Windows Phone 7 @ HTC Trophy

HTC Trophy Windows 7 Phone
HTC Trophy Windows 7 Phone
Когато си купих таблета, обещах да пиша и за Windows Phone 7. До сега нямах време да го сторя, а и честно казано обмислях какво да пиша. Защото съм силно раздвоен. Между качеството, което се откроява в платформата Windows Phone 7 и умишлените “американски тип” ограничения, наложени от Майкрософт, за да пазят потребителите и доброто име на устройствата, работещи под тази платформа. А аз съм хакер, обичам да чепкам, и такива ограничения не ми харесват.

Малко предистория

Телефонът ми HTC Trophy беше един от първите в офиса на Майкрософт България. Понеже е персонална награда за мен (завоювана още юни’2010, но изпратен едва октомври-ноември, защото не бяха налични), няколко седмици в офиса само аз можех да се пъча с Windows Phone 7 телефон. След това дойдоха и фирмените Samsung Omnia, и така постепенно колегите се обзаведоха с тези устройства.

Опитът ми с телефона

От ноември до януари използвах Трофито като основен телефон. Устройството има перфектна интеграция с контактите ми в Exchange (естествено!), Windows Live (естествено), Facebook, както и Google. Да, перфектна интеграция с Гугъл, за разлика от Galaxy Tab-а, който няма никаква читава интеграция с Windows Live календара и контактите. В това отношение Windows Phone 7 е безупречен. А Google има какво още да помислят и да направят. Че иначе голямата им слава на много отворени към всички нещо ръждясва.

Иронията в цялата история беше, че поради вината на Гугъл, непредоставяйки ми възможността да си ползвам Windows Live контактите, се наложи да мигрирам всички мои контакти от Windows Live към Google Mail. Изключително досадна, трудоемка и нервна работа. Нервна най-вече заради това, че ми се налага да я върша! А можеше да я избегна, ако “отворените” Гугъл се бяха погрижили за интеграция с най-голямата социална мрежа (и сега Windows Live има повече от 600 млн. регистрирани потребителя, 150 млн. от които използват ежедневно системата). Facebook скоро ще ги надмине, но… освен нелоялно отношение към конкурента и клиентите, не знам другояче как да определя липсата на Windows Live поддръжка от самото устройство. Дотук с “We’re not evil”, Google… То и без това отдавна е ясно, че сте обикновена корпорация, подобна на Майкрософт, IBM и ябълчните. Просто на хората ще им отнеме време да го разберат.

Докато траеше миграцията на контактите ми, на Трофито имах дублирани такива. Добре, че устройството се справя перфектно с идентификацията и свързването на дублирани и приличащи си контакти. От близо 1400 уникални контакта, пръснати частично из Фейсбук, Гугъл и Лайв телефонът идентифицира около 95% (т.е. обърка или не позна всеки двайсети). Там, където той не успя, аз му помогнах. Якото е, че докато му помагаш, той сам “поумнява” и се справя все по-добре с идентификацията на множеството контакти. Тъпото е, че ако ти се наложи да минеш на друг телефон, тази информация не се пренася, т.е. и там имаш същите главоболия. Да се надяваме, че в следващи версии тази информация ще може да мигрира от едно устройство в друго.

Като изключим контактите, останалото е перфектно. Нормално е някак Windows Phone да има идеална интеграция с Exchange. Очаквано е да има такава и с останалите календари (Live, Google). Пак голяма забележка към гугуляците заради липсата на поддръжка на Live календара. Същата простотия като с контактите.

Приложенията

Приложения засега няма много. Въпреки, че откакто започнах да пиша този материал до публикуването му се създадоха повече от 10К приложения, те пак не достигат. И читавите са платени. И тук вече започва мрънкане срещу недалновидния майкрософтски product management, решил че ще се прави само и единствено майкрософтско заплащане на продуктите. Което от своя страна довежда до липсата на поддръжка в много географии, включително и нашата. Явно Майкрософт не успя да е по-иновативен ябълчните – корпорация като всички останали. Няма пазар – не ѝ пука. Колко типично…
Гугъл тук печелят – всеки потребител на Андроид устройство може да избере дали иска корпорацията да го пази, или е готов да жертва този “комфорт” срещу удобството да си купува приложения и от не-толкова-официалните пазари. Което дава възможност за платени приложения. И за повече удобство за потребителя.
Безплатните приложения за WP7 не блестят кой-знае колко: малко са, повечето са от услуги, които разчитат на съдържанието и потребителите (като FourSquare например), затова и поддържат сравнително от началото и за Windows Phone.

Неща като Evernote, Dropbox и т.н. въобще нямат интеграция с телефона, което е много, много дразнещо. Да видим какво ще стане за в бъдеще. Предвид обаче моделът, който сега се налага от Майкрософт, ще е доста трудно да се постигне толкова добра интеграция, както е с един гугълфон например. Dropbox акаунта ми синхронизира всички компютри, таблета и телефона ми (разбира се, при малките у-ва иска допълнително ОК за файловете, но може да го прави!). Evernote странно защо няма все още версия за Windows Phone 7. При тях не би следвало да е проблем почти пълна поддръжка на услугата. Но нямат – факт! И други важни облачни услуги също куцат. Перфектна е поддръжката на Windows Live документите – и толкова.

Фейсбук, естествено, също има повече от задоволителна поддръжка. Поради факта, че контактите са отлично интегрирани, Фейсбук контактите също се появяват в адресната книга. Което е яко (снимки, статуси, телефони – ако имат въведени и т.н.). За всички останали контакти си имате стандартната, пълна интеграция между съответния облак (Google, Live, Exchange) и телефона.

Ако сте разработчик, за Windows Phone 7 се пише лесно. Сваляте безплатните инструменти, инсталирате ги, и действате. Silverlight или XNA – ваш избор.

Обобщение

Кирилицата е важна за мен. Толкова важна, че завършвам всяка моя лична е-поща с


Ако не отговарям на писмата Ви – погледнете тук: http://6lyokavitza.org/mail

И в повечето случаи го спазвам.

Поради това не искам да съм с телефон, който няма кирилица в клавиатурата си. Освен ако компанията не го изисква, разбира се (а тя вече не го изисква). За добро или лошо, кирилицата е важна част от нашата култура (е, поне от моята). Това беше основната причина за следващ служебен телефон да си поръчам Google Nexus S. Не знам как ще бъде като телефон, но ако прилича на Samsung Galaxy S, ще съм повече от доволен. Trophy-то вече е при Веси, за която кирилицата не е толкова важна. То замени нейния HTC Touch Diamond като основен нейн телефон. Диаманта пък замени издъхващия ѝ глобулски телефон, който ама наистина имаше голяма нужда от пенсиониране.

Веси е влюбена в Трофито. И дума не дава да стане да си го даде обратно. Цъка редовно на него, кефи му се, въобще смята че е открила своето устройство. Трябва да се свържа с Кирчо, за да му друснем една пиратска кирилица (дано да стане), но дори и без кирилица, Веси е ОК. Когато имах временни проблеми с батерията на новия ми Nexus S, тя боязливо ме запита “нали не смяташ да ми вземаш телефона” :)… Радвам се, че най-накрая и нея я уредихме с “умен” телефон, макар да не му използва до край възможностите.

Аз лично ще остана да наблюдавам Windows Phone 7 платформата и да чакам момента, в който ще мога да ѝ се доверя отново. Дано този момент дойде скоро, и то не чрез xda-developers, а чрез официално поддържано устройство от производителя. Защото кракването на телефона също няма да ми е от особено любимите неща за правене!

Photo (cc) John.Karakatsanis

16 thoughts on “Windows Phone 7 @ HTC Trophy

 1. Една жена оня ден в самолета от Билунд каза, че българската клавиатура е отпаднала не само за Mango, но и за следващата версия 2012. Тя жената и много други неща каза, ама аз не слушах много..

 2. @plamenshopov: Постарах се, наистина, бая време отлежаваше материалчето :). А и много неща се промениха, та дописвах час-два поне. Иначе “мейнстрийм” телефона сега е айфон, явно на хората им харесва да ги третират като… :). Но както казваше един някогашен приятел, “всеки има право на лош вкус” (вкл. и аз) 🙂
  @Сашо Милоев: Лошо! Няма да видя скоро телефон с WP7. Ще чакам 10-та версия и аз, явно :). Но те Майкрософт само право да дадат на хората да пишат клавиатури, и ще видим много скоро читава клавиатура с кирилица. Въпросът е дали/кога това ще се случи.

 3. Не познавам никой с Windows Live акаунт, може би нещо важно пропускам, ама много отдавна си зарязах мейла в Hotmail и съм на IMAP на Gmail.
  Иначе и аз съм хвърлил око на Nexus S, ама преди около половин година се сдобих с по-стария му брат Galaxy S и ще поостана на него. Приложенията за Андроид са безбройни.

 4. Windows Live е доста манипулативна услуга. И аз има акаунт там, не искам, но ме принуждават за да играя любимите си игри. Поради тази причина не виня Google, че я отбягват.

 5. Алекс, игрите които ползват тази простотия могат да се играят и с offline/local profile.
  Погледни внимателно прозорчето на Create Gamer Profile. Въпросната опция е така сложена че да излиза извън прозореца, а скрол лента е в такава разцветка че не си личи че има още опции.
  Някой е взел тлъст бонус за тази изработка.

 6. @Сашо Милоев жената каза ли нещо за Marketplace-а. Мен за клавиатурата хич не ми дреме, ама да искам да им дам пари и да не искат да ми ги вземат си е обидно.

 7. Има приложение с българска клавиатура, струва към 4.50лв. За SMS-и и браузване работи.

 8. @Doriana: Вярно? И как да си я купим? От България, искам да кажа? Може ли повече инфо?

  1. Прочетох в един форум съвет как да се преодолее проблема с купуването от маркетплейса, изпробвах го и стана: при регистрацията в Zune за местоположение си стои UK, въведох си българския адрес, но за пощенски код въведох реален UK пощенски код (този, който имах като студентка там). От телефона влязох в маркетплейса и купих въпросното приложение, като в момента на купуването добавих кредитната карта към ъкаунта си. Нямаше проблем.

 9. @Сашо Милоев жената каза ли нещо за Marketplace-а. Мен за клавиатурата хич не ми дреме, ама да искам да им дам пари и да не искат да ми ги вземат си е обидно.

 10. Всичко е много хубаво, но поддръжка на разработчици от БГ за 7-цата липсва.

  Сега или ще трябва си правя щатски акаунт или да чакам.

 11. Има ли някакви новини от страна на Майкрософт кога би могло да се появи официално българска клавиатурна подредба? Наскоро купих LG Optimus 7 и това е едно от малкото неща, които ме дразнят истински в мобилната ОС на Майкрософт. Засега ползвам руската клавиатура, в която обаче липсва най-българската буква “Ъ”. Налага се да я замествам с “ь”, но ерът, бидейки “малък” нямам например как да напиша думата “Ъгъл” в началото на някое изречение:))

  1. Няма новини, поне на мен не са ми известни такива. За съжаление, ние сме “никакъв пазар” за Майкрософт :(.
   Да се надяваме един ден Нокиа да пусне телефони с тяхна реализация на българска клавиатура. Ако ще пускат устройства за българския пазар, те така или иначе би следвало да са локализирани.
   Иначе има разни хакове из Мрежата (xda-developers най-вече), но както ти казваш… изкуствено е и не върши работа толкова добре засега.
   Една от главните причини защо не бих дал пари за WP7, въпреки перфектната ОС, е точно липсата на официална клавиатура. Да пиша на шльокавица за мен не е вариант.

 12. Не си ме разбрал правилно, аз не съм хаквал телефона си, просто ползвам руската вградена подредба, която идва официално с ОС, тоест има НЯКАКВА кирилска клавиатура, но без нашата си буква “Ъ” :))
  Аз телефона си го получих ъпдейтнат до Манго, в смисъл последната версия на ОС беше вече инсталирана на телефона ми, когато го взех от магазина. Тоест не знам дали в предните версии на ОС въобще е имало руска клавиатурна подредба или не.
  Ако твоето Трофи още не е ъпдейтнато до Манго – когато го свържеш към компютъра, Zune би трябвало автоматично да ревне, че има ъпдейт на ОС за телефона, че дори и най-нагло да го инсталира без въобще да те пита, поне при приятели така се получава:))

  1. Засега единственияТ вариант да се качи приложение на Marketplace от България, (без селски прояви 😉 ) е да се използва трета компания, която предлага достъп, но вече не за 100 USD, а за около ~130 GBP. (поне тези две, които аз намерих бяха така) отделно всеки upload, versioning и т.н. се таксува допълнително.. доста .. lame, но това е. Иначе ако не е с комерсиална ($) цел, т.е. искате просто приложението ви да види свят и да му се порадва някой, има разработчици с “почти” публични live_id-та.. хора, които с охота ти дават право да си качваш.. мен лично ми убиха ентусиазма да им пиша на чудесния и прекрасен silverlight, било то и за да си начеша дивелъпърската краста..
   +Z.G.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text