не им е време да бъдат прилагани, защото стадото все още има някаква чувствителност за някои техни свободи.
  • Придвижването се извършва чрез декларации или СМС-и. На всеки 30-90 км има КПП-та, преминаването през които отнема време и преминаващите биват записвани прилежно.

Съжалявам, ако на хора като г-н С. Михайлов не им харесва, че все още има хора като мен, които си позволяват да бъдат недоволни тогава, когато базови човешки права биват нарушени без причина и нужда. Знам, че има хора, които са готови да поемат всеки екскремент, което бива изакан от телевизора в централните новини. И знам, че такива хора с удоволствие и чувство за лична победа ръкопляскат на всяка една репресивна мярка. За съжаление, нашата демокрация е твърде млада и е изключително уязвима към масата на тези хора.

Но каквото – такова. Ако повечето хора в ГЕРБария предпочитат да бъдат управлявани авторитарно, но авторитарно управление ще получим. Тогава тези, които предпочитаме демократични общества, ще се опитаме да се спасим в друга държава. Ако вече няма въведени изходни визи.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: