По-RSS

Както си обещах при ъпгрейда, от днес съм пуснал още един плъгин, Better Feed. Той прибавя следното към всяка статия от моята RSS хранилка:

 • Лицензът на статията (в моя блог той е by-nc-nd 2.0)
 • Броят коментари към момента (като текст), в който е поискан RSS потока

Притеснява ме само едно. Нека някой, по-запознат от мен с RSS, си каже мнението: Какво ще стане, ако към момент Т даден четец поиска потока и той му върне (“5 коментара”). След това в момент Т+<някакво време> същия четец иска пак потока, и той връща този път същата статия, ама с “6 коментара”. Как ще постъпи четецът? Дали ще покаже статията като нова, или ще си премълчи?

Ако покаже статията като нова, това се явява мега-досада. Аз ще го изпробвам при мен (ползвам  Google Reader). Бих искал да помоля всеки, който използва четец, който да рапортува “нова статия” само заради различния брой коментари, да ми остави тук съобщение, за да мога да взема мерки. Ако стане наистина така и статии започнат да “избиват на повърхността” заради променените коментари, ще трябва да модифицирам плъгина. Имам нещо наум, дано не се наложи.

8 thoughts on “По-RSS

 1. Нормалното поведение е да ти гледа датата, която е ISO-нещо-си и е описана в незнам си кое RFC. Google-а се справя с тези работи.

 2. Най-вероятно, не като нова. Но аз не съм капацитет. Мисля също така, че можеш лесно да го тестваш.
  Но ако погледнем реално, статията реално си е нова (поне за мен коментарите са си важна част от поста).

 3. Дончо, немога да разбера Радините ти вълнения относно някой скрипт, версия или каквото и да било друго. В последно време, постовете ти се огранчават до това какво е ъпредйднато и всякви технически щуротии. Сам немога да се разбера от каква мазохистична нагласа още съм абониран за RSS-a към този блог. Кого го е грижа, какви версии и програми използва даден блог, какво използва gmail уеб-сървърът, и дали самолетът с който се вози човек е Боинг или Ербъс. Съдържанието е това което е важното, особено в блоговете.

 4. Аз използвам LifeRea и от няколко версии насам той автоматично си дърпа броя и самите коментари всеки път когато видя поста (отделно има и бутон refresh). Според мен втората информация е излишна, и си мисля, че liferea (а сигурно и други четци) ще го показват като модифициран текст (това е малко по-различно от нов).

 5. Засега всичко е ОК, поне в моя четец статията не се показва като нова.

  Специално за всички, които се чувстват като Георги Т: мнението ви е важно за мен. Но дали нещата ще се променят – това не знам. Ваш избор си е дали да останете абонирани или не, само моля да не ме карате да се чувствам виновен за вашите мазохистични нагласи :). Unsubscribe е само на 1 клик разстояние, ако сте с читав четец.

  Георги Т, аз не съм като Longalnon, или като повечето блогове, които се списват за да бъдат популярни, забавни или разтуха за душата. Този блог, вече почти четири годишен, съществува основно и естествено само за мой кеф. Ако някой друг го харесва, то е заради него си.

  Ако имаш какво да ми препоръчаш, ще съм ти повече благодарен. Feedback, който звучи само “it sucks”, не е никакъв feedback 🙂

 6. За съжаление не видях друг контакт, за да ти пиша, така че тук:
  Кой plug-in ползваш за публикуване на коментарите?

 7. @Михаил: Ако става въпрос за плъгина, който дава възможност за редакция на текста – виж коментара на Ему. Ако става въпрос за плъгина, който нотифицира при публикуване на нов коментар, тогава виж “Subscribe to comments”.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text