А останалите 8759 часа?

По БГ Радио от три седмици ми проглушават ушите с реклама за “часът на Земята”. Един час време на 31.03. Който, разбийш ли, ще донесе просветление на неграмотния народ, щото той да се сетил, че има такова нещо като Земята.

Тъпо и плоско, като масата популярни еко-инициативи! Лошото е, че еко-инициативите достигат такива висини на тъпотата вече в световен мащаб (от тук и въпросния “час на Земята”).

Аз няма да участвам. И ще обяснявам на всеки, включително и на децата ми, защо не трябва да се хващат на такива фалшиви инициативи. За да могат да мислят и да решават сами, а не подтикнати от реклами по разни медии.

Защото, даже да участвате, на Земята не ѝ пука. Защо ли? Четете по-долу!

Енергопотреблението и енергопроизводството

Енергопотреблението компенсира подобни “важни инициативи” с включване на допълнителни товари, които да поемат освободената от осветление мощност. Електропроизводствената и електропреносната мрежа са изключително сложни системи. Веднъж произведена, електрическата мощност (позната още като “ток” за тези, които участват в инициативата) трябва да бъде консумирана. Или разсеяна. Иначе стават фоерверки. И сериозни бели.

Малко математика:

 • За по-просто приемаме, че реактивната и активната мощности ги няма и има само една “мощност”. Ако не знаете какво е реактивна и активна мощност, още по-добре за вас. Та за един час приемаме, че имаме само активна мощност и това е! Смята се по-лесно!
 • Да приемем също, че за един час се изключат 700,000 лампи по средно 60 вата всяка. Това прави 42000Квт моментна мощност, което от своя страна прави 42Мвт/ч консумация на енергия, “спестена” за този един “час на Земята”

В България електроенергията се произвежда основно от ТЕЦ и АЕЦ. И двата типа мощности не са като ключа на лапмата у вас, която ще изключвате на 31.03. Това са тежки и интертни мощности, т.е. въвеждането им в експлоатация (включването им в националната енергопреносна мрежа) и съответно извеждането им от мрежата е сложна операция, планира се с месеци и се изпълнява прецизно. Поради тази инертност, тези мощности ще продължават да произвеждат електроенергия, независимо от часовете на Земята, на Меркурий, Венера или дори часът на Плутон.

Ако се появи излишък на мощност, енергопреносната мрежа автоматично компенсира това, като включва допълнителен товар. Най-често този товар са водните помпи на ВЕЦ, които засмукват вода и я качват обратно в язовира. Така поне водата може отново да се ползва за производство на ел.енергия.

Защо часът в вреден

Твърдо смятам, че “часът” е по-скоро вреден. Защото създава у хората чувство, че реално са направили нещо. А те всъщност реално нищо не правят. Освен да слушат реклами как “тази или онази банка подкрепя часът на Земята” (по БГ радио днес). Дори не спестяват въглеродни емисии за този един час.

Давайки усещането, че си направил нещо, ти съвсем реално спираш да правиш повече, защото “ами нали участвахме в часът на Земята, стига ни толкоз”. Защото най-лесно е да си спреш лампата за 60 мин и да изчукаш жената/мъжът например. Или да слушаш “Концертът на свещи” на БГ Радио например.

Ако наистина ви пука!

Ако наистина ви пука за потреблението на ел.енергия в България, не се занимавайте с глупавите, популистки инициативи като “Часът на Земята”. Ето ви няколко предложения, чрез които реално ще помогнете да се намали мръсотията:

 • Сменете си лапмите с енергоспестяващи. Да, струва парички. Не е като да спреш лампата за един час, иска да преглътнеш и да дадеш едни 3-6 лв/лампа. И недейте купува от китайските, защото траят по 3 месеца и реално повече цапат природата, отколкото да помагат!
 • Научете се кои отпадъци са изключително вредни и отровни за природата. И спрете да ги изхвърляте в кошчето, защото “ами то така по-лесно”. София няма все още завод за рециклиране на отпадъците, а дори да имаше, една изхвърлена в коша батерия трови около 1м2 площ. И това е доказано. Една мъничка батерийка. Колко изхвърлихте миналия месец?
  Батериите може да събирате в торбичка и да изхвърляте на специализираните места. Има ги в повечето училища и детски градини, има ги и в повечето магазини. Е, иска допълнителен ангажимент да се сетиш и да ги хвърлиш, ама нали ви пука за природата?
 • Лампите! Особено луминисцентните! Както и другия електронен боклук. Особено ако съдържа акумулаторна батерия или друга форма на олово. Всичко това изхвърляйте на специализираните места. А не в коша.

Умишлено не говоря по-горе за разделното събиране. То има смисъл само ако има изграден завод за рециклиране на отпадъци. А за жалост такъв все още няма. Така че сега и да не изхвърляте разделно, няма значение. Всичко отива на сметта, “заедно и поотделно”, както адвокатите обичат да пишат. Но за електронния боклук има преработка и това е най-важното!

Умишлено не говоря и за по-малкото шофиране. В горивата има достатъчно “еко-такси”, с които шофиращите плащат скъпо и прескъпо за удоволствието. За какво се харчат тези пари е друга бира (или бензин?), но така или иначе – еко-такси има!

От вас се иска да направете само гореописаното и ви гарантирам, че няма нужда да участвате в измислени маркетингови инициативи като “Часът на Земята”. И че ще допринасяте за Земата през всичките 8760 часа в годината, а не само през един от тях!

Image (cc by-sa) adria.richards

17 thoughts on “А останалите 8759 часа?

   1. Тук не мога да не цитирам един приятел, които ме запозна с тази инициатива:
    “И нека на 31ви точно в 8:30 да запалим светлината на цивилизацията като символ на борбата срещу настъпващите мрак, суеверие и тирания.”

  1. Искаш да кажеш, че вече има смисъл да се ползват жълтите, зелените и сините контейнери? И че те отиват в този завод?

 1. е , чак пък “Електропроизводствената и електропреносната мрежа са изключително сложни системи” . Добре, че не са, щото щяхме да стоим все на тъмно и студено.

  Има няколко сериозни технически грешки в поста :

  1. Не се включват допълнителни консуматори за “компенсация” , най малкото защото е навъзможно да се произведе повече нергия, отколкото се консумира :), т.е няма какво да се компенсира. Умишлено изключвам наличието на ПАВЕЦ , за какво се ползва и т.н.

  2. 40 МВ е малка мощност – 10% от един генератор на ТЕЦ , или няколко на ВЕЦ ! . Един 400 МВ генератор без проблем може да понесе 10% намаление на товара , или пък просто ще се спрат 1-2 ВЕЦ-а .

  Т.е. така наречения час на замята дори няма да бъде забелязан от енергосистемата.

  Дневните вариации на товара на енергосистемата са 2 000 МВ , пък се поемат доста успешно . 40МВ, та дори и внезапна промяна са пренебрежимо малко. – 1% от минималната и под 1% от максималната.

  1% изменения на товара, ако бутне (или дори се забележи от ) системата – е……ти системата.

  Иначе си прав за другото де.

  1. За мен са си сложни :). Иначе и аз съм съгласен, сигурно имам технически грешки.

   Мисълта ми основно е за това как се измислят начини хората да се чувстват съпричастни към едно голямо НИЩО. И по този начин се пилее тяхната, човешката енергия. Защото остават с впечатление, че те са дали тяхната част.

   Мерси за корекциите, интересно е наистина да се знае!

 2. Много интересна гледна точка.

  Да, има смисъл да се ползват жълтите, зелените и сините контейнери, те отиват в този завод/инсталация. Не слушай простите хора, които са видяли, че ги събират (трите контейнера) заедно и за тях това е аргумент да НЕ си разделят боклука.

  Иначе за круките си абсолютно прав. Както и за комерсиалният отенък на кампанията, но … който иска може да направи много неща в името на каузата. Но … и те един ден ще станат комерсиални. Това обаче не означава да не се борим, нали? 😉

  Поздрави

 3. Проблемът е малко по-различен. Генераторите (ТЕЦ, ВЕЦ , та дори АЕЦ) се регулират по мощност без особени проблеми , но КПД е най-високо при номинален товар . Всяко намаление на мощността влошава КПД-то , затова драстични промени в товара не са особено желателни.

