Частен урок за семейство заплеси

Днес получихме първият си частен урок от фирма EuroPark.dk. С други думи – глобиха ни за неправилно паркиране.

Прозаично тъпа история: към обяд с Веси решихме да отидем до магазина, за да накупим това-онова. Речено-сторено. Излизайки с многото покупки, видяхме че вън вали страшен дъжд. Аз на бегом отскочих да взема колата от паркинга на магазина. Точно включих двигателя и ми направи впечатление, че на чистачката има “нещо”. Е, нещото се оказа глобичка за паркиране, увита в пластично тяло, което да е предпази от буквално “разтапяне” заради силния дъжд.

Малко предистория: в Дания всеки автомобил е екипиран с малък циферблат на предното стъкло, на който можеш да отбележиш часът в момента. На повечето паркинги (включително и на тези на магазините) има време, в рамките на което може да стоиш на паркинга. На хранителните магазини например това време е един час. Ако не се изнесеш преди то да изтече, рискуваш да мине служител на горната фирма и да ти таксува един такъв “частен урок”, за да знаеш следващия път как да [не] правиш :).

Е, оказа се че нито аз, нито Веси сме се сетили да бутнем часовника на правилния час, бързайки към магазина. Не че имаше за какво да бързаме, ами просто сме заплеси и двамата. И съответно чичкото е минал, видял е че сме в нарушение, снимал ни е (както си му е редът) и ми е оставил глобичката на стъклото. Една не много кръгла сума от DKK 510, или €70 за тези, които не разбират от датски крони.

Естествено, ядосахме се. Но само на нас си. Следващият път ще гледаме сигурно по два пъти, преди да излезем от колата.

Едно нещо ми е чудно, но не искам да знам отговора :). Часовникът беше с показания, все едно сме били паркирали два часа вместо разрешения един. Понеже бяхме просто забравили да “цъкнем” часовника, можеше лесно той да отчита 23 часа неправилно паркиране. Дали щеше да има пропорционална глоба за това време (__истински__ бих се ядосал от €1500 глоба), или пак сумата щеше щеше да е същата? Не знам за вас, но аз ще се постарая да не разбера отговора на този въпрос :).

Самата бланка на глобата имаше 2 части. Описателна част, където пише кой, коя кола, колко часът и т.н., и банково джиро с нанесена директно сумата, която трябва да се плати в 10 дневен срок. Е, джирото вече е на път за пощенската кутия, а ние инвестирахме още ДКК 510 в обучението си :). Хареса ми, че поне те улесняват максимално за плащането на сумата – единственото което трябва да направиш е да изпратиш джирото по (безплатната) банкова поща, или да го въведеш от електронното си банкиране.

Дали предпочитам да плащам в случаи като този, или предпочитам да е както е в България? Определено предпочитам всеки да си плаща за мизериите, включително и аз, пред това или само някои да плащат, или всичко да е автомобилен ад (който не е ходил из софийския център, той не знае за какво говоря).

12 thoughts on “Частен урок за семейство заплеси

 1. В Англия, ако не си платиш в рамките на срока от 2 седмици, глобата скача два пъти (по памет), след още 2 седмици – пак два пъти и след това ти идва съдия-изпълнител да опише имуществото ти.
  Да видим какво ще стане в България с новите промени в Закона за движение по пътищата….

 2. Аз на ваше място вместо да се ядосвам на себе си, ще потърся магазин който не глобява клиентите си за това че пазаруват повече.

  Иначе… струва ми се интересна идея ако въпросната джажа е електронна, то би могло да се направи така че да се установява автоматично при спиране на двигателя например.

 3. @Вени: Тук има друга врътка. Ако не платиш навреме (10 дни от глобата), ще ти изпратят втора “честитка”, този път с по-сериозна глобичка. Ако пак не я платиш, мисля че просто отиваш на съд. Не смятам да чакам обаче – още в понеделник засилвам джирото.

  @Иван: Вината, както казах, си е изцяло наша. Първо правило е: преди да излезеш от колата, нагласи си часовника.
  Колкото до смяната на магазин, това ще е трудничко – трябва да ходя в Германия да пазарувам :). Магазинът не притежава паркинга. Паркингът се стопанисва и контролира от EuroPark.dk и така е с повечето паркинги в Дания.

 4. Изглежда датчаните са по-стиснати и от холандците 🙂 Или са с по-малка непоносимост към държавата. Паркингът е съществена част от магазина. Да го оставиш на държавата е все едно да им дадеш да ти поддържат покрива.

  (Не споря, че глобите трябва да се плащат; просто не разбирам политиката на магазина)

 5. @Спас: Ами може би аз не обяснявам добре :). Паркингът е зад един блок, в който има редица магазини, които го споделят. Е, точно този магазин си е изтряскал даже количките в част от този паркинг, но паркингът си е класически “обществен” такъв, въобще не е задължително да си клиент на точно този магазин, за да го ползваш. В Дания почти всички паркинги са така, дори ако паркираш в някой от моловете, пак може да си оставиш колата за определените часове и да си свършиш друга работа. Затова и така ги контролират.

 6. Мда, положението изглежда ясно – фирма монополист, вероятно с държавната благословия, печели като налага солени глоби за измислени нарушения. Така хората си мислят че паркингите са безплатни, а когато ги глобят че вината си е само тяхна. Ако започнеш да роптаеш срещу статуквото ще те смятат за мързелив нарушител рецидивист искащ да изкръшка плащането на глобите.

