Политически избор

“Да, България”

Преди няколко дни, след разговор с Йовко и доста мислене (преди и след това, и не в този ред) реших, че е крайно време да запиша първото истинско партийно членство в биографията ми. Това в бъдещата политическа партия “Да, България”.

Бях симпатизант на РБ. Покрай избори’2014 за малко да стана и член на ДСБ. Спестих си това тогава, сега не съжалявам, защото съм почти уверен, че поведението на Москов (и на ДСБ впоследствие) щеше да ме накара да се разгранича бързо от партията. Въпреки усилията на Радан. И въпреки това, че убежденията ми не са се променили кой-знае колко.

Христо Иванов, от друга страна, ми стана симпатичен още с опита си за категорична съдебна реформа още в първите месеци на мандата си на министър. Реформа, която да опита да пребори най-страшната корупция в България: тази в съдебната власт. Стана ми симпатичен не само защото съвсем безцеремонно му затвориха устата, но и защото той не се покори на това и не се поколеба да си подаде оставката в израз на протест. Честността е важен и много рядък капитал в днешната политика, а засега той се показва като честен човек.

Уважавам Маги Малеева още покрай борбата ни срещу тютюнопушенето на обществени места. Човек, допринесъл много за името на България. Фактът, че и тя подкрепи инициативата за създаването на новата партия ми резонира изключително добре. Бях се объркал между Маги и Мануела Малеева. Грешката е сравнително малка, защото всъщност… ами те са доста близки :). Благодаря на Маги Малеева за поправката. Мануела, сама по себе си, споделя приноса на фамилията Малееви за славата на България, но все пак предпочетох да уточня грешката, отколкото само да променя името по-горе.

Към тези хора се прибавят и немалко мои лични познати, на които вярвам и за които смятам, че са също толкова честни и почтени хора.

Речта на Христо Иванов при обявяването на инициативата ме накара да се замисля доста. Да се замисля за това доколко това, което той каза, се покрива и с моите представи. Да се замисля дали това не е поредната политическа инициатива, която започва само и единствено с идеята да ни нарисува утопично бъдеще, което никога няма да се случи. Или всъщност това е реално постижима за всички нас цел.

Честно казано, не мога да си представя как мислещи и интелигентни хора могат да бъдат против думите на г-н Иванов (познавам такива, затова и се чудя). В крайна сметка не е ли това целта на всички нас:

Моята мечта е съвсем проста: тя е да възпитам децата ми като българи с усещане за корен и да могат един ден, заедно с всички деца на нашата генерация, да изберат България за свой дом. Без да го усещат като някакъв труден избор. Това е съвсем просто нещо.

Фактът, че толкова хора, които лично познавам и на които вярвам, реално подкрепиха “Да, България” ме накара и аз да изляза от кожата на симпатизант и да вляза в тази на партиен член. “Да, България” има нужда от членска , има нужда от критичната маса от 2500+ човека, които да застанат с името и подписа си зад идеята на партията, за успеем да се регистрираме и да участваме още на следващите избори. Тази причина много натежа при вземането на моето решение да стана един от тези хора.

Аз имам много тънък праг на търпимост. Надявам се да не си представям едно много наивно бъдеще, в което “Да, България” ще води точна и категорична отчетност на всеки лев, ще публикува открито всички партийни документи и протоколи и ще бъде наистина отворена и честна не само към членовете и избирателите си, но и въобще.

В моите представи “Да, България” ще се съсредоточи изключително върху абсолютна нетърпимост спрямо корупцията, върху категорична реформа на съдебната система, и особено в частта ѝ, касаеща не само “независимия”, но и тотално всевластен башибозук, което в момента представлява институцията на Главния прокурор. Институция, която според мен е главния виновник за липса на наказани за властващите корупция и беззаконие.

Ще помагам. Ако ще, само със средства и с гласа си. Ако мога, и с повече. Но истината е тази: без активни политически действия очевидно нещата нямат шанс да се случат!

 

Снимката е crop на снимка от сайта на “Да, България”.
Използвам я без изрично разрешение и при заявка съм готов да я сваля.
Но и мисля, че сайт на политическа организация трябва да е под Creative Commons!

10 thoughts on “Политически избор

 1. Много се радвам за решението ти, кучевата! Размислите и стъпките ти съвпадат по един феноменален начин с моите собствени и ми се струва, че този път нещата ще се случат по-различно. Приятно ми е да установя, че Христо Иванов и “Да, България” импонират на широк кръг хора. Весели празници и се надявам да те видя на 7-ми януари!

  1. Дано, кучевата, дано!
   Защото не остана много надежда. Всъщност, хич не остана, ако беше по-социален тип, щеше да си виждал моето #няманадежда 🙂

  1. Уфф, извинявам се за грешката. Така става, когато четеш много и бързаш да прочетеш още повече. Макар, че трябваше повече да вярвам на очите си и по-малко на мозъка :).

   Оправям веднага.

 2. Да прочета този текст в твоя блог е… абе, горе-долу, все едно, изборите направо сме ги спечелили 😉 #иманадежда

 3. Трябва да отбележа , че реда ти на мисли савпада на 100% с моя – но с едно важно изключение. Не вярвам в нови партии и НЕ смятам че трябва да се подкрепя създаването на такива. Новите партии водят до култове към личности и за съжаление са доказателство на това как хора искат да се разграничт от това което сами са оплескали. Забележи че първия който е открил идеяата с новата партия е Ленин.

  Накратко казано доблесните хора се стягат и оправят това което имат а не зарязват всичко направено до сега и почват наново. Поради тази проста причина смятам че е редно да се осъзнаят от поредната нова партия и да не правят като царя, Ленин, Вожда, Куба, Северна Корея, Русия и т.н. че накрая ще започнем и ние да пием одеколон и да се отравяме неусетно..

 4. След написаното по-горе как бихте коментирали номинацията например на лицето Емил Джасим за депутат от “Да, България”?

  1. Здравейте Лилия,

   Не знам точно кое визирате, ако визирате това, което моят приятел Станислав вече е коментирал, тогава ще си кажа мнението за него. Аз пък само мога да предполагам, че Станислав е коментирал тази изява на г-н Джасим на TEDx.

   Истината е, че и Вие, и Станислав, и всеки който реагира остро на това, реагирате почти първосигнално. Някой (в този случай – някой политически конкурент) си е позволил да каже неща, които не ни харесват. Не сме сигурни дали са вярни нещата (както не сме сигурни и за историческата истина), но сме длъжни да реагираме експертно.

   Иначе, аз не мога да коментирам г-н Емил Джасим. И не искам. Мисля, че всеки има право да каже своето мнение, когато не го натрапва на другите (особено чрез насилие). Всеки има право да не е съгласен с мнението на другия. И да спори цивилизовано.

   Мнението на г-н Джасим няма да промени решението ми за кого да гласувам на тези избори. Има кандидати, с които категорично не съм съгласен, но ако сравните листата на коалиция “Да, България” с останалите листи, при нас продължават да са най-читавите хора.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text