Шистофрения

Не зная какво да мисля тук. Прочетох доста материали, и положителни, и отрицателни. Изгледах няколко филма. Основно против.

За какво иде реч? За проучването и добива на шистов газ, разбира се!

Не само в България, изглежда в цял свят това е доста противоречива тема. Еколозите са ужасени, сравняват го едва ли не като земното проявление на Страшния съд. Прагматиците се смеят: не за пръв път еколозите се готвят за Страшния съд, а той все не идва и не идва.

Вчера у нас имало организиран протест в 12 града против проучването и добива на шистов газ в България. Трудно ми е да повярвам, че сами екологичните организации могат да се организират така добре. Ако можеха, строителството на АЕЦ “Белене” щеше да е много по-силно протестирано и критикувано. Аз обаче не си спомням масови протести там. Нито помня масови протести по други поводи, когато руски енергийни интереси бяха защитавани, независимо на каква цена. Бургас-Александропулис например… еколозите мрънкаха, но чак пък протест в 12 града не се случи.

Сега обаче виждам масов, добре организиран и работещ протест. Този път протест относно решение, което сериозно ще накърни руските енергийни интереси в България.

Трудно ми е да повярвам, че протестът е безкористен. И че целите му са “екологични”. По-скоро виждам Русия, която прави инвестиция в посока продължаваща енергийна зависимост на България от Русия. Русия няма интерес България да е енергийно независима, тя има интерес да продължим да купуваме руския газ, независимо на каква цена.

Така че, да ме прощават, но не им вярвам. Жалкото е, че хора които уважавам за мнението им, са се подвели по популярността на каузата. Сигурен съм, че те откровено вярват на черепите и чернилката, която бавно пълзи и завзема всичко по пътя си. И ще дадат всичко от себе си, за да предотвратят лошото, което вярват че ще се случи.

А други ще продължим да бъдем прагматични. Ще вярваме, че прогресът не може да бъде спрян и че България трябва да избере независимостта от ресурсите на Големия брат. Който нито е брат, нито някога е бил, а винаги е знаел и е действал за своите, лични имперски интереси.

Защото нашият начин на живот иска енергия. Зависим е от енергията и не може да съществува без нея.

Други интересни статии, които може би си струва да погледнете, ако темата ви е интересна:

 

 

5 thoughts on “Шистофрения

  1. Това с руските интереси много силно издиша в момента, в който човек разбере, че една от компаниите с терен за шистов газ в Североизточна България е… ОВЕРГАЗ. Организаторите на протестите са същите еколози, които правят това от години, а посещаемостта на протестите е заради сериозността на проблема. По-трудно е да събереш няколко хиляди човека срещу новия закон за горите, просто защото е някакси по-абстрактно за човек – цъкаш с език, казваш си “ех, че лошо” и в повечето случаи си дотук. Докато в този случай става дума за питейната вода на хората, много по-пряко засяга… Както зависим от енергията, така зависим и от водата. Просто не можем да живеем без вода…

  2. @Селин – овергаз нямат нито една концесия за добив, ако ще и на пясък. Всъщност, такива за добив на газ се броят на пръсти и май само тая в морето не е на държавно ЕАД..

  3. Понеже бях на протеста да споделя какво казаха „водачите“ там по темата Русия. Целта на протеста е да се спре технологията „хидравличен удар“ а не цялото добиване на газ. И това независимо каква фирма го прави – френска, руска или дори българска. Вярно е че енергийната независимост е хубаво нещо, но нека да е по по-безопасни методи. Според мен и сега достатъчно си прецакваме природата.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text