Фото-семинар SimpleTours ST-01

Семинарът

Този уикенд се състоя първия семинар от SimpleTours семинарите на тема “Основи на фотографията за начинаещи”. Семинарът беше в хотел “Сезони” в Цигов чарк, Батак. Темите бяха за начинаещи. Аз определено имах нужда да чуя тези неща отново, защото макар и с повече от 30,000 снимки съм много зле откъм теоретичната част и прилагането ѝ на практика.

Та така прекарахме половин ден теоретичен семинар и още половин ден мои опити да измъкна апарата от ръчичките на Веси. Тя уж щеше да снима с нейната сапунерка, но в крайна сметка естествено аз се оказах прецакан. А тя – снимаща. Както и да е, може би тя имаше и повече нужда от практика, знам ли!

Аз нямах възможност да се усамотя и да си щракам каквото искам. Пък и честно казано нямах огромно желание да го правя, за разлика от Веси, която имаше снимачен ден, така да се каже. За да снимам аз трябва да съм повече или по-малко сам, да оглеждам пейзажа, за да си харесам кадър и т.н. Не става с пърхаща Веси около мен, която когато няма фотоапарат се мъчи да вземе моя. Въобще, както виждате си имам перфектното оправдание за липсата на снимки.

Забавлявах се само с панорамата, която се вижда в този материал. Също така използвах и възможността да проверя дали монопод ще е добра инвестиция. Оказва се, че ще е повече от добра, защото е доста по-удобен откъм големина, Веси го хареса (апаратът иначе ѝ тежи доста), а и успокоява треперливите ми ръце. Въобще – следващата фото-покупка ще е това.

Хотел “Сезони”

Условията в хотела бяха добри. Як интернет, който нито веднъж не се предаде, въпреки средно по 2-3 wireless устройства на човек.

Ресторантът беше с перфектна кухня. Нямаше ястие, което да не беше приготвено добре, или поне аз не уцелих такова.

Мениджмънта на ресторанта обаче беше плачевен. Имат два големи гряха, които аз не мога да простя. Поне не мога да простя лесно.

Първо, пушачите. Въпреки че си имаха обособена зала за непушачи, по някаква причина бяха разрешили да се пуши в нея. Когато обърнах внимание на сервитьора, той ме изгледа с неприязън, с която вече съм свикнал и ми каза, че с оглед да им е приятно на клиентите са им разрешили да пушат. Това, което той определено не очакваше беше да тръгна след него и да продължа полемиката, докато стигнем до стандартното “повикайте, ако обичате, управителя”. Управителката ми се извини веднага, и веднага взе мерки да се преместят или да спрат да пушат пушачите. И след 20-на минути почти не се усещаше гадната смрад в залата.

Второто нещо, което ме удиви страшно, беше фактът че на блок-масата за закуска липсваше вода! Вода бе, най-обикновеното нещо, критично важно за поддържането на живота в нашите тела. Имаше два вида гнусни химически сокове, но нямаше една кана вода! Първия ден поисках и ми донесаха, но вторият ден същия сервитьор, явно повлиян от предишната вечер, със злобен поглед ми отказа. Не била включена вода закуската и ако искам, трябвало да си я поръчам и да си я платя. Когато пак говорих с управителката, тя каза че ще вземе моите препоръки (wtf, препоръки, ама наистина ли до сега не са се сетили?) под внимание и ще обмислят идеята (поредно удивление от моя страна).

Като ударя една черта си правя извода, че хората са инвестирали много пари в хотела и в ресторанта, но и стотинка не са инвестирали в хората си. Не са ги пратили на курс по хотелиерство, не са ги научили да уважават клиентите си (и законите на страната). Въобще мега-селския манталитет на региона ярко оказва влияние върху всичко.

Не бих се върнал по мое желание в този хотел. Не харесвам хотели, в които трябва на закуска да си плащаш водата и преди вечеря да ти вдигнат нервите, защото когато искаш да седнеш с две деца, за кеф на пушачите управата им е разрешила да пуши в залата, в която това е абсолютно забранено по закон.

Като цяло

Изкарахме си добре. Ако не бяха горните две идиотски неща, щеше да е перфектно. След две седмици ще е втората част на семинара, чакам с нетърпение!

11 thoughts on “Фото-семинар SimpleTours ST-01

 1. Въобще мега-селския манталитет на региона ярко оказва влияние върху всичко.

  Не се заяждам, но явно мега-градският манталитет е, както казвате, “яката работа”. 🙂

 2. Не се заяждай :). Предполагам, че си разбрал много добре за какво става въпрос, но поради някаква друга причина си се пораздразнил.

  Аз самият съм най-големият селянин, живея в най-голямото село в България. И поради това познавам мега-селския манталитет добре и го разпознавам 🙂 !

  1. Дончо, с най-добри чувства и без задни мисли го казах. Само заради флейма 🙂

 3. хм, не искам да те стресирам (а и не се заяждам :D), но май е време да се огледаш за нов апарат — някой Nikon D7000 или Sony Alpha 900 (примерно) и да оставиш Веси да се кефи на стария, още повече щом я влече толкова усилено 😀

  1. Е, сега. Може да му се предложи някой Pentax K-5 или K 20, понеже е по-малко шумен и от Nikon D700 🙂

 4. Два DSLR-а на семейство = мир и разбирателство! 😉

  Жалко, че изпуснах семинара (и ще изпусна и следващия), дано Йовко продължи обаче, може някой път да успея да си освободя време и пари за нещо толкова добро!

 5. @Nick Angelow: Ако тръгнем на покупка на друго тяло, то пак ще е КАНОН. Дори само ако щеш от чист прагматизъм: да можем да си ползваме стъклата един на друг. А ако вземем ново тяло, опасявам се, че Дончо ще се кефи на стария 🙂

  @Michel: Ако кажа на Веси за второ тяло, може да се окаже че тя ще се откаже от снимане, само и само пари да не се дават! 🙂

  1. Вземете второ скромно тяло и си снимайте и двамата на воля! :):)

 6. Жалко, че изпуснах семинара (и ще изпусна и следващия), дано Йовко продължи обаче, може някой път да успея да си освободя време и пари за нещо толкова добро!

 7. Кога ли ще доите ден тия семинари да се качват онлайн впоследствие.. Дори да не е фрее, има доста хора които биха платили скромна сума да ги гледат…

 8. Аз също съм отсясдал в този хотел. Прилична база, за съжаление от сървисът има какво да се желае. Честно казано обаче не смятам че 2рия грях е толкова грях. Първия вече е решен от законодателството. Цигов Чарк е любима моя дестинация заради възможността за почивка, отиване на риба на язовира и излежаване на плажните комплекси в близкия Велинград.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: