Plug-in Hybrid Electric Vehicle на ток в градски условия

Поне пет-шест пъти са ме питали “а как се държи Hyundai PHEV само на ток?”. Днес се сетих да направя няколко снимки, защото имах класически случай на по-дълго градско, изминато само на ток.

Та тази сутрин закарах Калина от Лозен до СУ-то, защото детето ходи на някакви арт-класове за деца в Академията. Не съм супер-щастлив от това (артаджийските неща са ми бая чужди), но като баща съм длъжен да ѝ помагам да се учи да прави това, което прави с най-голямо желание и любов, та от там и усилието ми да се хвърля сутрешния делничен трафик (който все пак е ваканционен, но си го има), за да отидем до СУ и обратно. Но за друго ми е приказката тук.

Колата беше заредена до 100% през нощта. PHEV-ите винаги се зареждат до 100%, защото тяхната батерия е с по-малък работен капацитет от класическата електричка. Поне моят няма опция за “заряд до 80%”, най-вероятно защото Хюндай за го дали този пазещ резерв вътре в батерията (подобно на BMW при iX3 модела, но то все пак си има 80% заряд).

Зарядната станция на на електричката “вдига” Хюндая от 10% до 100% само за час и нещо, за разлика от неговата си собствена зарядна, която е два и половина пъти по-бавна (но пак върши идеална работа за зареждане вечер).

Тук споменавам една логистична грешка от вчера, която обаче не изкривява пробега на колата! На мен вчера ми духаше студено на големия нос, та затова бутнах климатика на 25 градуса (вън беше 35 и тоя духаше като луд). Днес, влизайки в колата, забравих да го върна на 22 и понеже сутринта в Лозен навън беше 20 градуса, PHEV-ът си запали двигателя, за да дозатопли до 25 градуса, колкото му бях поискал (топли само чрез бензиновия двигател, охлажда с електричество). Ядосах се на невниманието си, върнах го на 22, но той запали ли си веднъж бензиновият двигател, го държи включен поне една минута (ако е студен). Това писане го направих, за да обясня разхода от 0.1 л/100, който се вижда на снимката. Този разход обаче не влияе на пробега, защото двигателят в този случай не се използва за мощност към колелата, само дозарежда батерията (но тя, като е на 100%, няма как да се дозареди повече, та си беше пълна загуба 🙂 ).

От Лозен до СУ по “Цариградско шосе” са 34 км. Днес средната скорост в “дългата” лента беше около 90 км/ч, та с толкова я закарах и се върнах.

За това разстояние колата употреби 50% от батерията си. Т.е., на ток ѝ оставаха още 25%. Зарядът под 25% се използва за гарантиране на комфортно шофиране с бензин, та затова ако зарядът падне под едната четвърт, колата става “стандартен бензинов хибрид”.

Така, по груба кръчмарска сметка на колата, на батерия ѝ остават още 17 км, ако смятаме същият режим на пробег (т.е. поне 15 от тези километри за скорост 90 км/ч). Правя това уточнение, защото практиката ми е показала, че в електрически режим на PHEV-ът най-добрият разход е някъде около 60 км/ч – така най-много изкарва на батерия. Може би това се получава, защото вложеният електрически двигател не е като този на стандартна електричка – само 60 к.с. е, та при скорост над 60 км/ч харчи повечко ток.

Но и така добре му се получава: сега е на зарядното, т.е. до час ще има достатъчно енергия за поне още едни 50 км градско шофиране.

4 thoughts on “Plug-in Hybrid Electric Vehicle на ток в градски условия

 1. Благодаря за добрата информация за PHEV.
  Обмислям купуване на Tucson PHEV с 13.8 kW батерия.
  Даже го покарах тестово за 1 час.
  Въпросът ми е как се държи на дълъг път.
  Например Пловдив-Созопол. В кой режим е най-добре да се кара на дълъг път?
  Какво става като свърши заряда на батерията?
  Какъв разход на гориво дава тогава?
  Не мога още да реша дали PHEV или обикновен хибрид.

  1. Здравей!
   Аз горе съм описал (мисля?) как го карам на дълъг път. Но ето и тук:

   На дълъг път шофирам само в режим “стандартен хибрид”. Правя го, защото искам да имам максимално много заряд по време на целия извънградски път. Колата използва и двата двигателя, когато има нужда от повечко мощност, затова е хубаво да има батерия, докато трае извънградското пътуване.

   Когато се връщам вече към къщи и знам, че ще си я заредя у нас, обикновено на 40-50 км от София минавам на “Електричество”, тя си доизхабява всичко, което може да доизхаби от електричеството (помага и за разхода на бензин), и след това минава на хибрид, като ѝ остане под 25% батерия. И вечерта си я зареждам вкъщи. Но това го правя само, когато знам, че през нощта ще зареждам батерията.

   Примерно – ако пътувам за уикенда, в петък тръгвам с изцяло заредена батерия към Пловдив (напр.). Шофирам на “стандартен хибрид”. Докато стигна до Пловдив, батерията е на (примерно) 70%, защото самата кола гледа да изхаби “горницата” около началото на пътя. След това дозарежда, когато може. Докато съм в Пловдив не си играя да я зареждам, защото е бавно и скъпо. На връщане към София в неделя, след Вакарел превключвам на електричество и колкото има останал пробег за електричество, тя си го изхабява до София. След Вакарел е и повече надолу, та за шофиране на електричество е идеално. И неделя вечер си я зареждам обратно до 100%.

   Надявам се отговорих 🙂 .

  2. И какъв разход на бензин ти дава София Пловдив и обратно

   1. При 110 км/ч по магистралата: около 3.5-4/100 км отиване и връщане.
    При 140 км/ч по магистралата: около 4.5-5/100 км отиване и връщане.

    Това, разбира се, ако не е изтощена изцяло батерията на плъгина. Изтощи ли се батерията, разходът скача на 8/100. Затова трябва да се внимава как се шофира.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text