Windows 8 Developer Preview

BR211386.LandingGettingStarted(en-us,VS.85).pngОт снощи имаме вече Windows 8 Developer Preview. Не успях да ида до офиса на Майкрософт, за да гледам директно представянето му по време на началото на //Build, но за сметка на това от врящия Twitter научих доста интересни неща, и връзки. Е, друго щеше да си е да го гледам там с колеги, а сигурно още по-друго е било на живо, но… Smile

Първата работа днес беше да сваля и инсталирам нещото на Hyper-V-то в офиса. Инсталацията мина абсолютно безпроблемно, чудото също засега работи без никакви грижи. Е, но не можеш да се зарадваш на touch интерфейса без съответния хардуер. Май ще се купува touch монитор скоро вкъщи.

Т.нар. “Visual Studio 11” има много нови типове проекти за разглеждане, най-якото ми се стори до сега “New JavaScript application” (а бяха времена…). Ще бъде много, много интересно, само дето трябва да се мисли от сега за парички за ъпгрейд на старите Windows вкъщи (поне на два от тях).

IE10 също изглежда много добре. Най-радващото е, че любимото LastPass разширение изглежда няма проблем с (desktop варианта на) новата версия на браузъра. В таблетния режим нещо не мога още да го подкарам разширението, но пък превключването от таблетен в десктоп режим е сравнително лесно. Може би ще трябва да го преработят да поддържа по-добре touch и да поддържа таблетен режим, но за това ще му мислим, като дойде време за touch Smile.

В тази връзка, преди малко ми се обадиха, да ми кажат че Galaxy Tab 10.1, който си бях поръчал от МТел, не могли да го намерят, защото бил изчерпан в целия МТел. Браво на тях Sad smile. Но май ще се окаже, че е за добро. Ще прекратя проекта да имам 10.1 таблет с Андроид, ще си остана със 7” му събрат . А когато се появят Windows 8 таблетите, ще си взема нещо истинско! Може би симпатичен “таблето-компютър” като Dell Inspiron Duo-то на Тянеца.

Да му мислят от сега адвокатите на ябълчиците, че не знам друго какво може да измислят, освен да съдят конкуренцията. Вярно, наплодиха бая плод-зеленчук по света, но… съжалявам, стига толкова! Личи си, когато Майкрософт набере скорост. PCто просто ще се премести от лаптопа в таблета. Много скоро!

9 thoughts on “Windows 8 Developer Preview

 1. Кажи на колегите от Microsoft внимателно (ама много внимателно!) да поразгледат последните няколко keynote презентации на пенсионера Steve. Повече нищо няма да кажа, за да те гризе повече 😉

  1. Хич, ама хич не ме гризе :). Стив е вече в пенсия, да е жив и здрав още дълго време, че може скоро пак да му се наложи да се връща в ябълчните. за да спасява каквото е останало 🙂

  2. iOS разработчиците имат Developer Preview на iOS 5 от преди половин година. И както ти каза Йовко прегледай и ти добре презентациите на пенсионера ще разбереш че Microsoft са папагали не заради цветовете на черчеветата.

   1. Точно така, iOS5 разработчиците имат preview едва половин година, преди да излезе официалния продукт. При Майкрософт срокът е поне година. Говори ми за удобство :).
    За папагалското може много да се говори, особено ако се върнем назад във iВремето 🙂

 2. Дончо, можеш ли да видиш дали новото VS Express има старите проекти от старите VS Express като например Console Application, Web Application, etc. Чудя се дали ще съберат всички Express-и в едно (което трябваше да направят от самото начало) или това е някакво специално за разработка на Metro гъзариите.

  Колкото за копирането на Apple то нека си копират ама MS поне са направили нещо (никой не може да каже, че Metro интерфейсът не е авторски) като са крали за разлика от една друга крайно неприятна компания дето така копира, че ако не видиш марката не може да познаеш, че не гледаш iOS.

  1. Това, което идва с Developer Preview-то е само за МЕТРО гъзари :). Няма други проекти, освен ориентираните към МЕТРО. Но може би е нарочно, знае ли човек?
   Експрес по принцип е предвидено да е леко, максимално орязано и т.н. Затова имаш “разделение на проектите” :). Възможно е и във финалната версия да е така, но най-вероятно ще си остане пак по езици разделението.

   1. Това е идеята уж на разделените Express-и, но каквото и да говорят MS, както и да го усукват за целия останал свят Express е просто “безплатното Visual Studio”. Докато не пуснат друга безплатна версия всякакви обяснения за “учебни цели”, “максимално леко” и прочие се виждат от всички (включително и мен) като някакви оправдания.

 3. “Metro-style IE10 won’t include any support for plugins, including Silverlight and Flash.”

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text