Има ли връзка между “пиратството” и ходенето на кино?

Днес  в блога на Нели Огнянова прочетох “Ходят ли европейците на кино”. Накратко: спад на посещенията на кино във Великобритания, Франция и Германия (средно с 4%) и драстично нарастване в България (16%). На всичкото отгоре това нарастване се вижда на среден фон от спад на посещенията на кино в ЕС до нива, най-ниски от години насам.

Ако се вярва на познатите ми (имам директни впечатления от първа ръка от Германия, Белгия и Великобритания), в тези три страни “борбата с пиратството” всъщност е “успешна”. Поне съдейки по броя реално глобени хора и по показността на това глобяване (показват ги по репортажи, цитират страшните наказания [нарочно няма кавички, защото наказанията са неизмеримо сериозни в сравнение с “престъплението”]). Просто там полицията следи за спазването на закона, докато при нас основно се занимава със статистика на престъпленията, охраната на НС от Протеста, както и опазване  наркотрафика да се извършва само от правилните хора.

Та на този фон, имайки възможността да пиратстват безнаказано, и бидейки доста по-слаби финансово, българите увеличават ходенето на кино, докато сравнително богатия, не можещ да сваля торенти (или поне притесняващ се да го прави) германец спира да ходи и на кино!

Единственото логично обяснение за мен е: апетитът идва с яденето. Колкото повече гледаш, толкова повече ти се гледа. И толкова повече разбираш удоволствието от големия екран (у нас съм с приличен телевизор и home cinema, но киното си е кино). Ако не гледаш филми, свикваш с телевизията…

Така че следващия път, като някой започне да ми се жалва за салама си, нека първо да ми обясни това проучване. Иначе ще стане като “интелигента” Слабаков, който само и само да заработи паричките си, освен че дрънка дискриминационни изказвания в национален ефир, едва ли не проповядва колко е полезно пасивното тютюнопушене за индустрията (и там се видя как се отразява на туризма само слухът за връщане на пушенето)…

Написах това изцяло с телефона си. Странно колко неща се изместват от PC на малкия екран…

One thought on “Има ли връзка между “пиратството” и ходенето на кино?

  1. Интересно. Може би си прав, Дончо!

    Другото обяснение е, че при толкова глоби и невъзможност да си “откраднеш” набързо някой филм по мрежата… може би хората престават да ходят и на кино, в знак на протест? За какво да си дават парите на индустрия (а билетите за кино СА скъпи, навсякъде!) която ги заплашва със затвор и глоби?

    (Едно време как сме си копирали VHS касетки, после CD-та с .AVI-та на тях, а? Ама ходехме на кино. И сега ходим, разбира се.. киното не е като телевизията, нищо общо…)

    Истината е, че често пиратството не ограбва а обратното… За пример, има безброй музикални групи, които ако не ги бяхме яко пиратствали навремето, сега щяха да свирят пред абсолютно празни зали с по 50 фена само… вместо това, звездите, които са били толкова яко пиратствани (и сега и тогава), првят концерти пред хиляди-стотици хиляди слушатели… Интересно, нали? 😉

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text