Веломобил?

Четейки иначе тенденциозния материал в gorichka.bg, попаднах на връзка към веломобили. В Дания съм виждал вече поне 2-3 от тези чудесии, включително и някои са профучавали покрай мен, докато си ходя по тротоара.

Когато не водих Ангел на детска градина (т.е. – не разполагах с кола) ми се щеше да имам нещо подобно. Удобно, екологично, не харчи пари. Застраховка сигурно изискват и за него, но в никакъв случай не е с размерите на автомобилната такава. Иска се и физическа сила, за да го задвижваш, но има и варианти с помощни двигатели.

Обзет от любопитство, граничещо с лудост, започнах да проверявам какви са вариантите човек да придобие такова возило в Дания. Оказа се, че един от производителите на веломобили е точно датски. Не се учудвам, при тази мания за велосипеди тук. Има и шведски производител. Фирмата се казва Leitra и всеки един от моделите се произвежда по индивидуална поръчка. Натъкнах се и на сравнително добро ревю на закупен от тях веломобил. Изчетох го “от кора до кора” и след това пуснах Excel и се замислих.

Базовата цена на това чудо е около €4500. Допълнително ще трябват екстри за около €600. Ако човек иска и класическо “веломобил” изпълнение, ще трябва да заплати допълнително още €3000 (в тази цена махам някои от екстрите, които производителя е дал, но слагам €850 за асистиращ електрически двигател). Като цяло се получава много груба цена от €8000, която обложена с ДДС стига до кръглото €10000.

Значи цената излиза горе-долу на цената на сносен автомобил 2-ра ръка (сносен – за датските разбирания, може би за българските). За тази цена получаваш изключително сносно возило, с което се движиш със стандартна “градска скорост” с цената на усилия, достатъчни да те тонизират, но в никакъв случай да пристигнеш облян в пот на работа.

Ще си каже някой “ами то въобще не си струва”. На пръв поглед и на груба сметка наистина излиза малко странно, но нека да видим сега колко струва един автомобил годишно в Дания. Ще слагам само нещата, които предполагам, че в Дания не се плащат:

* Пътен данък. Годишният пътен данък в Дания за моята лека кола (възможно най-лекия възможен Ситроен) е около €300
* Застраховка. Слагам една кръгла сума от около €800.
* Гориво. Около €30 всеки месец, т.е. €360 годишно.
* Поддръжка. Божа работа, особено при старите коли. Слагам €500 и се прекръствам 5 пъти да не ме чуе дявола и да промени набързо представите ми за годишна поддръжка на стари автомобили
* Технически преглед. Не се смейте, и той е фактор, слагам €60 за година (дори старите автомобили минават двугодишен технически преглед, който обикновено отнема поне 2 пъти по €60, т.е. €120)

Ще каже някой: “ама че кръчмарски сметки”. Наистина не може да се сравни 4 местен автомобил с едноместен веломобил. И понеже наистина не може, разделяме годишната сума на 4, като получаваме, че дефакто автомобилът струва разход около €430/човек/година, при едно четиричленно семейство.

Причината, която би подтикнала някой да си вземе подобно возило (тук изключвам причините на gorichka.bg, които аз лично споделям с много особено мнение), най-вече е необходимостта от втора кола в едно домакинство. Или ако не “автомобил”, то поне “читаво превозно средство”. Градският транспорт е отлична алтернатива, но неговата бавност е притеснителна – с колата стигам до работа за 20 минути, с градския транспорт това време отива към час.

Та ако едно семейство трябва да даде определена сума пари за втори автомобил, нещата вече драстично се променят. По две. Два данъка, две застраховки, абе всичко по две. И именно в такъв случай ми се струва, че веломобилът е една чудесна алтернатива. Защото хем е яко да го караш, хем е евтино, а даже и не замърсява околната среда (чак толкова :)). Така че не се учудвайте, ако след година поведа война за “истински веломобил” с :Веси:, която със сигурност официално ще се разграничи от тези мои щури идеи :)!

9 thoughts on “Веломобил?

 1. Много добра статия.
  Забелязах нещо в нея, което ме накара да се замисля и да установя, че и аз правя подобна грешка. Ето тази: Ще каже някой: “ама че кръчмарски сметки”.
  Тъжният факт е, че колкото и да обясняваш на някой, който не живее в Дания или който няма подобно на твоето мислене, той/тя няма да разбере за какво му/й говориш.
  Да не говорим за това, че застраховки от порядъка на 800 евро годишно в БГ се плащат само за чисто нови и то от висок клас автомобили. Да не говорим за това, че у нас никой не цени времето си (пример: да се ходи на работа с кола в центъра на града е безмислено, ако нямаш гараж или платено паркоместо).
  В нормалните държави, а пък в Дания – особено! – всеки би предпочел велосипед, метро, градски транспорт. У нас всеки предпочита да даде пари за някой таралясник.
  В нормалните страни хората реинвестират печалбата си, у нас – купуват кола на старо.
  Преди време минавахме от Македония в България при Петрич. В Македония по селата почти във всеки двор има малко тракторче. У нас – в цялото село има зорлем един работещ съветски трактор (обикновен модел, не от онези във вица за мирния трактор Т-34). Кметът на Петрич, с който разговаряхме тогава каза приблизително това “Ами да, у нас с парите от нивата хората си купуват коли на старо; в Македония се събират и си купуват селскостопанска техника. Затова техните домати са по-добри и по-евтини.”

  Някой ще попита: какво е общото с темата за еломобила? Общото е, че хората, които мислят за бъдещето взимат мерки от сега – всеки да помага с каквото може. Ето два кратки материала по подобна тема: http://blog.veni.com/?p=48 и http://blog.veni.com/?p=64

 2. Абе тва чудо колко народ побира. Щото, ако е само за един…….. 10 000 Евро ми се струват доста пари за играчка.

 3. @Милен: Ами за един е, за колко да е 🙂 ? Това е средство за придвижване из града, нещо между велосипед и автомобил. В никакъв случай не бих го нарекъл играчка обаче, защото използвано както трябва, може да върши много полезна работа.

 4. Въпросът е доколко е безопасно да се придвижваш с подобна джаджа. Не се ли доближава до рискът при мотоциклетите например?

 5. Освен за предвижване от т.А до т.Б, за друго не виждам за какво може да го ползваш. Нито можеш Ангел да го натовариш и да го закараш на градина, нито на пазар да отидеш…….нищо.Отделно предполагам, че и това нещо ще изисква поддръжка, която не видях да си включил в сметките. А и забележката на Антония не е за пренебрегване 🙂 Дори и да си в Дания и културата на движение да е несъизмиримо по-добра от нашата. Лично за мен това си остава една играчка за порастнали деца като нас:)

 6. @Дончо: Колко километра на месец минаваш с този бензин за 30 евро??? При мен бензина на седмица за едната кола е около $20-25(много усреднена стойност)…
  Иначе за пътен данък, застраховка и поддръжка на две нови коли на мен ми отиват [много грубо] към $1500 на година. И бензинът още къде $2000 (без да броим дългите пътувания извън града), та $3500 на година за две коли, или по $850 на човек за две коли ($425 на човек за кола), което е доста близо до твоята цифра… И това поне на мен ми се струва много нормално. Ама може би щото тук на село в USA си нямаме градски транспорт, а такива веломобили ще са много противопоказни – хептен няма да ме види бабата с тритонния Буик например. Затова или нормална кола, или стандартно колело по велопътеката (ама не и зимата, макар че виждам от време на време някакви бамбашка луди да карат колело при -10 градуса Целзий, брррр….).

 7. @Владо: Моята кола е 1.1 м3. Твоята колко е :)? С бензин за около €50 (излъгал съм малко, признавам си) карам 1 месец и около 450 км.
  Колкото до веломобилите, ако бях в САЩ определено нямаше и да се замисля за такъв.
  Но реалностите в Дания предполагат друго, а именно ако ще купуваш втора семейна кола, може би веломобилът е за предпочитане.
  Много хора може би са прочели грешно редовете ми. И дума не може да става веломобилът да замести абсолютно задължителната и необходима семейна кола (т.е. кола, в която да се събира цялото семейство и багаж). Но пред алтернативата “да купя ли втора трошка в Дания или да купя веломобил” сериозно бих се замислил, когато и дойде времето. Просто в САЩ реалността е такава, че веломобилът е екзотика. Не че в Европа не е, но поне е приемливо.

  За опасностите: Веломобилът е с размер, който предполага движение и по велоалеи. Когато велоалеи няма, той се забелязва много добре на пътя, защото обикновено е боядисан в ярък цвят (не че не можеш да си го поръчаш в “мъгливо сиво” например, ако обичаш да причиняваш силни усещания на останалите участници в движението). Веломобилът е стандартизиран и одобрен за движение по пътищата, не е просто някаква самоделка. Има си светлинни сигнали, има си як фар отпред също.
  Риск, разбира се, има навсякъде. Риск има и когато караш велосипед, дори този риск тогава е много по-голям защото освен сблъсък може да се получи и залитане и падане. Определено смятам, че рискът с веломобил се крие единствено в потенциално по-високата скорост и това, че все пак е от леки материали.

  @Змей: На пазар мога да отида, нещото си има багажно отделение. Даже каса бира мога да купя с него :). Колкото до Ангел, Ангел не мога да го кача и в нормална кола, ако няма обезопасителна седалка за него, какво да говорим за веломобил ;)…

 8. Цените написани по горе може би са били актуални преди години. Днес цената няма нищо общо с тези по горе. Не знам защо го приемат като играчка, и не не му трябват технически прегледи и застраховки, води се триколка….. А цената за електрическият мотор не знам защо е такава висока, може би е нещо 10 пъти по мощно от нормалните….

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text