  Например маневреността (промяната на мощността) на един генератор в тец е 4 МВ/мин, т.е за 10 минути може да намали мощността си с 40 МВ. По горе излъгах – един генератор на ТЕЦ обикновено е 200 МВ, а не 400, но това не променя картинката особено.

 4. Като каза, “купувайте енергоспестяващи крушки” и направо ми настъпи едно болно място! 😉

  Много мразя “енергоспестяващите” крушки, основно защото:
  – спестяващ ток, обаче:
  – работят далеч от “рекламираното” време от незнамсиколкохиляди часа; често и скъпите такива крушки издържат по-малко време от крушка с нажежаема жичка
  – светват слабо и чак след известно време развиват пълна мощност
  – не обичат влага, често пускане и спиране (не обичат да бъдат пускани/спирани често)
  – съдържат много вредни вещества, някои от тях се отделят в атмосферата когато крушката изгори
  – светлината им е “студена” независимо от рекламираните свойства
  – светлината е и “трептяща”, както на старите CRT монитори, което е МНОГО вредно за очите и мозъка

  Моят съвет е да си купувате от новите халогенни крушки със стандартни фасунги: топла светлина, добра издръжливост, икономични (поне 30-40% по-икономични от обикновените крушки), няма трептене на светлината, уютни… 🙂

  1. И аз не ги харесвам особено. Но наблюденията ми са, че като цяло работещите работят много дълго време :). Пример: у нас имам около 16 лампи. От тях подмених две, защото не издържаха дълго време. Останалите работят вече година и половина и нямам проблеми с тях.
   Мисля си, че като по-сложно устройство от нормалната лампа, и производствените дефекти за повече. Просто трябва да си искаме гаранцията за тях, защото те обикновено идват с гаранция.
   И още нещо: колкото по-скъпа, толкова по-вероятно да няма проблеми. Китайските наистина свършват бързо. Ако е 7+ лв лампата, обикновено работи.

   Иначе 100% за халогенните, но те не бяха “мейнстрийм” когато се оборудвах в къщи :). Не знам дали викаш “халогенни” на ЛЕД лапмите, но бъдещето е на ЛЕД лампите според мен!

 5. И ние сме с енергоспестяващи навсякъде (година + без проблеми), взимаме си warm light, повечето са Phillips и Opal. Не съм забелязала да палят бавно или да трептят, да не говорим каква щеше да е разликата в сметката за ток.

  Има смисъл да се рециклира, дори и да е само за да свикваш; за съжаление в нашия квартал няма кофи. Oт повече от година. Oт общината казаха, че развалили стария договор и търсят нова фирма, ама вече поизгубих надежда.

  Някакси много по-малко шум се вдигма около деня на водата. Разхищението на вода и загубите по ВиК мрежата, изобщо състоянието и управлението на водните ресурси в БГ ми се струват също толкова важна, направо жизненоважна тема, която всеки забравя много бързо. Дори и след поредните наводнения.

  Имаше някъде класация за консумирана енергия.за производство на единица БВП зс страните в Европа и може да се сетите, че ние сме направо off the charts. Но промяната няма да дойде от гасенето на лампи, а от промяна в мисленето, инвестиции в инфраструктура и облекчения/насърчаване за висока енергийна ефективност – било чрез данъчни облекчения, преки инвестиции и т.н. Защото цифрите за загубите са страшни.

 6. Идеята на “Часът на Земята” не е да се пести ток, а да даде повод за дискусии като тази тук, както и да разберат хората, че “Часът на Земята” трябва да е всеки час.

  А дори и цяла България да си спре крушките (което естествено няма да стане), това потребление е без драматично значение за енергосистемата.

 7. Ето какво писах и аз преди година: http://damon.rally-club.net/blog/?p=210

  И макар като се замисля сега, бих променил някой неща в поста, все още не вярвам напълно, че тоя Earth Hour върши изобщо някаква работа. След като даже се и рекламира, някак си остава горчив вкус в мен. За жалост съвременните хора загубват малко по малко възможността си да мислят.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text