Снежно

Днес доста хора се наоплакваха, че общината била тотално зарязала задълженията си за чистене на снега.

Да, днес валя сериозно. За пръв път имахме проблеми с качването до къщата. Дори по полегатия път, последните 20 метра се оказаха сериозно предизвикателство. Веси закъсня, защото много коли не можеха да изкачат дори малкия наклон към Лозен. Аз ходих да вземам Марти от детската, и докато отида и го взема, беше метнало нови 2-3 см върху иначе изчистената ми кола. На връщане от градината, докато Марти стоеше в колага, аз и двама съседи бутахме едно БМВ 7-ца, което беше сериозно позатънало и напълно безпомощно.

Казвам всичко това, защото въпреки тези проблеми не мисля, че някой не си е свършил работата. Аз смятам, че когато има такъв интензивен снеговалеж (в Лозен тази вечер паднаха около 20-30 см, че може и повече, за около 4-5 часа), няма как да очакваме пътищата да светят и да караме по тях с обичайната скорост. Още по-невъзможно е да се чисти в задръстване: представете си по задръстеното (заради снега) околовръстно как могат да се промъкнат 2-3 снегорина? И с тарикатите около тях? Не виждам как би могло да се осъществи това нещо.

Според мен има два варианта за изход от такава ситуация: хващаш градския транспорт (с всичките му рискове и недостатъци), или се качваш на личния автомобил и шофираш (с всичките му рискове и недостатъци). Трети вариант, разбира се, е да си стоиш вкъщи, ако можеш да си го позволиш.

Но като излезеш навън, би следвало да ти е ясно, че преживяването ще е малко или много уникално, защото не са много дните, през които вали такъв сняг. “Уникално” може да има и добро, и лошо значение – ти сам избираш към кое да се насочиш. И, разбира се, трябва да предвидиш закъснения, да предупредиш хора, партньори и т.н. и максимално да проявиш разбиране към тях и хората около теб. Защото иначе стават излишни нерви, а и по-големи бели, ако някой тарикат реши да покаже колко е велик. Веси май заради такова нещо стоя в колона от 50-60 автомобила, ако правилно съм разбрал някой се беше повъртял малко пред Лозен.

Утре ще е интересно. Във всички случаи. Засега само знам, че трябва да стана рано, за да изчистя и двете коли. Ако вали обаче ще ги чистя в последния момент, защото иначе докато станем готови, те пак ще са за чистене. Но и ако вали, аз поне мога да опитам да отложа ходенето до офиса за след 10:00, защото тогава трафикът ще се е поразредил.

Жалко, че ако така натрупа, ще трябва да отложим ходенето до Пловдив. Исках да си видя обичайните заподозрени там, че като минат повече от два уикенда, без да съм ги видял, и започвам да ги мисля!

Докато пиша това видях, че мина (без проблеми) тракторът с жълтия буркан. Вън в момента не вали, и хората за започнали да чистят. Винаги съм се възхищавал на добрата организация, която наблюдавам около нас. И тази вечер за пореден път съседът беше излязъл, за да чисти снега не само пред двора му, но и на пътя. Той беше помогнал на Веси в последните метри (за да може колата и да бъде паркирана ОК), той помогна и на мен, изривайки пред колата, за да мога аз да я кача последните 30 метра (сериозен наклон + 20 см сняг на паважа не помагат особено на автоматика да се справи). Харесва ми това, как постепенно опознаваш хората около теб, те те опознават също, започвате да си помагате, кой с каквото може. Така е по селата :).

Интересно, утре сутрин дали ще вали? И как ли ще е София? Ако не вали и ако София е зарината в сняг, значи оплакващите се определено са имали право тази вечер!

Снимката е от моя 365 project. Правена е преди около година. Днес положението беше подобно, но снегът беше около пет пъти по-сериозен 🙂

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text