Към WordPress 3.0.4

След дълго колебание най-накрая се реших да ъпгрейдна подопечните ми блогове (моят си и този на ladyvera) към WordPress 3.0.4.

Когато WordPress 3.0.0 излезе се появиха доста материали за лакомо изразходване на ресурси от страна на 3-ката в сравнение с 2.9.2. Това, съчетано с мрънкането на моя доставчик за използваното от мен процесорно време, доста време ме отблъскваше от ъпгрейд на системата. Специално питах тук-там (и този-онзи) 🙂 за проблеми и чух добри отзиви от хора, на които безрезервно вярвам относно WordPress проблеми (като Ники Бачийски например).

Тази вечер си седнах на д-то (при мен трябва да се пише с главно “Д” вече, порасна!), направих пълен архив на doncho.net и ladyvera.net и един по един им качих версията до 3.0.4. И за двата блога използвах автоматичния ъпгрейд, защото исках да видя какво точно ще стане, а и ужасно ме мързеше да копирам на ръка файловете. Естествено, при doncho.net забравих, че ползвам по-специален wp-db.php, та се облещих като ми светнаха “?????” в административния панел, но добре че имам vi на виртуалния сървър, та го оправих набързо.

Много ценен в случая се оказа и плъгинът Maintenance Mode. Той блокира всички външни заявки към блога, докато трае режимът на ъпгрейд. Така отпада необходимостта от друг вид блокиране (например 404), даже плъгина правилно праща обратно header 503, за да не се шашкат роботите по време на макар и краткия ъпгрейд.

Като че ли след ъпгрейда и двата блога работят нормално. Вера утре ще си каже, а аз с този материал правя така да се каже един “field test” на резултата. Дано не писнат пак от WestHost, че ако стане, този път наистина запрятам ръкави и ги сменям със SuperHosting.BG. Много ме мързи да го правя и сигурно ще убие един ден работа, но луд умора няма, само малко още раздразнение ми трябва и ще се разкарам от WestHost.

Ако забележете нещо нередно – свиркайте. Но според мен всичко си работи ОК, това далеч не е първия ъпгрейд, а WordPress се е доказал, че рядко правят бози точно в тази функционалност.

8 thoughts on “Към WordPress 3.0.4

 1. Благодаря за доклада, определено има някакъв проблем с тази страница, но той не е предизвикан от сегашния ъпгрейд, а най-вероянто от минала миграция (не сме забелязали за тоя проблем доста време).

  Ще говоря с авторката на блога и ще видим как и дали ще оправяме това! Благодаря още веднъж.

 2. Аз отдавна казвах за това.И ако е нужно нещо ,моля дя бъде направено.Каквото е нужно – съм готова.

 3. Мога ли да те помоля да ми пратиш на електронната поща кратко описание на твоя проблем с ???? в административния проблем, защото и аз страдам от същото и търся от доста време решение (безуспешно засега :().

  Благодаря предварително.

 4. lilia пак се включва съвсем уместно, обаче 🙂
  да, има проблем с Книгата за гости, но засега ще остане така

 5. Вече (май) работи!

  Вера, напомни ми като се видим да поискам отново пълния код на slide.com guestbook-а ти, да не ти искам сега името и паролата за там 🙂

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text