Аз броя, Ти броиш, Той брои…

Преди по-малко от месец напуснах “Да, България”. Въпреки това съм убеден, че ако нещо не ме възпрепятства сериозно, ще бъда (отново) застъпник на следващите избори.

Кампанията “Ти броиш” на “Демократична България” е едно много смислено начинание и аз съм убеден, че няма човек, който да се интересува от това изборите да са максимално честни. Независимо дали премиер ще стане някой от ГЕРБ (Борисов нали уж даде заявка, че щял да е партиен строител само, мат’рял кой-знае колко няма, но да видим), Кукурнелия (тогава няма кой да ни помогне, но всеки народ си заслужава съдбата), Трифонов (държава-чалга, що не?), или някой друг, най-важното е този някой да спечели властта чрез честни избори.

На застъпникът са абсолютно забранени всякакви партийни символи (да, маска на “Демократична България” е предизборна агитация), както и му е абсолютно забранено да извършва агитация (то на всеки е забранено, така или иначе). Затова не е кой-знае колко голяма работа коя политическа сила ме упълномощава да съм наблюдател от нейно име. Застъпникът не брои, не упътва хората насам-натам, не дава акъл на комисията (освен ако не констатира нарушения). Само и единствено наблюдава.

Единственият контакт на застъпника с излъчилата го партия е, ако се констатират нарушения и комисията откаже да реагира. Тогава с телефоните за контакт се осъществява връзка с хора, които знаят какво се прави, за да се реагира на измами в изборния ден. И, разбира се, застъпникът получава копие на протокола, което трябва да предаде в края на изборния ден на контакта си.

Моите причини да бъда застъпник:

  1. Честният изборен процес е най-важното за деня на изборите. По-важно дори от това коя партия ще спечели. За да се подсигури това трябват хора. Аз се чувствам подготвен. Ще опитам да навия Весела и Ангел да помогнат и те. Мисля, че такъв опит би бил полезен и на двама им.
  2. Застъпникът има възможността да наблюдава изборния процес в детайли. Да го прави не само заради партията, която представлява, а най-вече за това да помогне изборният процес да бъде без фалшификации. Когато сте там, с комисията, вие имате задачата и възможността да наблюдавате, намирате и сигнализирате за грешки, които биха довели до грешно преброяване. Имате възможността да сигнализирате за грешки. Дали грешката е умишлена или не – това няма чак толкова значение, стига да е отстранена навреме. “Ти броиш” са дали детайлно описние на правата на застъпника, ако ви се чете повече.
  3. Интересно е да наблюдаваш изборния ден. Срещаш се с най-различни хора. Виждаш всеки как подхожда по различен начин към момента на избора. Можеш да разговаряш с тях извън секцията, ако решиш (но нито ти си длъжен да го правиш, нито те са длъжни да ти обръщат каквото и да е внимание). Разбира се, това разговаряне не може да включва агитация или проучване от типа “абе ти за кой гласува сега”.
  4. Последно, но не на последно място, застъпническата кампания на “Демократична България” е яка. Лесно, просто и удобно. Разбира се, няма как да се избегнат чистите бюрократични затруднения, които държавата е поставила пред набирането на застъпници. Но може би точно заради това си струва.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: