Ранно таблето-ъпгрейдно

Сега е момента радетелите за чист български език да ме наплюят за заглавието! Ако има обидени чак огОрчени, да предложат читава алтернатива на “ъпгрейд” на български. И не, “надстройка” не се приема!

Samsung Galaxy Tab, image (cc) 3 SverigeТази нощ валя и гърмя. Силно. Пишеше, че силна магнитна буря имало на 24.06, а аз обикновено съм чувствителен или поне си мисля, че съм чувствителен. Като резултат – главобол. В комбинация с гръмотевиците и събуждането се оказа, че е 04:30 и аз не мога да заспя.

Какво по-добро от една ранна съботна сутрин само за мен? Разтворих си Solpadeine, тихо се промъкнах в спалнята да отскубна таблета (заедно със зарядното) и в тъмна доба се настаних в кабинета, за да опитам да сложа Gingerbread на моя Galaxy Tab 7.

Таблетът го купих още ноември от Public. Струваше едни добри пари, почти два пъти по-скъп, отколкото е сега. Въпреки това не съжалявам и секунда за това – приятните мигове с това устройство от тогава до сега са безброй. Игри, Интернет, социални мрежи, четене на книги и още много други е-дейности – таблетчето е перфектно.

Един от недостатъците обаче е vendor lock-а. Samsung, като всеки производител на хардуер, не иска да ви дава най-новите операционни системи лесно. Samsung иска да ви продава хардуер. Защото, ако имате последния софтуер, имате една причина по-малко да си купите следващия, по-вълнуващ таблет (в случая, Samsung Galaxy Tab 10). Обикновено, за да вземете по-нов софтуер за вече купено устройство трябва да чакате месеци след официалната премиера. Понякога година, понякога повече (ако въобще дочакате)! Оправданията за това са класически: или трябва много време, за да го тестват, или трябва да натъкмят всичките допълнителни простотии, които лепят в/у операционната система (като Samsung Apps например) и др. Затова, ако човек иска телефон с “чист” андроид, трябва да отиде на Google Nexus S. Иначе го затваря същия този vendor lock, и го държи до край в клетката и според капризите на съответния производител. За съжаление, Google нямат още техен таблет, така че до тогава ще сме подвластни на някой.

Та значи, сядам аз в 04:40 да ъпгрейдвам таблета. Ъпгрейда (поне “законния” такъв) на Samsung устройствата става през техния софтуер – Samsung Kies. Като човек с много опит с какъв ли не софтуер, мнението ми за това е кратко: няма такова дърво! Не си спомням скоро да съм се сблъсквал със софтуер, който да е толкова дървен, толкова 199х-а година и толкова да завися от него, че да съм длъжен да го използвам. Мислех си преди време специално да напиша “благославящ” материал за него, но се отказах – гнус ме е. Ща, не ща обаче, за да кача версията на таблета трябва(ше) да използвам Kies.

Е, ръгам аз таблета в USB-то и опа – Kies трябвало да се ъпгрейдне. Хайде 200MB download (казах ви, че е солидно bloatware лайно!). Свали се, ъпдейтна се (около 10 мин на доста бърз лаптоп). Вадя аз таблета от USB-то, слагам го пак. Стартира се вече новия Kies (2.0), който намира ъпдейт! Осанна! Ще стане (мисля си аз наивно).

Ъпдейта се сваля. И той голям, но това все пак е цяла операционна система, заедно с допълнителни приложения, така че 150-200MB някак е оправдано за хардуер, който има 1GB памет (512RAM и незнам колко Flash ROM). Свали се ъпдейта, сега ще го слагаме. Искам ли бекъп? Разбира се, въпреки че е много рано, не съм настроен за твърде много адреналин. Хайде сега 20 мин бекъп на устройството (от къде имам 2000 снимки на таблета и аз не знам, трябва да проверя, но това не може да е вярно!). След бекъпа следва апликация на новия ROM. И там 15 минути (малко повече трепет от моя страна, все пак е ROM update). Накрая – reboot.

