Прочетох и програмата на ГЕРБ

Програмата на ГЕРБ (най-накрая) е налична. Един бая голям PDF файл, в който са преплетени хвалбите от това колко успешно е управлението им дотук и как смятат да продължават.

Понеже нямам време да чета внимателно 126 страници, реших първо да се съсредоточа върху това, което ме потресе в програмата на “Демократична България”. Въпросът, на който търсех да си отговоря беше: какви са плановете на ГЕРБ за данъците. Едно бързо търсене на думата “данък” показа, че тя се намира в пет страници от целия текст.

Естествено, на първо място се дискутира отношението на ГЕРБ към плоския данък.

В програмата ми недвусмислено е казано: “премахването на плоския данък ще постави повече въпроси, отколкото отговори”. Моята позиция тук се покрива изцяло с позицията, посочена в програмата им.

В ГЕРБ смятат, че ако се върнем на прогресивното облагане, средните доходи (тези между 1000 и 2000 лв) трябва да бъдат обложени с 22%. Смятайте как ще изглежда таблицата на прогресивния данъчен процент след това.

Като цяло, ГЕРБ не възнамеряват да променят така съществуващата национална данъчната рамка (за съжаление, има уловка и тя е в думата “национална”!), както в частта с данъци върху сделки с финансови инструменти, така и данък печалба на дружествата. Дотук – идеално.

Точно се зарадвах, че партията, която с голяма вероятност ще управлява отново не смята да пипа данъчната политика и забелязах следното нещо, непосредствено под заявката за запазване на плоския данък:

Необходимо е да се мисли за укрепване на данъчния капацитет на местните власти. Въвеждането на подоходен местен данък не е нова идея и ще даде възможност за реална децентрализация и провеждане на икономическа политика от местните общности. Разбира се преценката за това ще е в ръцете на местните власти.

От така прочетеното си правя извода, че ГЕРБ възнамеряват да работят за въвеждане на подоходен местен данък. Разбира се, никъде и дума не става, че това ще е за сметка на плоския данък. Т.е. плоският данък остава 10%, но ГЕРБ ще подкрепят намеренията на общините за реална децентрализация чрез въвеждане на нов подоходен общински данък. Което, в крайна сметка, си е увеличение на данъците, при това съвсем не символично!

Чудя се, колко ли би бил такъв данък, че да оправдае значението на фразата “реална децентрализация”. Примерно – за една София, общ. Панчарево. 2%? 4%? 10%? Но всъщност това няма абсолютно никакво значение: и пет лева на месец да е този нов подоходен данък, в никакъв случай не бих подкрепил намерения за нов рекет към всички нас!

Докато изразходването на рекетираните от нас пари е силно непрозрачно и изключително корупционно, не бих подкрепил и един лев за която и да е търтейска администрация. Много жалко, че ГЕРБ засвириха и те по струната да рекетират повече всички нас. Да ви кажа честно: и изцяло прозрачно да е, след като нямам аз контрол на това изразходване, отново не бих подкрепил никакво увеличение на данъци.

Смятах да чета по-подробно програмата им, за да видя какво смятат да правят с другата огромна измама: понзи-схемата, наречена “държавна пенсия”. Щеше да има смисъл да го чета, за да се подсигуря, че няма някоя нова глупост там. Но при положение, че най-важната част от програмата им за мен е пълна фира, няма смисъл да си губя времето с останалите неща.

С намеренията си за въвеждане на нов, общински подоходен данък, ГЕРБ ме загубиха като възможен техен избирател.

Тук не става въпрос вече за “кантар” между намеренията на “Демократична България” за унищожаването на плоския данък в името на “социалната справедливост”.

Тук става въпрос за рекетиране на още пари, за да може да се създават още търтеи, които след това ще искат още пари.

За да взема окончателното си решение остава да прегледам програмата на последната партия, за която евентуално бих могъл да дам гласа си: “Консервативно обединение на десницата”, на кратко КОД.

Сайтът им продължава да изглежда като правен от студент с бегли познания по WordPress (той всъщност е реализиран с WordPress). Но не гледам технологията, а съдържанието. А като съдържание там има политически позиции на по-предните хора от партията. Но няма програма. Предвид, че остават по-малко от три седмици до изборите не вярвам да видя програма. Но ще продължавам да проверявам.

Ако положението се задържи така следващите няколко седмици, “Демократична България” ще има гласа ми, защото те са най-малкото зло към момента, сравнено с всички останали политически сили и програми.


Used above image: danger png from pngtree.com

4 thoughts on “Прочетох и програмата на ГЕРБ

 1. Здравейте,

  Като че ли си противоречите? В предно изказване, казвате: “Хубавото е, че вече е точно и ясно в кой политически спектър стои “Демократична България”. Вчера те категорично се идентифицираха като ляво-центристка коалиция. Не само чрез думи. Чрез нещо много по-убедително: чрез най-сериозното политическо изявление на една политическа сила: предизборната ѝ програма!”, а сега “Ако положението се задържи така следващите няколко седмици, “Демократична България” ще има гласа ми, защото те са най-малкото зло към момента, сравнено с всички останали политически сили и програми.”

  1. Ако имате предвид, че си противореча, защото ще гласувам за ляво-центристка коалиция, то сте прав. Не ми е приятно от така създалата се ситуация, но гледайки всичко, което има на “политическия тезгях” на тези избори, “Демократична България” е най-малкото зло. Дори, ако сложим екзотиките също.

   1. Тоест няма да гласувате за ГЕРБ, понеже въпреки, че няма да пипат плоския данък на държавно ниво, ще отвържат ръцете на общините за собствена данъчна политика и някои от тях МОЖЕ и да сложат допълнителен данък. Обаче, ще гласувате за ДБ, които със сигурност ще махнат плоския данък? Наречете ме глупав, но не виждам логиката.

    И не, не поддържам ГЕРБ – не са достатъчно десни за мен, а и кадровата им политика е ужасна. П:о скоро клоня към КОД. Онзи ден попитах д-р Москов дали гарантира, че в листите им няма да има от ДЦ и БКП номенлатурата. Отговори, че гарантира на 100%. Другото което попитах е какво е отношението им към правото за придобиване,носене и използване на оръжие за самозащита на живота,здравето и имуществото на законопослушни граждани – отговори, че ще ми отговори (скоро) 🙂

    1. Да кажем, че единствената причина, за която бих гласувал за ГЕРБ, е запазването на плоския данък. Имам солиден списък от причини защо не бих гласувал за ГЕРБ.

     Написал съм вече: човек избира най-малкото зло, прави най-приемливия компромис. В случая с ГЕРБ: да развързват ръцете на общините допълнително да товарят с кражба населението си е нещо, което за мен е по-сериозен deal breaker от това, че “Демократична България” ще премахва плоския данък.

     Сега, ако сравним действието на ГЕРБ с програмата на БСП, които освен, че ще премахнат данъка, ще завишат солидно и кражбата, тогава естествено, че ГЕРБ е за предпочитане. Но аз никога не съм се колебал между ГЕРБ и БСП :). Очеизвадното по-малко зло от тези двете е ГЕРБ.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: