Презареждаема батерия VARTA

Когато ме помолиха да използвам и пиша ревю на челника на Варта, по същото време споменаха и изпратиха и една тяхна презареждаема батерия (powerbank). Изпратиха ми я заедно с челника, но поради по-дълго използване, преди да съм сигурен, че мога да напиша нещо, чак сега имам впечатления.

Първото, което се забелязва, когато вземеш батерията в ръце, е големината ѝ. Да, тъничка е, горе-долу колкото по-масивен таблет (моят iPad Mini с калъфа си е толкова дебел). Горе-долу обаче и по размер е колкото един iPad mini. Варта са избрали интересен похват: да съберат елементите в по-голяма, но почти два пъти по-тънка от нормалното батерия:

Тази форма има и своя плюс, защото самата батерия може да се използва като солидна поставка за устройството, което се зарежда. Корпусът е изцяло от матов алуминий, което дава усещане за солидност, но пък лесно се хлъзга от всякакви повърхности. А това може да е проблем, ако сте сложили устройство за заряд отгоре и искате да си ги вземете и двете във вас. Аз при първа възможност ще ѝ залепя силиконов стопер, който да ми помага в такива случаи. Само трябва да намеря някой не толкова здрав, защото ще се цапа доста бързо.

Батерията не предоставя възможност да зарежда устройства безжично. Това не ме учудва, защото при 12000 mAh няма да може кой-знае колко да се радвате на безжичен заряд, но пък друга страна, солидната ѝ площ щеше да направи удобно подобен начин на зареждане. Наличието му обаче много вероятно щеше и да оскъпи значително изработката, а от там и цената ѝ. Но щеше да е приятно допълнение.

При тази площ на корпуса, аз, ако бях на Варта, щях да направя и модел със слънчев заряд. Естествено, щеше да е по-трудно, защото тази част на корпуса щеше да по-чуплива, но вече има чудесни решения и в тази област.

Иначе, батерията се държи… ами държи се като стандартна батерия от този тип. Има един micro-USB вход за зареждане, един USB-C вход/изход, от който може както да се зарежда, така и тя да зарежда устройства, и един стандартен USB, в който може да включите какъвто и да е заряден кабел.

Допълнително има и копче, от което може да “съживите” батерията, ако не се усети самата тя, че има включено нещо за зареждане. Обикновено се усеща, но веднъж или два пъти ми се случи да трябва да форсирам аз старт на зареждането.

Доста неща ми харесаха в това решение на Varta:

  1. Батерията е по-големичка, но пък големината ѝ дава възможност да е поставка на устройството, което зареждате, без да се “килва” насам-натам устройството.
  2. Зарядният ток е добър (3А при USB-C, 2.4A при USB-A). Върши работа даже за power hog като таблета ми с ящна, мобилна игра. Успява да го държи на 80%, което за батерия не е никак зле. От друга страна, това пък значи че не е съвсем 2.4А тока при всички обстоятелства, но е факт, че зарежда добре.
  3. Зарежда се сравнително бързо, особено през USB-C.

Това, което не ми хареса:

  1. Понякога отказваше да ми зарежда телефона през USB-C. Просто нещо не се разбираше с него, или телефонът пробваше да зарежда нея, вместо той да се зарежда от нея. Предполагам, някаква неразбория с USB-C протокола и като резултат – голяма обърквация.
  2. Гладка и изящна е, но тази гладкост няма да се задържи дълго (след известна употреба), обаче вечно ще остане хлъзгава. Ако пренасяте батерията с устройство върху нея… просто недейте.
  3. Нестандартният размер я кара да е непригодна за който и да е джоб, пригоден за подобен тип техника. Много раници имат вече джобове за такива батерии. Тази няма да влезе в никакъв такъв. От друга страна обаче, винаги лесно ще я намирате в чантата, защото с този размер определено “изпъква” сред останалите неща.
  4. Не видях никъде изрично споменато, че поддържа pass-through-charge: докато зареждате батерията, да може да зареждате и устройства, включени в зарядните ѝ портове. Pass-through е почти задължителен елемент на по-високия клас батерии, а тази има вид на такъв, но не го поддържа. Или поне аз не бих рискувал да пробвам, при положение, че не е изрично споменато нито в описанието ѝ, нито на пакета.

Батерията има своите предимства и недостатъци. Като цяло, по-скоро ми харесва като решение. За да беше “идеална”, трябваше да има wireless charge от едната страна и слънчева батерия от другата. Но… тогава сигурно щеше да струва три пъти цената ѝ сега.

Дали ще използвам батерията и за в бъдеще? Определено! Ще стои в чантата, близо до челника, и ще гледам да е винаги заредена. Така или иначе, Веси ми взе веднага по-малката батерия, защото реши, че две в чантата са ми много (и е права, че е така). Е, онази беше по-малка и много китайска: от 5000-те mAh по спецификация едва ли има повече от 3000, но пък за сметка на това е единствената ми батерия, която има wireless charge и самата тя поддържа pass-through-charge. Но по-голямото е по-добре, затова ще задържа Вартата за мен, а Веси ще се радва на другата.

Според мен дали тази батерия ще е успешна или не зависи от това за колко ще излезе на пазара. Ако цената е конкурентна, все пак това е VARTA и смятам, че ще бъде успешна. Ако цената е нелогична, хората ще се ориентират към по-китайските батерии.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: