Ех, Deichmann, Дайхман!

Днес беше ден за покупка на обувки! И понеже малко или много като се каже обувки се сеща човек и за Дайхман, минахме през магазинът им в МОЛ “Сердика”.

От последвалото преживяване останах изключително разочарован! Толкова разочарован, че скоро няма да им стъпя в магазините.

Дайхман, изглежда, много бързо са забравили немската точност, организация и изпълнение и са минали в “български режим”. От една страна хвърлят десетки, ако не и стотици хиляди лева за реклама, за да ни наливат в главата колко са страхотни, как човек не трябва да пропуска техния магазин и т.н. Е, добре, съгласихме се, да видим сега колко сте страхотни.

В магазина им, спор да няма, разнообразие от модели. НО:

 1. Номерацията за мъжките обувки започва от 40, върви до 42, след което скача на 45! Номера 42.5 са редки като кокоши зъби, а откриване на номер 43 се равнява на петица от 6/49!
 2. Единствените 43, които намерих, бяха обувки, за които съм сигурен, че и дядо ми (Бог да го прости!) би се зачудил дали да обуе, ако можеше да си ги позволи. Грознички, за сметка на това скъпи даже след намалението. Естествено, налична е цялата гама. Т.е., в добрите времена на магазина са зареждали и номер 43 (…набива ти се в главата този извод.

Удивен от находката си, извиках продавач-консултант. Тя дойде, очевидно сконфузена от ситуацията. Зададох и въпросите, които си зададох сам по-горе, а именно защо при толкова пари, хвърлени за маркетинг, снабдяването на зимни обувки е отчайващо. Момичето ме погледна със съжаление (то няма как другояче да погледнеш такъв балък като мен, който си е помислил че в Дайхман може да намери каквото търси) и любезно и усмихнато ми обясни, че такова е снабдяването, че тя много съжалява и т.н. Личи си, че корпоративния тренинг си е свършил работата – госпожицата беше любезна до край, съчувстваше ми, но някак това не ми помогна.

Помолих я да извика някой, на който може да се оплачем. Тя извика друга госпожица, от която също получихме завидна доза съчувствие, но и уверението че нищо не зависи от нея и ако искаме, да се оплачем.

Поради това и реших да се оплача така, по-публично!

Едновременно с това, искам да помоля мениджмънта на високо ниво в Дайхман следното:

На вниманието на:
„Дайхман търговия с обувки” ЕООД
Ул. „Околовръстен път” 260, София бизнес център
Сграда С, ет.1, офис 109
1766 София
customer-service-dbg@deichmann.com
Копие до:
Диана Неделчева
Head of Marketing
Diana_Nedelcheva@deichmann.com

Г-да и г-жи мениджъри в Deichmann България,

Добре е, че имате подготвен персонал, който да обслужва хората. Добре е, че давате пари за реклама (те така или иначе са ви бюджетирани, и аз изпълнявам бюджет, и аз знам как (и понякога – защо!) се прави).

Моля Ви, спрете бонуса на тази част от мениджмънта, която отговаря за снабдяването. Недопустимо е в магазин в МОЛ “Сердика” (т.е., едно от най-оживените места през зимата) да липсват точно зимни обувки точно от най-популярните номера. Ако Вашият мениджър по снабдяването не разбира от анализ на пазара, от съотношение търсене/предлагане, от плътност на продажбите (по място и по време), и въобще от Supply Chain Management, с който така се гордеете на уеб сайта ви, моля преместете го на позиция, която отговаря на нивото му на (не)компетентност, и назначете на негово място човек, който ще си обича работата и ще си я върши както трябва!

Не приемам никак оправданието, което чух, че точно зимни обувки се търсели сега и затова нямало! Естествено, че ще се търсят зимни обувки! Също така се търсят и гребла за сняг (макар някои железарии трудно да разбират този прост факт, те може би очакват да продават греблата за сняг през юли)!

Вие не сте квартално магазинче, което продава млеко и яйца целогодишно. Вие сте сериозен бизнес с обувки и като такъв трябва да имате компетентни хора, добра снабдителна верига, софтуер с който да може да предскажете търсенето и предлагането по магазини, проучвания за търсенето и предлагането и въобще всички благини, която селската ни железария не може да си позволи, за да разбере че гребла за сняг се продават през зимата! Вместо да инвестирате във (вероятно) висока заплата на Вашия мениджър по снабдяването, вземете инвестирайте в по-горните неща и сложете компютър, който да взема решенията вместо този господин или госпожа. Компютърът, уверявам Ви, ще взема много по-компетентни решения от текущия служител!

