Плащещ резултат на първите само машинни избори

Днес наблюдаваме първите горчиви плодове от чисто машинното гласуване. В Благоевград избираха извънредно кмет.

Според “Дневник”, към 17:00 ч избирателната активност в града е била 20%, с цели 27% по-малко от 17:00 ч на предишните общински избори.

Когато в импотентния предишен парламент се дърляха за изключителното машинно гласуване, без никакви хартиени бюлетини, паралелно във Фейсбук се дърляхме за това каква огромна глупост е подобна идея. Особено за избори, които практически бяха след два-три месеца.

Тогава най-големият довод беше, че чрез единствено машинно гласуване лишаваме огромна част от избирателите от възможността да подадат гласа си. Което е скрито въвеждане на образователен ценз. Което без съмнение удря върху по-нискообразованите слоеве на обществото. Които обаче имат същото право да гласуват, както всеки друг.

Сега в Благоевград виждаме какво става. По-малко от половината са гласували при “само-машинните” избори. Ще е интересно да видим дали в секциите, където има само хартиено гласуване, имаме същата ниска избирателна активност. Ако активността в “чисто хартиените” секции е същата, значи причината за ниската избирателна активност най-вероятно е другаде. Ако обаче там видим активност, която е подобна на тази на миналите общински избори, тогава нещата ще са съвсем ясни.

По БНТ1 интервюирани от “чисто хартиената секция” хора споделиха, че ако е било машинно гласуванаето и там, те не биха гласували. Естествено, имаше и хора, за които машинното гласуване не беше проблем. Но дали без да искат, дали нарочно, от общо три интервюта в две от тях говореха, че не биха гласували, ако гласуването беше с машина.

На 11.07. май по-интересното ще е колко хора са гласували. Защото, по мое лично мнение, ако са гласували под 30% от хората, избраният парламент ще бъде всичко друго, но не и легитимен такъв. Особено, ако няколко месеца преди това сме имали много по-висока активност.

Естествено, законът не допуска сценарий, при който под определен брой гласове изборите да са нелегитимни. Те винаги са си. Депутатските места се разпределят според броя на валидните гласове. Но от чисто морална гледна точка избори, при които на сила част от хората са лишени от възможността да подадат гласа си, не са легитимни.

Знам, че много от моите интелигентни и знаещи приятели ще си кажат “абе какво толкова, толкова е лесно с тези машини, че ако някой не гласува, то проблемът си е негов”.

Аз не съм съвсем съгласен с подобно твърдение.

Познавах и познавам много по-възрастни хора, от поколението преди моето (че и от моето!), които само при мисълта да се сблъскат с машина срещу тях изпадат в такова отрицание, че дума да не стане да пристъпят в секцията.

Тези хора се притесняват от тяхната неграмотност по темата. Особено ако са във възраст, в която обществото някак очаква тези хора да могат да се оправят с банкомат или машина за гласуване.

Но тези хора най-вероятно виждат момента с машинното гласуване по следния начин:

 1. Те така или иначе гарантирано ще имат проблем с машината.
 2. Ще трябва да искат помощ
 3. Цялата комисия, а и тези, които чакат след тях, ще осъждат неграмотността им.

Следователно, тези хора ще предпочетат да си останат вкъщи, отколкото да отидат и да упражнят правото си на глас. Никой, независимо колко е грамотен или образован, не обича да бъде осъждан за това, особено публично.

Така, че в крайна сметка може да се окаже, че ще имаме едни избори, при които избирателната активност ще е драстично намаляла. От това ще са пострадали предимно париите, в които имаме избиратели, които по една или друга причина не умеят да работят с електроника (да, даже и с банкомат). Според мен тези партии са ДПС, ГЕРБ и БСП (заради възрастните хора).

Вчера се хванахме на бас с приятелче. Искаше ми се да вкарам малко интрига в тези избори, та затова, като чух с уверен глас “ДБ ще има най-малко 15% на тези избори”, веднага реших да го предизвикам с един облог. Според мен ДБ няма никакъв шанс да направи 15% на тези избори. И облогът е бутилка с добро уиски по избор на цена около 150 лв. Това са горе-долу бутилките, които си пия с най-мног кеф.

Признавам си обаче, че тогава въобще не се замислих за тази шашма, която (точно “ДБ и приятели”) заложиха в сегашните избори. Днес разсъжденията ми са в посока, че може би приятелят е бил прав, особено ако така или иначе разполага с вътрешно-партийна информация от проучвания, при която е било вече ясно, че избирателната активност сред не-ДБ избирателите ще да е ниска.

Но каквото – такова. Басът си е бас. Кой ще пие добрата бутилка ще се реши само след две седмици.


Image by rawpixel.com

5 thoughts on “Плащещ резултат на първите само машинни избори

 1. Слабо. Демокрацията е нелегитимна форма на управление така или иначе така че дали някой нямало да гласува щото бил неграмотен не е особено важно за легитимността.

   1. E, докато си говорим само с мнения, без никакви факти, няма да стигнем до някакъв common ground. Не, че е необходимо, де 😉 . Не е задължително всеки да е съгласен с другия.

 2. Целта на машинното гласуване е най-вече да елиминира ‘невалидния’ вот.
  Което го прави на 100%

  Не мисля, че някой се плаши от машините, каквато теза се лансира тук.
  Звучи нелепо.

  Обяснението за намаленият брой гласували по-скоро може да се търси в отключените вече граници както за работещи, така и за туризъм, както и в традиционно по-слабия вот на такъв тип избори + балотаж.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: