Какъв Reader?

Google Reader Ooops!Преди време Йовко гневно сподели (нещо не мога да намеря материала?), че ще се развежда с Google Reader, едно приложение, което аз започнах да използвам именно от информация чрез него. Гугъл безспорно оплескаха сериозно нещата, премахвайки социалните елементи на четеца, интегрирайки го с Google+. Странно, но повечето хора около мен (включително и аз), не използваме Google+. Имам сметка там, от време на време ме прибавят, но не чета. Много рядко пускам. До преди време FB беше почти непрекъснато отворен в браузъра ми, но с цената на немалко усилия се научих да го затварям. А след като оставих и социалните онлайн-игри (дойде някак от само-себе си, когато се върнах в Eve-Online), Facebook го чета или през телефона, или 3-4 пъти на ден. Май при мен идва края и на тази мания.

Седем години използване на един компютърен продукт са еквивалента на “цяла вечност” в реалния живот. Горе-долу от толкова време ползвам Google Reader. Не харесвам промените и блъскането му към G+, но засега няма алтернатива. Пак Йовко беше споменал за HiveMined, една алтернатива, създадена от отчаян, но отдаден на оригиналния Reader фен, която щяла да е новият, вълнуващ еквивалент на четеца на Гугъл.

И аз като много други чакам с нетърпение този нов четец-чудо (записал съм се да получа е-поща, когато го “пуснат”), който щял да бъде същия като добрия, оригинален, стар Reader. Но без API и без приложения, които да правят тази cross-синхронизация, няма да мога да го използвам. А и като гледам доколко срокът за бета-теста му беше спазен (мисля, че беше някъде преди Коледа), това засега ми прилича на онези проекти-проблясъци, които се характеризират с определението “всяко чудо – за три дни”. HiveMinded не е мръднал много от последния път, когато го посетих. Днес е на 81%. Предвид намаляващото ускорение на промяната на числото, 100% са далеч. Блогът му, от друга страна, не казва нищо от ноември…

Неведнъж съм опитвал да използвам оффлайн-четци. Не става. Работя на толкова много и различни платформи, че ако няма централизация в облака, четенето на новините, за които съм абониран,  става невъзможно. Google Reader предлага това удобство, понеже около него има пълна гама четци, които се синхронизират с облака и ако някъде прочета нещо, то се “прочита” и на оффлайн-четците, когато се синхронизират. И, разбира се, остава голямото предимство да имаш прекрасен онлайн четец, ако в момента нямаш оффлайн такъв.

Аз чета на служебния компютър (Chrome+Windows), на личния ми ноутбук (Chrome+MacOS), на телефона и таблета ми (и двата са Dolphin Browser+Android, или оффлайн четеца на таблета). Няма начин да се оправя, ако я няма синхронизацията.

Явно засега ще четем с Google Reader и ще споделяме във Facebook. Което е тъпо, защото във ФБ има много, много шум. Ако сте непрекъснато там, може да филтрирате полезната за вас информация, но ако като мен влизате веднъж-дваж на ден (че и по-рядко!), тогава нямате никакъв шанс май.

8 thoughts on “Какъв Reader?

 1. В sharebro.org има известен напредък в някои посоки. А hivemined пусна няколко тестови акаунта и потъна. Да се надяваме, че ще изплува. Честно казано се надявам Google да размислят, макар че… мисля, че за тях вече няма шанс и те са новата Империя на Злото.

  1. Тц, тц, тц, чакА да напусна Майкрософт, за да обявиш вече Гугъл за Империя на Злото :).

 2. Абе стига с тея M$! Нали напусна вече! Погледни на sharebro – току-що успях да възобновя shared in reader RSS емисията си 🙂

   1. Кое не можеш да намериш? На този линк трябва да виждаш share-нати неща от вчера/днес… а RSS емисията е вляво…

    А ти ако искаш да share-ваш при тебе – трябва да се оторизираш в sharebro и да щракнеш на “Add to Sharebro link”. След това в Google Reader ще ти се появи под всяка статия в менюто Send to опция Sharebro. Това е. Малко е гърбаво, но по-добре от нищо. Все пак е хак!

    P.S. Благодаря Google, че правите мрежата по-тегава от нужното за нищо!

    1. Аха! “Add to Sharebro” линка ми липсваше! Сега го направих, даже шернах нещо примерно (дано го виждаш, т.е. дано работи!).
     Е, не е толкова по-лесно, както когато беше директно от Reader-а… жалко!

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text