Търси се: Планински маршрут

Живеем в динамично време. Нещата днес са едни, утре може да са съвсем други. Случват се какви ли не промени, някои радостни – други не съвсем.

И при нас така… Веси чакаше с нетърпение лятната планинарска екскурзия. Да, но понякога става така, че или човек (аз) разбира, че някои неща не са за него, или обстоятелствата му “помагат”, макар и не по най-приятния начин.

Така или иначе екскурзията, която бяхме планирали с компанията, пропадна. Най-близките ни хора от компанията не могат да се явят, за жалост поради болест. Съответно при мен сметките ми съвсем спряха да излизат и реших, че не е за мен тази работа, не и в този ѝ формат.

Като резултат, след като се разнесе димът от семейния взрив (Веси, както казах, не споделя моето мнение) се оказа, че трябва да търсим друг маршрут. Да, ама търсенето на маршрут, който да отговаря на моите критерии не е съвсем лесна работа. Маршрутът трябва да отговаря на следните критерии:

 • Всеки от дневните преходи да е максиум 4.5 часа
 • Да се спи на хижа, а не на палатки

Като добавим и фактът, че Веси предпочита Пирин става ясно, че първо – нямаме много избор и второ – няма да е лесна работа :).

Маршрутът все още не е готов. Но поне за мое бъдещо улеснение си записвам тук връзките към спомагателните сайтове. Не се знае няма ли да ми потрябват и други години 🙂 .

Bulgarian Mountains е справочник с много (повечето?) хижи из българските планини. Има удобна връзка с референции като Google Maps, както и (непроверени и без гаранция) GPS координати на повечето от местата. Май това ще е основният ресурс, който ще използваме, за да си планираме маршрута.

Хижите в България са друг подобен справочник. Не толкова итерактивен като първия, но пък със списък със 100-те национални туристически обекта. А ние се надяваме и да вземем поне един-два печата.

Пирин.Старт.БГ е класическата справочна страничка, която Старт.БГ предлага за нещата, за които редакторите на сайта смятат, че са важни. Много линкове, но не успях да намеря нещо по-полезно от вече изброеното.

Сайтът на БТС, който намерих впоследствие се оказа нелош, но с отчайващо крива навигация. Единственият начин да търся дадено нещо беше наистина да го “търся” през Search кутията, като на всичко отгоре резултатите излизаха на маймуница. Но е добре, че го има, дано и информацията в него да е вярна и точна.

Хубавото е, че като че ли намерихме компромисният вариант, а и имаме някакъв примерен маршрут. А аз започвам да подготвям спасителното оборудване (GPS, карти и т.н.), защото май няма да успеем да си намерим компания. А двама в планината е малко по-особено. Но пък Пирин е малка и гола планина, в сравнение с едни Родопи например.

6 thoughts on “Търси се: Планински маршрут

 1. 1ви ден Добринище -x.Гоце Делчев(минавате транзит) х.Безбог(с лифта).
  2ри ден х.Безбог – з.Тевно Езеро
  3ти ден з.Тевно Езеро – з.Спано поле
  4ти ден з.Спано поле – х.Синаница
  5ти ден х.Синаница – х.Вихрен
  6ти ден х.Вихрен – Банско

  Със сигурност е под 4,5 часа ходене дневно – ако Тевното се падне през уикенда 100% проблем с местата в заслона.Не харесвам хижа Вихрен ,но може да е субективно.Може да се направи и за 3 дни но се ходи повечко.
  Ако мога да помогна нещо пиши на мейла.
  Успех и приято ходене 🙂

 2. @Иван: Благодаря много! Точно ни се губеше “междинката” на заслон “Спано поле”. Мисля, че ще изберем точно този маршрут, вече натъкмявам кое-кога в календара, утре започвам да се обаждам за резервации (и застраховка).

  Интересно е, че точно хижа Безбог липсва в справочния сайт на БТС, все още ми е трудно да го повярвам 🙂

 3. Нищо такова не се получи, ама дано намериш сили и време да го направиш!

  1. Подкрепям – нищо такова не се получи. Поради едни (дете, дъжд) или други (мързел) причини :). Но на мен като цяло ми хареса. Не знам, може би един ден ако смъкна 15 кила ще се навия на нещо подобно.

 4. 1 ден от гара Копривщица до х. Вежен – малко е по дълго от 4.5 часа впредвид изкачването на връх Вежен и последващото спускане .
  2 ден х. Вежен транзит през Ехо до х. Козя стена
  3 ден х. Козя Стена през беклемето до х. Дерменка
  4 ден 1-2 часа до х.Добрила или х. Незабравка – следва по дълга почивка
  5 ден х. Добрила /х. Незабравка заслон Ботев маршрута е малко тежък в предвид изкачването на връх Амбарица ( Левски) и Голям купен, като има варианти да се слезе или до х. Плевен или до х. Левски
  6 ден заслон Ботев връх Ботев без качване на върха х. Рай
  7 ден х. Рай Калофер

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text