Причината гневът ми да е така остър не е, че имаше изчерпани номер 43 от някой номер. Всички модели зимни обувки бяха без номер 43, с изключение на “дядовите калцуни” от по-горе. Разбирам, че е нормално някои от моделите да свършат, независимо колко добре работи снабдяването.В гореописаната ситуация обаче всички модели нямаха най-вървежния номер.

Ако не сте разбрали вече, нека Ви опиша до какво доведе това в моя случай. Моля, прочетете го, защото съм сигурен, че повечето ваши клиенти ще се почувстват по същия начин и вероятно ще понесете същите последствия и при тях:

 1. Вашият клиент не успя да остави при вас едни 150 лв. Вместо това, той отиде в съседния магазин, и ги остави там. Да, и там на някои номера липсваха номер 43, но повечето бяха заредени
 2. Вашият клиент си тръгна от Вашия магазин изключително разочарован и не без известно количество гняв, породен от Вашата корпоративна некомпетентност. Да, грешката на един човек (или екип): в случая този по снабдяването, направи така че добрите резултати на другите екипи са без значение. Например успехът на маркетинга, който ме накара да вляза първо в Дайхман, въпреки че имаше и други магазини в мола. Или успехът на екипа за обучение на служителите. Вашите служители биха направили всичко, за да ми угодят, само че не можеха да ми продадат обувки, защото нямаше в техния склад и те наистина бяха напълно безпомощни! Е, купих си връзки за обувки, добри връзки наистина, поздравления!
 3. Дайхман вече няма да е първият магазин, в който ще влизам! Независимо от това с колко реклами ще ми проглушите ушите, тази случка и необикновено глупавата ситуация, в която ме поставихте, ще държи влага доста време. Повярвайте, по едно време дори ми беше смешно, преди искрено да Ви съжаля, и след това да си тръгна разочарован!
 4. Днес Вие не само загубихте 150 лв. Освен тази загуба вие помогнахте на конкуренцията да спечели 150 лв. Т.е., отрицателния финансов резултат за вас е поне 300 лв. Но тъй като парите не са всичко, вие загубихте репутация и доверие, и генерирахте такова към Вашите конкуренти.
  Ако продължите така, освен да ви пожелая “на добър час”, друго не мога да направя!

Не зная дали Вие, мениджърите на високо ниво в Deichmann, ще си мръднете пръста, за да промените нещо. Честно казано, не ми и пука, защото никой от близките ми не работи при Вас, а и Дайхман не е единствения магазин за обувки в България (пази Боже, бос щях да ходя през зимата)!

Жал ми е обаче за хората, които работят в този магазин и които правят всичко възможно да ми угодят, но Вие, висшия мениджмънт (чрез некадърните доставки, в случая), им режете крилата. И те не могат да продават заради Вас! И сигурно след няколко месеца ще им обяснявате как трябва да ги съкращавате, защото не вървят продажбите. Защото, познавайки добре начинът Ви на мислене, ще видите проблема в тях, а не в самите Вас. А продажбите няма как да вървят, г-да и г-жи мениджъри. За да се продава нещо, то това нещо трябва да е в магазина! И не само трябва да е в магазина, ами трябва и да има клиенти, които първо да влизат във Вашите магазини, а след това в магазините на конкуренцията.

Жалко наистина, стартът Ви навремето беше летящ, но сега сте дълбоко в зимната киша. Без обувки (43ти номер)!

Най-смешното обаче е, че щандът за сандали и летни обувки беше зареден прекрасно!

С уважение и съжаление,
Дончо Ангелов

Както написах по-горе, малко ме интересува дали Дайхман ще си вземат поука от това, или просто ще си кажат “тоя пък за какъв се мисли, той на нас акъл да ни дава, ние сме мениджмънта, ние знаем най-добре”. Зависи от това доколко мениджърския им манталитет ги е заслепил. Аз, в края на краищата, си реших проблема. Имам много яки полуботуши, както и много прилични официални обувки (и двете номер 43!). От магазина на HUMANIC, на две минути от Дайхман!

Photo (cc by-sa) vargklo

8 thoughts on “Ех, Deichmann, Дайхман!

