USB drive

От много време се каня да си купя USB Drive, която да си разнасям с мен. Днес окончателно се навих. Ще инвестирам тези пари, мисля че ще се върнат добре.
Харесал съм (с неизменната помощ на Ники И) 128 МВ за $40 (USB2). Само мъката ми е дали ще работи и под Линукс. Защото ако не работи – голяма излагация ще настане. И голяма трагедия също – пари за нищо ще са дадени. Трябва да проверя внимателно.
Иначе – 128 МВ са си 128 МВ – и снимки може да пренесеш, и данни може да си разнасяш от работа вкъщи и обратно, абе – върши си работа отвсякъде и е изключително удобно. За цената от 64 лв получаваш и удължителен кабел за USB (за да ти е под ръка). И много хубав string за шия, на който дори може да се обесиш! Абе далавера отвсякъде!
Чакаме парите и ще ходя да гледам. Отсега се чудя как ще убеждавам Веси, дано разбере необходимостта. Не навсякъде все пак има записвачки, докато навсякъде вече има USB!

13 thoughts on “USB drive

 1. много е полезно – инвестирай. Доколкото знам по-реномираните марки нямат грижи с Линукс (но не залагам каса бира затова :Р) Иначе – аз лично ползвам затова най-често телефона си, който е със допълнителна 64 мегабайтова памет, която служи точно за размъкване на документи насам-натам. Удобно е 🙂 USB storage е още по-удобно, така че не се двоуми 🙂

 2. сещам се дори, че преди време бях силно впечатлен от the linux documentation project и една статия за криптирана файлова система, която си взема ключа точно от такъв usb drive. Нямаш драйв с ключа – няма логин. И дори си мислех да разцъкам да видя за какво иде реч, но все не остава време 🙂

 3. Дончо, досега не съм попадал на USB storage device, който да не работи под Linux… Според мен нямаш повод за тревоги.

 4. Да, и аз смятам като Йовко – USB устройство си е, за съхранение на данни; Линуксът ще ти го разпознае като нещо като usb-диск ;РР Тоест ти така ще го виждаш, де;) Определено работи; USB си има стандарт – пък и нали това му беше целта навремето – да работи навсякъде 😉
  Нещо друго се сетих – аз (какво съвпадевние;) също тия дни си мислех да се обзаведа така. Аз от една година се каня да отделя пари, ама все я ремонт, я нещо друго. Но мисълта ми е следната: един приятел ме светна, че вместо да си взимам т.нар. “PenDrive” или “Memory Stick”, абе от тия, “пръчките”, “писалките”;), много по-изгодно и по-гъвкаво било да си взема за нищо пари (според него наистина нищо пари) USB flash-card четец (който и той бил мъничък, не по-голям от кибритена кутийка) и след това да си взема flash-карта. Идеята каква е – ами вземам си карта, но след една година решавам, че ми трябва по-голям обем. Вземам си по-голяма карта, а четецът си ми е същият. Не е много по-голямо от “писалката”, но е по-“надстройваемо”. А “писалката” трябва или да се продаде втора ръка, или да се изхвърли или да се зарие в прах 😉
  Та тази идея как е?… Така де, щото и аз се замислям сииилно, мнооого силно за usb 😉

 5. Яска, по принцип има много логика в разсъжденията ти.
  Но мен лично ме притеснява това, че трябва да внимавам и 2-те устройства да са нон-стоп в мен. Все ще забравям я едното, я другото.
  Май ще го бъде с този USB драйв, и то по-скоро отколкото си мисля.

 6. Всъщност всички USB-storage неща при мен тръгват като SCSI, а Ясене идеята с четеца не е никак лоша, но определено четците, които съм виждал са поне два пъти по-големи от USB pen и имат един грозен недостатък – имат кабел…
  Всъщност има и още една сладка играчка – казва се MicroDrive, но е задължително да имаш PCMCIA…

 7. ВЗЕХ ГО!
  Днес го взех. 128 MB PQI Intelligent Stick 2.0 :).
  Дано да не са пари напусто!
  Вече го напълних с транферът към Пловдив.
  Ще се оплаквам (или хваля) като му дойде времето.
  Само мога да споделя колко трудно беше да го намеря – изглежда пазарът тотално е “огладнял” за такива устройства – никъде нямаше под 256 МБ, само в едно мазенце на Раковска (до другите магазини) намерихме няколко :).
  Много съм доволен от размерите. Макар да нямали значение ;). Това е около 5 см дълго и около 2 мм (да, милиметра) широко. Няма големият метален цокъл, а влиза директно в УСБ-то цялото – много хитро, дано да е и надеждно.
  Засега работи!

 8. Yovko: какво е MicroDrive? И… добре де, колко по-големи са USB-четци-те, стандартните? Аз мисля, че може и кабел да им се приспособи… дори да е удължител. Всъщност това, което ме интересува, е дали е “надстройваемо” и дали е все пак с размери, по-малки от тези на “Татра”;)))

 9. Честито, Дончо! Аз също се колебая, но много присърце ми е паднало това нещо, защото мога да го използвам като диктофон, а ми е нужно при някои срещи. Но пък е USB 1.1… Иначе го има и във 128МБ вариант само за $80 – ама никой не го предлага в България.

  IBM MicroDrive е hard disk с размер малко по-голям от монета от метално левче, което се пъха директно в слот за такова нещо (фотоапарати, mp3 players, etc.) или в държач с размер на PCMCIA карта, микродискчето заедно с държача става точно нормална PCMCIA карта и може да се пъхне във всеки лаптоп с такъв слот. Всъщност IBM продадоха преди време бизнеса си с твърди дискове на HITACHI и сега MicroDrive е тяхно дело – за момента успяват да докарат до 4GB дисково пространство при 3600 оборота. 4GB твърд диск с размер на кредитна карта как ви се струва 🙂 Е, малко по-тежичко е от USB-pen, твърд диск е все пак – метално е 😉 Под Линукс се монтира като IDE диск.
  Иначе USB-четците са по-големи заради различния размер на картите – те са MMC, SD, CompactFlash и т.н. MMC и SD са един размер, но CompactFlash е доста по-големичък формат, а няма идея да си вземе човек четец само за един вид – добре е да е универсален. Така четеца набъбва на размери – няма как… не можеш да слезеш много под размер на кутия цигари. Освен това задължително обикновено върви с кабел. Не съм виждал без кабел досега… И нещата, които носиш стават три – карта, кабел и четец… което означава, че ти трябва чанта, не можеш да си го сложиш в джоба или на ключодържателя.

 10. Всъщност, Ясене, спорът кое е по-добро е безмислен. И трите неща са си нужни и е най-добре да има човек и четец, и стик и микродрайв и още една купчина други играчки, които да ги ползват 😉

 11. Трябва да се внимава с тези китайски продукти на потребителската електроника. Имах такава USB памет на TwinMOS и се скапа за месец употреба най-много. Повредата беше механична – там където USB конектора се връзва към платката нещо не даваше контакт.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: