Шкодилашки

От два и повече месеца добрата труженичка, нашата Шкода, прави проблем. При леко задържане на спирачките, в онзи момент в самото начало на убиването на скоростта, се появява едно биене, което се чувства най-много отпред на колата. За сефте го почувствах на път за Лещен, за семинара на SimpleStudio. От тогава все се каня да ходя да я гледат и все не го правя.

С времето това биене нито се засили, нито намаля. Но започна да ме дразни! И в понеделник реших, че е крайно време да видя какво става и тази седмица се стегнах и отидох до сервиза на Стойко.

Диагностиката показа недобре балансирана предна гума (цели 30 грама разлика), която бе оправена и прехвърлена отзад (че май самата гума е нещо “крива”). Дали заради този дисбаланс гумата е успяла да разбие “нещо” от предницата (вече забравих кое нещо), дали от нашите пътища, но “нещото” трябваше да се смени.

Е, сменихме го. За съжаление обаче, биенето пак го почувствах на прибиране от сервиза. Много намаляло, но пък като се появява, се чувства доста по-твърдо някак от преди. И утре/другиден шкодичката ще е обратно в сервиза, за да продължат да я гледат. Жалко, че няма универсален метод за диагностика на този проблем, който да е 100% сигурен. Динамиката на автомобила е доста сложно нещо, проклетото биене може да е от много неща, затова когато се намери проблем, който би могъл да го предизвиква, той се отстранява, но ако биенето продължи, се търси следващия. И така… докато изчезне.

Това е първото проблемче, което тази кола показа за точно 4 годишната си служба при мен (дата на първа регистрация 27.01.2008). Взех я на 20 километра тогава, сега е на 115,000. Нищо по нея не е мръднало, нито разход, нито нещо по електрониката. Само нормалните консумативи по книжка. Ходили сме къде ли не с нея, никога и за нищо не се беше оплаквала, и винаги гледаше да е под 6.5л/100, независимо от понякога бързото ми шофиране по магистралата. Най-много обича да я карат с 80-90 км, тогава е способна да прояви чудена с нейния 4.5-4.8л/100 разход.

Но явно годините и службата по нашите пътища започват да си казват думата. Не знам още колко неща ще сменим, преди този проблем да се оправи. Стойкича е наплюл този път задните спирачни дискове, разбира се заедно с накладките. Явно обаче свърши (или започва да свършва) “медения период” на колицата, т.е. ще започват да се появяват проблемчета тук-там, които ще трябва да чистим. Като на всяка кола, която е на повече от 100 хиляди километра. Едно от следващите неща например е единия от тампоните на двигателя, но съвета е да го държим, докато съвсем издъхне, защото веднъж сменен фабричния тампон, ставали общо-взето консуматив, който се сменя на всеки 30-40 хил. км. Явно никой не може да ги направи така, както в производството, или никой (или нарочно!) не прави частите 100% като тези, които се влагат в производството на новия автомобил.

Спомням си навремето, може да е психологически фактор у мен, но по-предишната ни кола, Ланчиа-Делта като че ли не направи никакъв проблем, докато не стигна 105000 км (карах я от 86К). След това започна и тя тук-таме да се обажда (но тя беше на 8-10 години, Шкодата е само на 4). Дали 100,000 не е някаква граница, след която нещата вече не са същите?

Ако проблемите зачестят, май ще започвам да мисля за друг автомобил. Като си говорихме със Стойко за (новите) коли, споделих че от новите нищо друго не мога да харесам! Всъщност, единственото което ми харесва под 80К (тук слагам С класът на Мерцедес), пак е Шкода. Всичко останало ми изглежда по-зле :). Една Superb няма да дойде лошо, а и цената и за това, което предлага, е доста приемлива.

Оглеждах също така българско-китайските Great Wall, най-вече заради драстичната цена и многото екстри, които стоят срещу нея в списъка. Hover H5 например го продават за по-малко от 30,000 лв, при това с фабрична газова. А и е местен автомобил, произведен в България. Чувам и много положителни, и много отрицателни мнения за тези автомобили, но когато сериозно нещата станат за нова кола, със сигурност ще мина през техен представител, за да ги огледам.

При всички случаи обаче се надявам да имам още много хиляди с вярната Шкода. Не ни е време да се разделяме сега, рано е още!

23 thoughts on “Шкодилашки

 1. Opel Insignia е много добър автомобил. Добра визия, много екстри, хубави двигатели, има и 4х4, спечели и една дузина награди.
  Гледам дизеловите двигатели в opel.bg започват от 45к

  1. Никола… Opel… много ниско ми се струва :). А и знаеш какво говорят хората за ръждицата :)))
   Сериозно: ако трябва да ходя на Опел, по-добре да си купувам Шеви и/или Грейтуолл и да спирам дискусията 🙂

 2. Няма хубави нови коли. А Шевито – то си е Опел. Много хора са готови да убеждават колко страхотни и изгодни са едни и други марки, но истината е, че от доста години вече колите се правят, за да издържат до края на гаранцията (понякога не съвсем, и там има уловки с дълга гаранция и скъп гаранционен сервиз)…
  Казваш за Супърб, значи имате Октавия? Извинявай, ако си казвал и съм пропуснал. 115к без проблеми е супер, все пак това е немалък пробег. Добре се е представила. Иначе Супърб е готина кола, май и самите шкодаджии я тачат, да не говорим, че изглежда по-добре от Пасат (лично мнение).
  Аз съм се чудел за нас и все не мога да избера нова кола. Не говоря за цена, просто всичко е калпаво в едно или друго отношение. Последните модели KIA (и съответно Хюндай) са готини и здрави, но хем парите са също готини, хем с тия дълги гаранции обслужването излиза по-скъпо. Форд се напъват, Тойота вече не са здрави като преди, същото вече важи и за Субару…
  Може би един запазен Приус втора ръка, на който да му инсталираш допълнителни батерии и да стане зареждаем, да го ползваш от и до Лозен като електромобил. Въпреки ония скандали с дефектни педали на газта, точно тия приуси излязоха май здрави коли. Лошо, че не са plug-in, но може да се доработи.
  Или пък – идея: може да конвертираш Шкодата в електромобил. Първоначална инвестиция до около 20-30к лв. и после разходите за поддръжка и ток са в пъти по-малки. Има вече хора за това у нас, ако искаш може да те насоча да питаш за подробности. 😉

  1. Октавия, Ясен, от 4 години. Много сме доволни от нея.
   Не мисля обаче, че бих се занимавал толкова много с кола. Четейки твоите приключения с Рошко ми става ясно, че аз няма да мога да го правя същото. Нямам търпението, нямам времето, нямам и желанието. Затова и си плащам.
   Иначе се замислям за електромобил. Имаше и такива варианти, не на Шкода, разбира се.

   1. О, не говоря за ремонти сам – не е за всеки, а и аз го правех от немай къде. За електромобил – конверсия (читаво направена, разбира се) има своите предимства. Особено ценови. Та може и на Шкода, защо не – просто тоята си кола става електромобил. Отпадат по-голямата част от механичните проблеми (остават само тези по окачването). Ако пък се направи цялото управление на батериите и мотора да минава през CANbus, може направо да си пишеш програмки на смартфона да следят и управляват всичко по колата. Пак казвам, само идеи. Поздрави 😉

 3. От публикуваната наскоро статистика на TUV (http://bit.ly/z4jkcw) може да се прецени качеството на автомобилите – в първата тройка са Тойота, Мазда и Фолксваген.

 4. биене при натискане на спирачка :

  1. Спирачен диск
  2. Накладки
  3. заминал лагер на главината в следствие на кривия диск.
  4. малко вероятно – каре на полуоската.

  Вероятна причина за изкривен диск – агресивно спиране на дъжд – нагрят диск опръскан с вода. или небалансирана гума.

  Относно опелите – има такива с поцинковано купе – т.е. вечни. Пък и за 100 000 км се смяна само маслото. Аз правя по 30к- 40к на година, така че кола дето да издържа 100к си е чиста еднодневка.

  както казват – новите коли са проектирани от счетоводители, а не от инженери, но ти си знаеш.

  1. Няма крив диск, поне не се намери дотук. Днес нямах време пак да я гледат, но с времето ще покаже.
   Предницата е перфектна, след това което вече смениха. Но биенето, особено над 100км, като че ли още е там.

   1. крив диск се хваща единствено със смяна за съжаление. Всичко което описваш навежда на крив диск (или изместен,разцентрован спирачен апарат). Ако след смяната на гумата бие пак на същото място – сменете диска.

    1. Абе има и хващане с по-механични методи. Но може и да се окажеш прав…

     Но не ми се ще да сменям диск бадява!

 5. Относно Hover-a – високопроходим автомобил без дизелов двигател е голяма глупост. Еле пък на газ. По-добре нещо доказано втора ръка – тойота например, ако трябва проходимост. Иначе (само за гледането от високо) – каквато и да било “повдигната лека кола” (с правилото за 3-те Ф-та).

  Освен това Hover-a и “повдигнатите леки коли” са друг клас и имат в пъти по-големи експлоатационни разходи – да кажем 2 или 3 пъти повече.

  магистрален автомобил – пасат, шкода (то си е пасат де) . От новите пасати се оплакват (електроника и т.н.) . Новите опели няма идея как са, но проблема с ръждата го отстраниха много отдавна.

  Преди човек да избира кола трябва да седне и да определи от какво се нуждае и с каква цел го купува. Чак тогава е избора на проиводител и модел. Нискък TCO , нисък CAPEX , висока проходимост , висока скорост , тежкарлък и т.н. Всяка цел води до съвсем различен избор.

  1. Много добър обзор, благодаря! Аз не съм специалист по колите, затова и когато опре до купуване, гледам да гледам :). Но още не сме там, със сигурност не сме.

 6. Мики Блу кара Opel Zafira, 2.0 TD, доста е доволна засега от колата, разход 7.5 градско максимум, извънградско 5-6 макс., пъргава, ръжда нъц, със сигурност е над 140 000 км и май грижи никакви до момента (май я взе като беше вече на около 80-100 K, втора ръка, внос).

  Аз за Опелите чувам хубави неща напоследък, но и за Skoda Superb също хубави неща съм чувал… 🙂

 7. +1 за шкодата (Супърб-а). И аз карам като твоята Октавия, но комби 1.9 TDI от началото на 2007-ма. След време си мисля, че ще гледам за една подобна подмяна. Железни са шкодите! 🙂

  1. Пешо, много съм и навит на Супърб. Това най-вероятно ще е наследницата на нашата октавия, но както писах, надявам се скоро да не ми се налага да я сменям.
   Пък и като комбинирам дизел, автоматик, 4х4 ще стане един супърб… мамата, мамата… 🙂 Нека първо да изплатим къщата 🙂

   1. Е, то и аз съм точно като теб. Не трябва да се превръщаме и в постоянни консуматори все пак. И в моята и в твоята има още доста живот, сигурен съм. Пък един ден дано да успеем да комбинираме всички екстри за … “мамата, мамата”! Добри лимузини ще бъдат. 😉

    А за снега – аз като знам какво е при нас в Княжево, представям си само как сте вие там на Лозен! 🙂

 8. Най-хубавата кола е новата 🙂
  Аз предпочитам да купувам нови коли – въпреки че ми е ясно, че това не е най-изгодният вариант финансово – но все ме е страх че ще попадна на кола, която ако и да е на 1-2 години, предишният собственик е “загробил” (имал съм такива автомобили, взимани на старо). Като купя нова кола, си знам аз как съм я карал и как съм я поддържал, и трае много повече.
  И няма вечни коли! Рано или късно всяка кола сдава багажа – въпросът е да не се дават излишни пари за ремонти. Но след известно количество години всяка кола омръзва.

  1. Абе, за омръзването има нещо такова, но пък като гледаш какво е положението с другите “чудеса на техниката”, които започват да палят разни жълто-червени лампи още на 2000 км (true story), някак спира да ти омръзва добре работещата и безпроблемна кола.
   Е, когато дойде ред… се сменя, естествено.

   Аз се чудя за една НИВА на старо… специално като селянин… Може да я ползвам 5-10 седмици в годината само, но ще ми реши точно този тип проблеми. Е, няма да ходя с нея до морето, само може би малко на планина, да не си разбивам другата кола 🙂

   1. Шефът ми има Нива – точно за такива случаи и сега зимата си ходи с нея. Основната му кола също е Октавия. И също живее в района, макар и по към планината от теб и разправя, че цяла зима си има нужда от Нивата.

    Иначе Нива на старо – не е лош вариант, но се подготви да опознаваш колата си. Не е “качваш се и караш”. Има по-здрави варианти от Нива, но трябва да каже някой офроудъджия.

    1. Аз съм карал НИВА, още като млад шофьор. Служебната кола на майка ми беше НИВА за времето, когато работеше като председател на кооперация. Карал съм я из полето, включително имаше едно старо сечище, през което колата мина (е, не без друсане, но не знам друг автомобил, който би могъл да го направи).
     Знам, че НИВАта иска да свикнеш с нея, а и тя с теб. Но ако е на добра цена… навит съм и!

 9. Добре си се ориентирал към здрава и стабилна кола с хубав разход на гориво.

  Аз ще ти препоръчам Фолксваген Поло, макар че може да решиш, че е малка за теб. Препоръчвам е основно заради феноменолно ниския разход.

  Миналата година я карах като кола под наем във Франция: 200км отсечка по магистралата, средна скорост 120-130, разход 5 евро? В другата посока я карах със 150-160 и едвам отлепи стрелката от пълния резервоар.

  Другото освен, че е дизеляк, ама това си е специална версия – Блу Мошън (така се казва модела).

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text