  Системата е перфектна.

  Само не ми е ясно, какво става ако паркираната кола няма такава джаджа, примерно защото е от друга ЕС страна.

 7. @Иван: Какво значи “измислени” нарушения? Законът явно гласи “Паркираш безплатно, но за определено време”, като само ти имаш контрол върху това да не те глобят… И точно тези глоби регулират безотговорното паркиране в Копенхаген и сигурно тротоарите му не са пълни с паркирани коли – така че пешеходците да могат да си ги ползват по предназначение и е по-удобно за всички, които живеят там. Ако не си от там, ще трябва да ходиш на платен паркинг най-вероятно. Така е във всички големи градове обаче – мястото е ограничено и паркирането не е право, а привилегия, която си има цена. Почти съм сигурен, че парите от глобите не отивам за ново Бугати на шефа на фирмата!
  А на който един час паркиране му е малко, може да си хване автобуса и да не се притеснява, че ще го глобят :-). Все пак изборът си е наш.

 8. @Иван: Наистина не разбирам твоята позиция. Паркингът действително е безплатен, но не и неограничен. Безплатен е разрешено да се паркира до един час. След това или трябва да “посетиш” колата, за да си бутнеш часовника за още един час, или трябва да освободиш местото за останалите, които искат също да паркират там.
  Еуропарк мисля, че не е монополист, аз поне съм чувал поне за още една фирма, която управлява паркоместата в Greater Copenhagen.
  Какво става, ако си не-датска кола без таймер? Ами това не знам, може би трябва да си купиш таймер и да си го сложиш временно? Предполагам на границата ти дават тези подробности, не знам. Само знам, че за не-датчаните хората си бяха сложили IBAN на банковата сметка, в която можеш да им преведеш глобичката :).

  @Владо: Както повечето случаи, с теб сме на едно мнение. Има закон, има и правила. Незнанието им не е оправдание, още повече при такива директни случаи. А транспортът тук е прекрасен, но до магазина все пак предпочитам да ходя с колата. Е, само да се бях сетил да си бутна и таймера 🙂 :)…

 9. @Дончо: Ще се сещаш вече да си буташ таймера, да…
  И мен са ме глобявали за неправилно паркиране два пъти, но определено си бях в нарушение. Само дето глобичките бяха по-ниски в парично изражение 😛

 10. Вероятно да ти се наложи да платиш някоя по-солена глоба е по-малкото “зло” от това да изпиташ унижението и неудобството паяк да ти арестува колата и да трябва да си я издирваш из паркингите. Аз самата не съм шофьор, но съм преживявала с приятели подобна случка.

  Имах щастието да посетя Копенхаген преди няколко месеца. Едно от нещата, което ми направи силно впечатление е именно добре уредения трафик и липсата на видими проблеми с паркирането. Все пак се изненадах, когато ми казаха, че има предложение колите да се таксуват не само за паркиране в центъра, но и за преминаване през него. Дали са необходими чак такива мерки?

 11. @Лина: В Дания няма да ти “арестуват” колата. Мисля, че в цял Копенхаген има само 2-3 паяка, които ползват за идиоти, паркирали колата например в средата на оживено кръстовище, или при произшествия, при които колата не може да се вземе другояче. И при вземането на колата ще го направят с необходимите свидетели и постановление за това, защото тук се смята за престъпление друг (освен теб) да ти пипа колата, пък било това и някаква “упълномощена” частна фирма. С други думи – вдигането на колата се класифицира като кражба на автомобила.
  Но ако ти “вдигнат” колата официално, тогава май ще предпочетеш да не си я вземеш, ако има такъв начин, защото глобата ще е много солена.

  Аз лично не съм чул за мерки, включващи платено преминаване през центъра. Да, има задръствания и тук, но нямат нищо общо със софийските (или даже пловдивските), да не говорим за лондонските или тези в Сиатъл например. Просто тук има много по-малко (и по-малки като размер) автомобили. Основно заради драконовите данъци.

  Проблеми с паркирането няма – има паркинги навсякъде, ако имаш време търсиш безплатен (но с таймер, т.е. за определено време), ако нямаш време – платени колкото искаш. Цената е €3-4/час в зависимост от това къде паркираш.

 12. Дончо, нямах и съмнение, че в Дания или която и да е цивилизована държава, не съществува произвола с паяците или дори може би мааалко по-“нежния” вариант със скобите на гумите. Ужасното е, че тук в България всичко се прави наопаки. Вместо просто да се осигури по-доброто събиране на глобите (и парите от тях да отидат директно в подобряването на инфраструктурата на града) и глобите да са такива, че следващият път човек да се замисли къде и как паркира, те първо потъпкват всякакви граждански права и после създават среда за корупция и така обществения интерес само губи. И едно е ясно, първо трябва започнат да създадат условия за паркиране, подобни на тези, които видях в Копенхаген, иначе нито паяци, нито скоби и глоби ще оправят плачевното състояние на големите ни градове по отношение на паркирането.

  Между другото, за два дни разходки из Белград успях да се изумя от нивото, до което са стигнали там в много отношения. В това число трафика и паркирането. Там из центъра видях 2-3 паркинга тип сграда и ми стори много добро решение за уплътняване на пространството и откриване на много места за паркиране. Очевидно в Сърбия има съзнание, че е тъпо да се чака в транс влизането в ЕС, за да се оправи всичко с магическа пръчица.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: