Диета на бира и сладолед

Източник: “Beer and Ice Cream Diet” чрез Афанасчо
Комплимент към Григор за материала му за псевдонауката

Както знаем, необходима е 1 калория, за да се затопли един грам вода с един градус. Преведено на човешки език, това ще рече, че ако изядете много студен десерт (който съдържа основно вода), естествения процес по затоплянето на консумирания десерт до телесна температура буквално ще изсмуче калории от единственото място, от което тялото може да ги вземе: вашата телесна мазнина!

Да вземем за пример десерт, сервиран и изяден на температура, близка до нулата. Тялото, за сравнително кратко време, трябва да покачи температурата от нула до около 37 градуса. Както посочихме по-горе, за всеки грам от десерта, този процес ще отнеме около 37 калории. Вземайки един средно-статистически голям десерт (около 170 грама), по силата на закона за термодинамиката ще са необходими 6120 калории (1 х 170 х 37). Тези калории ще бъдат взети от телесната мазнина. Ако допуснем, че десертът ще е около 1200 калории, нетната калорийна загуба за организма ще бъде около 5000 калории.

Очевидно е, че колкото по-студен десерт ядете, толкова по-големи шансове имате да губите тегло бързо. Горния процес може да се приложи еднакво добре и към студени питиета, които се пият в ледена чаша. За всяка голяма, ледено-студена бира, вашето тяло ще трябва да отдели 12500 калории, за да затопли бирата от 12 до 37 градуса, което е както и да го погледне човек сериозна калорийна загуба.

Замразените десерти (напр. сладолед), носят още по-голяма полза, тъй-като отнемат 83 кал/гр, за да се разтопят (т.е., за да стигне температурата им до 0 градуса), и допълнително още 36 кал/гр, за да стигне телесна температура, за едни наистина впечатляващи резултати.

За съжаление, за тези които смятат да ядат пица, докато пият бира, трябва да отбележим че пицата (заредена с много калории и сервирана с телесна температура) предизвиква обратния ефект. Наблюдателният читател обаче сигурно е забелязал, че очевидното решение в този случай е да се изпие много бира, докато се изяде пицата, както и веднага след това да се изяде огромно количество сладолед.

Всички щяхме да сме слабички и в изключителна форма, ако вземахме тази диета от пица, бира и сладолед насериозно!

Image (cc-by) Steve & Jemma Copley

7 thoughts on “Диета на бира и сладолед

  1. Хаха, много се смях!! 🙂

    Много обичам такива научни изследвания! Отивам да си купя повечко сладолед и поне две каси бира, и ги мятам във фризера! 😉

  2. Дончо, ти затова ли изпи снощи 2 бирички 🙂 … колкото повече, толкова повече

  3. Ауууу, само като видя снимката и ми се дояжда и допива. Наистина още самото заглавие ме накара да си отворя студена биричка. Следващият път ще отида и до магазина за сладолед. Обещавам!

  4. Дончо нещо ти куцат сметките брадчед. 1 кг телесна мазнина съдържа 8000 калории. Няма как при изпиването на 1 бира да гориш кило и половина телесни мазнини( 12500 ксаl).

    1. Неее, ти ми разби сърцето, аз се чудя как станах 96 кг с тая диета :)))))

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text