LAN през електрическата мрежа

От известно време мисля да свържа електрониката около телевизора със сървъра, като използвам LAN, но през електрическата мрежа, а не с отделен кабел (Веси мрази всякакви кабели, а и на мен не ми се ще да опъвам кабел през цялата къща). Понеже Wireless-а около телевизора е слаб реших, че подобна инсталация ще работи по-добре (сега понякога дори губи wireless сигнала, какво да се прави, долу в ниското е сложено).

Стандартът (май от известно време е стандарт) се нарича “Home Plug”. Звучи малко като заглавие на лош порно филм, но всъщност има даже алианс на производители, които поддръжат протоколите за обмен. Решението по този стандарт прилича на зарядно за батерии, но всъщност има куплунг за мрежов кабел. Ръчвате едното в контакта, свързвате  мрежовия кабел. Ръчвате другото в контакта, свързвате и другия мрежов кабел. И така имате все едно един switch, чиито портове за “разхвърляни” по контактите в къщата ви.

От търсенето, което направих, изскочи D-Link Powerline 200M HomeplugAV Starter Kit, предлаган от Pro-BG. Понеже никой от хората покрай мен нямаше опит, който да сподели реших, че аз ще съм първия, който ще го пробва.

Днес ми доставиха кутийчето и като се прибрах от работа го инсталирах. Не директно на TV устройството, защото исках първо да премеря скоростта (така и не ми остана време да го инсталирам на самото устройство, но нали и утре трябва да се прави нещо).

От единия до другия контакт имам някъде около (по много груба оценка) 50м кабел. За съжаление, има доста шумящи непрекъснато устройства в мрежата, така че устройствата не успяват да стигнат повече от 1.2MB/sec, но за сметка на това ги държат стабилно. Това е около 10% от максимално допустимата скорост, но не мога да си представя при какви условия ще постигнат максималноr допустимата скорост от 100Мбит. Тези устройства се влияят силно от работещите в къщата уреди, а по време на пробата доста уреди работеха. Още повече, че дори при “спокойна зимна вечер”, четирите климатика пак си бръмчат, т.е. смущения в мрежата ще има.

Въпреки ниската скорост обаче, трафикът беше “стабилен”, т.е. нямаше пикове “нагоре-надолу”, както понякога се получава с безжичния. Мисля, че като цяло решението ще свърши работа, но за съжаление пак няма да може да се гледа Bluray директно от сървъра. Както и да го смятам, при под 2MB/sec ще накъсва сериозно. Но нищо не пречи да се пробва, разбира се. Но това, типично по Димитровски, го оставих за утре :).

8 thoughts on “LAN през електрическата мрежа

 1. То вече е късно, но принципно твоя проблем със слабия уайърлес сигнал в хола има решение с поставянето на безжичен repeater някъде на втория етаж, който да “усилва” сигнала от долния (основен) рутер.

 2. Не ми стана ясно – трябва ли контактите да са на един кръг? Ако не, значи ли че някой отвън може да прихване данните?

 3. @zdravko: Няма да стане, мисля че с повтаряч няма да стане също. Иначе сигналът не е лош в къщата, но самото устройство явно е с по-малка антенка.
  @Miro: Да, трябва да са на един кръг. Да, може някой да се “запие” в мрежата, затова има бутон за подсигуряване на връзката.

 4. След като според стандарта може да се постигнат 100 Mbit-a,а ти постигаш само 1,2 MB/s, да няма някъде устройство което е вързано на 10 Mbit-a – щото 1.2*8 излиза баш ~ 10 и ограничението да идва от там ? 🙂

  1. Не, няма ограничения по пътя. 100Мбит рутер (даже да не е гигабитов), 100Мбит “електрически адаптори”, 1Гбит мрежова карта на МакБука.
   За съжаление, смущенията са причината, действително имам доста работещи климатици, а техните смущения разказват играта на този вид устройства.

   1. това е най голямата простотия която съм чел

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text