 1. Пффф, 150 лева за обуща в Дайхман?!? Благодарение на такива дезориентирани представи цените по българските магазини са космически, а качеството скапано. За сравнение: едни зимни обувки в немски Дайхман са 9,95-29,95 евро (!!!). Разбира се, че са “мейд ин Булшитландия” някъде и не струват. Почти никакви вариации, никакъв избор.

  Купих си тоя път зимни обувки от бутик. Една торба пари. Ама са перфектни! Сякаш отляти за крака ми. Качество, баце.

  Дайхман беше едно време “ау, германски обувки!”. Сега са просто “yet another shoe shop”.

  1. Значи, има нужда от пояснение. Мисля, че съм го написал: ДВА чифта за 150 лв: зимни за 80 (полуботуш) и официални обувки от естествена кожа за 50 (с добро намаление). В БГ не ядем доматите с коловете, чували сме и ние за бутици у чузбината! 🙂

 2. Да, Дайхман не продават много качествени обувки! Даже си извадил късмет, че не си успял да си купиш… А и цените трябва да са около 30лв за чифт за тяхното качество.

 3. Изглежда само в София обучението на персонала за обслужване на клиентите е било на ниво.В Бургас,конкретно в магазина в по-новия мол,(няма да му пиша името,за да не се тълкува като реклама) отношението към клиента е любезно само когато купуваш.В момента в който решите да направите рекламация на некачествената им стока в рамките на 60-тте дни гаранция(при нас се случи на 18-тия ден от носенето),става АД.Бяхме наречени “НАГЛИ”,съпругът ми беше наречен “ДЪРТ МЪЖ,който едва ли не се занимава с глупости”(мъж на 40 год.за мръхлата-продавачка е “дърт”) и неколкократно бяхме предупредени,че не е желателно повече да им бъдем клиенти.Върнаха ни парите,но след унижението,което преживяхме,твърдо реших,че няма да си замълча.Питах продавачките,какво покрива тази 60-дневна гаранция,но адекватен отговор не получих.И напълно подкрепям Дончо Ангелов,че зареждането им е под всякаква критика.Мъжът ми също носи №43 и рядко сме уцелвали наличност на този номер от модела,който сме харесали.

 4. И аз съм недоволна – за няма и 24часа ми се разшиха обувките и не пожелаха нито да ми върнат парите нито да ми ги заменят

 5. Пиша Ви краят на нашата сага “Дайхман”.
  Не си замълчах, понеже не можех да преглътна обидата, особено към мъжа ми.
  Намерих мейл в сайта им и такова писмо им написах, с подробно описание на случката, деня и времето по което сме били в магазина (те могат да си проверят кои продавачки са били тогава на смяна)…..и О! ЧУДО!
  Получих доста бързо отговор с извинение от Ръководител Отдел координация на продажбите и уверение, че избора да остана техен клиент е само мой и се надяват отново да посетя магазините им. 🙂 Поведението на служителите им било недопустимо и щели да вземат мерки. Така че, изводът който аз си направих е че НЕ ТРЯБВА ДА СЕ МЪЛЧИ !

 6. В тоя магазин 99% от обувките са с картонена платформа под стелката което е 100% предпоставка за развитие на дерматологични заболявания. За такъв боклук и пари да ми дават няма да си цакам краката с него. Обувките са правени за бедни потребители, но се продават на цени много над реалните.

 7. Искам да изразя възмущението си от фирмената политика на един от магазините(или това е стратегия на самата фирма). През периода на промоцията за 2 намалени чифта- вторият на половин цена или 3 намалени чифта- третият безплатен продавачката в магазина направи всичко възможно да ме разубеди да не купя 3 чифта, за да не получа 3-ият чифт бонус. Постоянно се въртеше пред мен, убеждаваше ме да не се насочвам към намалени обувки, ама те били без избор на номера, ама можело и само 2 намалени да взема, не било задължително да купувам 3 чифта, ама какво ли не… Принуди ме по- бързо да приключа с избора на обувки и да напусна магазина. През цялото време покрай мен се въртеше и 1 господин(вероятно управител), който снимаше с телефон. Когато видеше, че се каня да премеря някой чифт, започваше да пуфти, сумти, потеше се и веднага привикваше продавачката, за да ме накарат да не меря, да се откажа и да не купувам. Само дето не ме изгониха. Тръгнах си отвратена!
  Апелирам към Дайхман! Щом не желаете да продавате промоционални обувки, по- добре прекратете промоциите!

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text