Ура! Имам нов софтуер. Да, ама… не! OS Version: 2.2. WTF?! Оказа се, че за моя таблет Samsung все още не са благоволили да пуснат официален 2.3. Не знам от какво се ръководят, може би специално за да ме е яд, че не го правят. Всичкото чакане се оказа за последна версия на Froyo :(.

След обичайното ми разпенване и благословии към Samsung реших да взема нещата в свои ръце. По-точно, в ръцете на xda-developers.com – форумЪТ за случаите, когато се чувствате жестоко прецакани от производителя. Толкова ме беше яд, че почти бях стигнал момента, в който да хакна хардуерно устройството, да го отключа и така да забравя гаранцията на Самсунг, а и самите Самсунг, поне що се отнася до официалните ъпгрейди!

За мой късмет, в xda-developers намерих дискусия, в която спец обяснява как да качим версията на таблета на 2.3.3, използвайки официалния ROM от Samsung. За незапознатите: ако ROMът е официален (такъв, дето е пуснат от БХК 🙂 ), то той е цифрово подписан от Samsung и тогава няма нужда от хакване на самото устройство, а само от по-специфична инсталация на този ROM на него. Е, риск пак има (ако не улучите версията на хардуера), но ако не ви се рискува, не ходете до xda-developers, а чакайте производителя, когато той благоволи.

Следвайки инструкциите, след подходяща доза чакане, все пак още едно сваляне и инсталиране на 230MB, както и сваляне на малко приложенийце, което да прехвърли официалния ром и да накара таблета да го приеме, дойде време за момента на истината. Рестарт на таблета, влизане в сервизен режим, пет-шест “Success…” съобщения и пак рестарт. И чакане.

След ъпгрейд на OS винаги се чака. Явно устройството пренарежда и ъпгрейдва софтуерната си конфигурация. И тъй като е Линукс, има доста за конфигуриране и ъпгрейдване. Та още около 10 минути стоене на стартовия екран и.. готово! Видях екранчето за кода за отключване!

Но… о, ужас! Таблета прописа на италиански! Перфектен (за моите разбирания), чист италиански! Целия интерфейс, от горе до долу. 10 трепетни секунди, докато осъзная че това е обикновена настройка в Android. И още 10 трепетни, докато се убедя, че този ROM има всички езици (вкл. и български). Тап-тап и готово, пак английски. Представям си какъв epic fail щеше да е, ако ROM-ът беше само на италиански. Но, рисковете на професията…

Сега ми е ред да се кефя на 2.3.3 Gingerbread на моя таблет. Дано няма други отклонения. Интересно ми е дали ще е по-добре откъм батерия, че нещо горкия Таб много се озорва с моя начин на използване. Натоварил съм какви ли не приложения и те смучат ли, смучат от безценния сок. Така или иначе, ще ви държа в течение!

Сега отивам да изпълзя на слънце, вече е 07:02, не вали, птички пеят, въобще като за сядане в градината ми е едно такова!

Happy hacking!

Image (cc) 3 Sverige

16 thoughts on “Ранно таблето-ъпгрейдно

 1. Аз лично използвам „осъвременяване“ вместо upgrade. Ако ти се флейми, може да попиташ дали и това е българска дума, ама надали ще приема поканата 😀

  1. “Осъвременяване” не звучи лошо, но ужасно дълго. Но е нещо, което може да се има предвид за в бъдеще 🙂

 2. Пак бързо си успял да ъпгрейднеш. Тото седи до мен и вика “Браво на Дончо, шампион е” 🙂

  Като решихме да сложим на Gingerbread на моя таблет… Samsung Kies няма версия за линукс, на Vista отказа да тръгне въобще (3 часа, загубени в опити), на XP забиваше 4-5 пъти докато се инсталираше (нови 3 часа), а когато finally тръгна да ъпдейтва — стигаше до средата някъде и фейлваше яко. И така два дена. Накрая пак се стигна до неофициални мерки, разбира се, но не преди да се опита ВСИЧКО възможно да се работи с Kies. Просто Тото е от хората, които не се отказват хич лесно и понякога е склонен да хаби много време по загубени каузи 🙂

  В общи линии ъпгрейдът почна в събота по обяд, свърши в неделя по нощите, като 90% от времето отиде за борба с Kies-а. Май трябва и аз да драсна два реда на блога с предупреждение: Не си губете времето, това чудо няма да проработи колкото и внимателни, знаещи, можещи, умни, късметлии и т.н. щастливи хора да сте.

  1. Хмм. Аз съм с Win 7 Ult, но ми е много трудно да проумея как от Самсунг не са тествали за Windows XP. Хайде, за Виста мога да им “простя”, така или иначе :), но XP си остава най-масовата майкрософтска ОС.
   Както и да е, важното е, че сте успели. Според мен програмчето, което флашна моя таблет, без проблем ще работи защото е проста Visual Studio MFC приложение. Сигурно и под Wine ще тръгне, ако всичко е ОК откъм връзката с таблета…
   Нейсе, важното е, че сте успяли 🙂

   1. Нали знаеш, че не сме Windows потребители 🙂 Това са операционните системи, с които дойдоха лаптопите. И които не бяхме пускали от повече от година сигурно. При мен (Vista) въпросният Kies въобще не успя да се инсталира като хората. На Тотовото XP се инсталира с много мъка, но не успя да ъпгрейдне таблета, забиваше някъде по средата на процеса.

 3. Сега ще са интересни и впечатленията ви от Android 2.3 и дали, а и с какво е по-добър от 2.2.

  От повечето производители на таблети (Dell, Samsung, Archos) продължават да пристигат новите им устройства с Android 2.2 като неофициалното мнение е, че е леко бъгав и липсват приложения за него. Само Acer Iconia Tab A500 е с Android 3.0

  1. Отдавна ползвам 2.3 с моя Nexus S. Практически няма разлика откъм приложения между 2.2 и 2.3.
   (Само) За таблети – да, няма такива. Макар че много приложения коректно се усещат и работят без проблеми на моя Таб. Всъщност, само веднъж ми се е случвало приложение да не скалира правилно, когато е на 7″ екран. Всички останали работят ОК.
   Освен Acer Iconia има доста таблети, които са с 3.0 (и 3.1). Аз лично на никой не препоръчвам Acer Iconia при положение, че го има Asus EeePad Transformer от Amazon.Co.Uk за под 1000 лв!

  2. Аз лично разлика не откривам. Всички приложения, които ползвам, си бяха ОК и на старата версия, работят супер и на новата. Чета, че с Gingerbread се хаби по-малко ток и че всичко се случва по-гладко по екрана (по-плавно скролване и плейване на видео, по-чувствителен touch, ей такива неща), но с ръка на сърцето ще си призная, че не успявам да видя тези малки подробности от пейзажа. Всъщност основната разлика за мен беше подмяната на шрифовете — предишните бяха по-плътни, настоящите са чувствително олекотени. Та се наложи бая да цъкам докато открия как да си върна дебелите букви, макар че повечето потребители май им се мръщят 🙂

   Съветът ми към другите собственици на Galaxy Tab e да не си причиняват мъките по ъпгрейда — изхабените нерви overshadow-ват предимствата на Gingerbread.

  1. Да уточня, че не съм обиден, хеле пък огОрчен 🙂 Просто да кажа. Тегава дума е, признавам.

 4. Как да се свържа с теб? Имам същия таблет и искам да го обновя до 2.3.3.

 5. Сега пиша от Asus Eee Pad Transformer за под 1000 лв. с Android 3.1, но проблемите, които срещам до този момент са:
  – Липса на вградена българска клавиатура
  – Няма Skype за тази версия

  Таблета обаче е елегантен и удобен, конкуренция на Iconia Tab

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text