“Защо комерсиалният OSS софтуер е толкова скъп?”

Интересен въпрос. Преводът е мой, въпросът е от [Slashdot][]:

> Стартиращият ни бизнес искаше да използва OSS продукти. Не искахме да прахосваме време за оправяне на бъгове и поради това основно наше изискване беше “официален съпорт за всички OSS продукти”. Мислехме, че сме готови да платим цената за OSS продуктите, но получихме истински ценови шок.
>
> Сега внимавайте: QT струва $3300 за всяко место (компютър, на който разработчик работи). Зарязахме разработката и пренаписахме всичко на C# (MSVS 2005 струва $700).
>
> Embedded Linux от уважаван RT производител е $25,000 на година за 5 места. Ние се нуждаехме само от 3 места, но трябваше така или иначе да купим 5. Поддръжката беше лоша. Ще използваме VxWorks или WinCE за нашият следващ продукт. RedHat Linux струва $299. ОЕМ версия на Windows е ~$140. Комерсиален лиценз за Cygwin би струвал десетки хиляди долари и съществува само за големи предприятия. Ние се нуждаехме от 5 места. Windows Unix Services са безплатни.
>
> Накрая, ние решихме че оцеляването на нашия бизнес е по-добро от всички идеи “да правим добро”. Освен този embedded Linux (за който казахме, че ще бъде заменен от WinCE или VxWorks), ние вече не сме OSS бизнес.

Честно казано, не ми прилича на FUD. Поне [Slashdot][] не биха публикували FUD току-така. Цените са реални, разходите са правилно планирани. Ако наистина не искаш да поддържаш експертни специалисти на место, това ще струва много пари. И е някакси нормално. На пазарът има много малко фирми, специализиращи в OSS съпорт. Докато алтернативата има изградена мрежа от партньори и съпорт (което съответно увеличава конкуренцията за съпорт и намаля цените).

Прочетете и коментарите. Интересни неща може да се видят :).

И моля ви, да не започваме коментарна война. Ако има с какво да допринесете по темата – заповядайте. Ако ще се плюем – няма да стане.

[Slashdot]: http://slashdot.org “/.”

4 thoughts on ““Защо комерсиалният OSS софтуер е толкова скъп?”

  1. Ами мога само да се съглася с автора, евтиният или безплатен софтуер е перфектен за ентусиасти и обучение, но почти всички сериозни фирми които трябва да разчитат на сигурност и потдръжка избягват OpenSource софтуера. И напълно ги разбирам, въпреки че преди време и аз като защитник на свободната идея и сляпо защитавах BSD срещу Microsoft.

  2. Нали може да коментирам чрез моя блог… доста дълго ще е за коментар…

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text