Президента на РБ: “Нешънъл Стретъджи Интеграте Мангали”

http://president.bg/pdf/13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf

Може да ви се стори странно, но към дата 19.07.2012, и час 11:30, файлът NationalStrategyIntegrateMangali.pdf си стои на официалния сайт на Президента на РБ и всеки може да кликне на него и да види стратегията.

Назряват няколко въпроса:

 1. Толкова ли е некомпетентна администрацията на Президента на РБ, че да няма кой да сложи правилното английско име на файла?
 2. Ще постигне ли успех лафът “Първанов е виновен”, ако това добие достатъчно гласност, преди да се усетят от администрацията и да махнат този позор? П.П. Около 11:45 вече даваше 404, отлична реакция на администратора на сайта!
 3. И не на последно място, така ли ще “интегрираме мангалите”? Или “мангал” вече е официално в България, поне докато трае “Ерата на физкултурниците” 🙂 ?

П.П.П. С голяма доза смях мога да кажа, че файлът е преименуван на http://www.president.bg/pdf/13.NationalStrategyIntegrateRoms.pdf. РОМС 🙂 ! Г-н Президент, да Ви предложа някой от учителите по английски тук, може да успеят да помогнат на Вашия екип 🙂 ?

П.П.П.П. Много П-та, много нещо, но няма как да пропусна това, което им прави чест. Публикували са официално извинение:

Недопустим и изключително неприятен е начинът, по който е публикувана Стратегията за интеграция на ромите на сайта на Администрацията на Президента. Веднага след подадения сигнал, за което изказваме благодарност, е направена промяна в наименованието на файла. Разпоредена е проверка за причините, довели до некоректната подмяна на името на документа и ще бъдат наложени наказания на виновните лица.

От началото на мандата политиката на държавния глава е насочена към осигуряване на пълна прозрачност, откритост и достъп до информация и до всички становища и документи, които са свързани с работата на Съветите към президента. Това очевидно носи своите рискове и негативи.

Администрацията на президента поднася извинения за случилото се и поема ангажимент изключително стрикно да следи каква информация и по какъв начин се публикува на сайта на президентската институция.

Да видим дали ще има наказани за безобразието.

9 thoughts on “Президента на РБ: “Нешънъл Стретъджи Интеграте Мангали”

 1. Вероятно там работят много идиоти, но явно някой от тях вече е помолил webmaster-ите да махнат прекрасното “творение”. Въпросът е кой може да се справи с махането на идиотите 😉

 2. Вече файлът е махнат от сайта, за Гугъл обаче следите остават.
  Потърсете с Гугъл “NationalStrategyIntegrateMangali” и кликнете на линка “Бърз преглед” от сайта на президента.

 3. Забавно е, но аз се чудя дали някой няма достъп до въпросните сървъри, защото как иначе, ще знае новото име на файла? И по-скоро дали някой с неправомерен достъп не е именувал файла по този начин.

 4. и защо трябва да е срамно, страшно и т.н. ? какво им е ромското на мангалите, че да ги наричаме роми ? Нне може да се интегрира нещо, което не иска да се интегрира, а това което се интегрира в нашето общество трябва да се нарича вече Българин, не РОМ.

  1. Кирил, ако не разбираш защо е срамно (не бих го нарекъл страшно, просто много срамно), тогава аз не мога да ти помогна. Човек или чувства защо е неправилно да наричаш цял един етнос “мангали”, или не го чувства така. Въпрос на избор.

 5. Самотна клиентка:
  – Един чай с ром!
  Студент-сервитьор:
  – Мога да ви предложа с българин.

 6. За моя огромна изненада се оказва, че Roms е валидно на английски или поне Wikipedia твърди така – http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people

  Много ме кефи как ще търсят кой е “подменил” името на файла сякаш не знаем, че цяла българия ги нарича мангали 🙂

 7. Има любопитен факт на линка на Уикипедия. Всъщност България е страната с относително най-голямо циганско население – 4.67%.
  Струва ми се, че ще трябва някак си да се съобразяваме с тези хора.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text