Среща на потребителските групи 2011, Банско

imageТози уикенд се състоя срещата на българските потребителските групи на Майкрософт. Едно събитие, началото на което беше поставено миналата година, когато съвсем от нищото с Тишо и Маги решихме “абе защо да не направим оффсайт среща на потребителските групи?” Тогава срещта беше страхотен успех (по мое скромно мнение). И поради това колегите от Майкрософт решиха да повторят тази година.

Миналата година бяхме на Катарино Спа. Тази година – в хотел “Св.Иван Рилски” в Банско. Не че в Катарино ни беше зле миналата година, просто организаторите явно решиха да заложат и на разнообразието.

Много неща се промениха от миналата година. Нито аз, нито Маги вече сме в Майкрософт, но ентусиазмът за това събитие остана. Аз чаках с нетърпение потвърждението на моята регистрация, сигурен съм че и всички, които са заявили регистрация също са тръпнали дали ще бъдат одобрени. Тъй като събитието е безплатно, винаги има много желаещи, а бюджетът за съжаление е ограничен.

И поради това много се ядосах, когато колегите споделиха, че от 140 места минимум 15 човека не са се появили на събитието. Т.е., регистрирали са се, имали са късметът да бъдат потвърдени, и след това просто не са дошли. Не са се обадили предварително (за да може някой друг да заеме тяхното място), не им е пукало никак… нали не са плащали, те кво губят?

Затова и си говорихме, че за в бъдеще може би това събитие трябва да стане платено. Символично, но да има такса, която например да покрива нощувката и част от кетъринга. Примерно – 50-80 лв на човек. И така селекцията ще стане от само себе си, защото който пръв е платил, той получава гарантирано място. И когато платиш, тогава сто пъти ще се замислиш дали да се отнасяш така лекомислено към твоите собствени парички! А 50-80 лв е повече от нормален разход за такова събитие, който ще отсее и хората, които дойдоха, но дойдоха, за да си направят кефа в басейна, а не да участват в семинарната част. Тези хора вероятно не биха дошли, ако трябва да извадят парички. Но на безплатна софра, що не?

Въобще много мога да пиша, но ще спра до тук, че започнах да се паля! Надявам се само догодина да не се получава така, точно благодарение на нови регулационни механизми. Хубавото е, че и колегите малко или много са съгласни.

Иначе, тази година съдържанието надмина миналогодишното. Windows 8 Developer Preview беше това, на което аз обърнах специално внимание. И останах много доволен. Всички презентации, които гледах, бяха перфектни. Е, имаше малко технически затруднения при едната, но това са рисковете на живото предаване.

Емо ни показа най-важното от //Build. Стана страхотна дискусия.

Бранко продължи с по-дълбоко представяне на новото в METRO приложенията.

Марти накрая ни довърши с благините, които Visual Studio подготвя за нас в следващите си версии.

Казах ли колко много съм доволен? Получи се точно така, както очаквах: “жива” презентация, с дискусия и обмен на мнения. Със спор там, където се яви нужда, и с шеги там, където е още рано да се каже как ще стоят нещата след година, когато Windows 8 вече ще бъде между нас.

Дочу се слух (той витае от доста време), че се подготвя Market поддръжка и за България… дано! Предвид факта, че Apple отвориха iTunes за България, Майкрософт е длъжен да направи нещо. Или… алтернативите няма да ми харесат.

След семинарната част имаше т.нар. chalk talk, на който аз лично наблегнах на биричка и на сладки приказки с бившите колеги (но все още истински приятели). Поговорихме си за “живота от нещата”. Радвам се, че този път повечето новини бяха добри.

Вечерта се завихри див купон. Чак да не повярваш develpers какви неща могат да покажат на дансинга. Аз, естествено, бях себе си, но поне поиграх доволно много хоро. Аз също така пазих и поведение, защото все пак на другия ден трябваше да съм читав. Легнах си в 01:00, доколкото се чу, купонът е свръшил към 05:00. Няма да ви казвам как гледаха на сутринта някои от участниците Smile .

На другия ден всички поживо-поздраво си казахме “довиждане” и така до следващата година.

Аз лично много се надявам тов да се превръне в традиция, подобна на “Дни на Майкрософт”. Сигурен съм, че за истинските участници, за които събитието не беше само безплатна софра, също е било много полезно. Както презентациите, така и възможността да обменят мнения и контакти с колегите.

Благодаря много на Майкрософт за дадената възможност и за тези два дни. И до догодина!

5 thoughts on “Среща на потребителските групи 2011, Банско

 1. Я кажи какво е общото настроение от дискусиите. Silverlight уволниха ли го или го повишиха. Щото чувам и двете твърдения.

  Не мога да си представя, че ще остане страна, в която да няма market когато излезе Win8. То просто няма смисъл да го продават. Лошото е, че не съм убеден, че това ще означава и market за Xbox което някак си ми е по-важно.

  1. Silverlight е страхотна технология. Въпреки това се опасявам обаче, че ще остане само в Windows Phone, и то не за дълго (смятай, не за много версии).
   Най-важното в случая не е това обаче. Важното е, че технологията, по която се разработва едно Silverlight приложение (чети XAML) е същата, по която се разработват и Windows 8 приложенията.
   Яката работа е WinRT. Чакам с интерес!
   Колкото до Маркета, споделям твоето мнение. Ще е наистина #epicfail, ако в БГ нямаме Market.

 2. Е според мен XAML Е Silverlight и всъщност е най-добрият начин за разработване на Metro apps. Аз съм от тея дето твърдят, че SL го повишиха. BTW не мисля, че ще спрат web plugin-а (включително и нови версии) поне в следващите 5 години.

  1. Не знам какво мислиш, но в Windows 8 Developer Preview, ако използвам METRO IE-то, нямам Silverlight… Нямам никакви плъгини, всъщност. И мразя!

   1. Хубаво ама това си е повишение реално погледнато. Преди всички бяха равни сега само C++, Silverlight и HTML/JS
    Реално погледнато C++-аджийте са леко прецакани щото ако са писали на MFC, qt, GTK и там квито други UI frameworks има не могат да ги ползват и трябва да се учат на Silverlight-ския начин. HTML/JS е просто некадърен и крив начин да се пише софтуер, а да не говорим, че web-аджийте трудно проумяват неща като WinRT. То мани ми те повечето си мислят, че Win8 apps написани на HTML и JS ще са portable. Може да добавим факта, че WinRT и по конвенция и по обща идея си е .NET API. Някой може да каже, че е C++ API, ама в C++ конвенциите много мразят гласните букви, а в WinRT всички гласни са си по местата. И накрая като добавим C# 5.0 async, който е най-якия начин на света да пишеш асинхронен код излиза, че ако някоя от другите гилдии бие Silverlgiht-истите на пазара последните всъщност са некадърни и трябва да им закрият технологията:)

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: